Βουλή

23 Νοεμβρίου 2017 14:56

ΝΔ: παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά για ακόμη ένα χρόνο

Τέσσερεις βουλευτές της ΝΔ, κατέθεσαν σχετική τροπολογία. Σε αγωνιστική εγρήγορση οι κάτοικοι των νησιών. Ποια νησιά θα δουν τον συντελεστή ΦΠΑ να αυξάνεται και πότε.

ΝΔ: παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά για ακόμη ένα χρόνο
-

Την παράταση κατά ένα έτος και συγκεκριμένα μέχρι τις 31/12/2018 του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, με σκοπό τη στήριξη των ακριτικών περιοχών για την οικονομική τους επιβίωση, ζητούν με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή 4 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Χ. Αθανασίου.

Οι γαλάζιοι βουλευτές με την τροπολογία που κατέθεσαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, προτείνουν:

«Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά των Νομών Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,

β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,

γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,

δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα».

Χίος - διαμαρτυρία - αύξηση ΦΠΑ

Κινητοποιήσεις στα νησιά

Οι κάτοικοι των νησιών που θα έρθουν αντιμέτωποι με τον αυξημένο ΦΠΑ από την αρχή του επόμενου έτους, έχουν ξεκινήσει ήδη σειρά κινητοποιήσεων εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους. Χθες Τετάρτη, οι κάτοικοι αλλά και εκπρόσωποι φορέων στη Χίο, πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση, ζητώντας από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αλλαγή του ΦΠΑ από την 1/1/2018.

Ανάλογη συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί και στη Λήμνο, η οποία όμως αναβλήθηκε για την επόμενη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)