Βουλή

29 Μαρτίου 2018 12:39

Τροπολογία με την οποία παρατείνεται το 18μηνο για να αφεθούν ελεύθεροι οι αιτούντες πολιτικό άσυλο

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν αφορά τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. Σκληρή κόντρα Κοντονή - Θεοχαρόπουλου στη Βουλή.

Τροπολογία με την οποία παρατείνεται το 18μηνο για να αφεθούν ελεύθεροι οι αιτούντες πολιτικό άσυλο
-

Ένα άρθρο το οποίο προστέθηκε στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών και αφορά την παράταση της προφυλάκισης πέραν του 18μηνου για τους αιτούντες πολιτικό άσυλο και για τους οποίους εκκρεμεί αίτημα έκδοσης, δημιούργησε ερωτηματικά για την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας και η Άγκυρα ζητάει την έκδοση τους, χαρακτηρίζοντας τους ως πραξικοπηματίες.

Κι αυτό γιατί τον Απρίλιο συμπληρώνεται το 18μηνο προφυλάκισης των 8 Τούρκων και με βάση τα ισχύοντα θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι το άρθρο αυτό είναι «φωτογραφικό» για τους 8 Τούρκους, ξεκαθαρίζει ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνον αιτήματα έκδοσης και μόνον για ποινικά αδικήματα και δεν σχετίζεται με διοικητική κράτηση στο πλαίσιο αιτημάτων πολιτών τρίτων χωρών για χορήγηση ασύλου.

Σε ό,τι αφορά τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς η διάταξη αυτή, εάν ψηφιστεί, θα τους αφορά μόνον αν η γείτονα υποβάλλει εκ νέου αίτημα έκδοσής τους, καθώς έως τώρα τα αιτήματα της Τουρκίας έχουν απορριφθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Κόντρα Κοντονή – Θεοχαρόπουλου στη Βουλή

Την οργισμένη απάντηση του Σταύρου Κοντονή προκάλεσε καταγγελία του βουλευτή της ΔΗΣΥ Θανάση Θεοχαρόπουλου ότι ρύθμιση σε  νομοσχέδιο του, αφορά στο ζήτημα της προφυλάκισης των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης καταλόγισε ακραία ανευθυνότητα στον κ. Θεοχαρόπουλο που μίλησε για «ύποπτη» ρύθμιση και διαμήνυσε ότι το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών έχει κλείσει για την κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο και έτσι τέθηκε και στον Τούρκο ομόλογό του που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα.

«Η διάταξη δεν αφορά τους 8 Τούρκους αξιωματικούς», επεσήμανε ο κ. Κοντονής και σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι δόθηκαν διευκρινίσεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής, όταν τέθηκε το θέμα από την κ. Κεφαλίδου, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ επανέρχεται με ανεύθυνο τρόπο σε ζητήματα που σχετίζονται με την διεθνή θέση της χώρας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Την κάνατε την πατάτα» του είπε. Υπογράμμισε πως το επίμαχο άρθρο αφορά συγκεκριμένη τροποποίηση άρθρου του Σωφρονιστικού Κώδικα για καταδικασθέντες από ποινικά δικαστήρια. «Δεν θα παραβιάσουμε ούτε το Σύνταγμα ούτε τους νόμους», είπε ο κ. Κοντονής σε υψηλούς τόνους. 

Να μην υπάρξει κανένας συμψηφισμός με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ζήτησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και με αφορμή τις δηλώσεις Κατσίκη, ανέφερε πως θα έπρεπε να είχε διαγραφεί ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. Ο κ. Κοντονής επανήλθε χαρακτηρίζοντας ανεύθυνη τη στάση όσων μιλούν για ανταλλαγές.

«Λόγω της σκληρής αντιπολίτευσης αναγκάζεστε να πείτε εδώ ότι δεν θα ισχύσει για τους 8, ενώ υπάρχει διαρκής συζήτηση», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση ότι μαλώνει την αντιπολίτευση. Ζήτησε μάλιστα, να δεσμευθεί ότι δεν θα φέρει τροπολογία για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)