Διπλωματία

19 Ιουλίου 2017 11:43

Προκαλούν και στο Καστελόριζο οι Τούρκοι

Στήνοντας σκηνικό έντασης στο Αιγαίο συνεχίζονται οι προκλήσεις από μεριάς Τουρκίας. Πού θα κινηθεί το Τσεσμέ και ποια περιοχή δέσμευσαν για άσκηση.

Προκαλούν και στο Καστελόριζο οι Τούρκοι
-

Χωρίς τέλος είναι οι απανωτές προκλήσεις της Άγκυρας κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Μέσα σε λιγότερο από ένα 24ώρο, τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν δύο φορές το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, προς τη Ρόδο και τις Οινούσσες αντίστοιχα, ενώ η Άγκυρα ετοιμάζει νέες ασκήσεις, με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, βγάζοντας επιπλέον το Τσεσμέ σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, το διάστημα 22 με 25 Ιουλίου.

Οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX (710/17) με την οποία ανακοινώνουν ότι το σκάφος TCG Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της Ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την

Η περιοχή βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, στα νότια του Καστελόριζου, μεταξύ αυτού και της Ρόδου. Πρόκειται για τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία, η οποία το 2012 είχε δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησής της «άδεια» παραχώρησης ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

NAVTEX 710/17 - πλοίο ΤΣΕΣΜΕ - έρευνα

Η πραγματοποίηση «επιστημονικών ερευνών» δεν απαιτεί την προηγουμένη άδεια του παράκτιου κράτους, πάρα μόνο γνωστοποίηση ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Να σημειωθεί ότι το Τσεσμέ δεν έκανε αναγγελία ερευνών, ούτε και ζήτησε από τις Ελληνικές Αρχές έκδοση των Αναγγελιών, την οποία ζήτησε από τις τουρκικές Αρχές.

Η Αθήνα αντέδρασε χθες με ΝΟΤΑΜ στην τουρκική NAVTEX, για πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά, δηλώνοντας ότι, μέρος της περιοχής που δεσμεύεται βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών, όπου οι μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές και ως εκ τούτου, το μέρος της τουρκικής άσκησης που αφορά το FIR Αθηνών είναι άκυρο.

Η Άγκυρα, ωστόσο, επέμεινε στην πραγματοποίηση της άσκησης και με την ΝΟΤΑΜ Α3444/17, αμφισβητώντας τα όρια του FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)