Ευρωπαϊκή Ενωση

02 Φεβρουαρίου 2016 12:28

Προσφυγικό: Αυτές είναι οι απαιτήσεις της ΕΕ από την Ελλάδα

Σε τρία στάδια οι πιέσεις προς την Αθήνα. Σήμερα ξεκινά το «πρόγραμμα», που έχει διορία τριών μηνών. Τι θα ζητηθεί από την Ελλάδα, πώς «χαϊδεύουν» την Τουρκία.

Προσφυγικό: Αυτές είναι οι απαιτήσεις της ΕΕ από την Ελλάδα
-

Στη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων συζητείται η έκθεση της Κομισιόν για το Προσφυγικό στην Ελλάδα. Η έκθεση που βασίστηκε σε στοιχεία που ελήφθησαν τον περασμένο Νοέμβριο, συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Κολέγιο, εστάλη στην επιτροπή Σένγκεν την Παρασκευή και επικυρώθηκε με «ενισχυμένη πλειοψηφία», αφού απορρίφθηκε από την Ελλάδα και υπήρχαν και τρεις απουσίες. Αυτές της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Τα στοιχεία της έκθεσης δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, έγιναν ωστόσο συστάσεις στην Αθήνα, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των προσπαθειών από ελληνικής πλευράς για να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Βάσει αυτού αποφασίστηκε και η ενεργώς συμμετοχή του Στρατού στη δημιουργία των hot spots, καθώς είναι εν γνώσει της κυβέρνησης ότι, η έκθεση αποστέλλεται σήμερα στην Κομισιόν. Οι συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνουν σήμερα, περίπου στις 16:00, ώρα Ελλάδος. Στη συνέχεια η έκθεση θα κοινοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και στα εθνική κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα δοθεί διορία τριών μηνών στη χώρα μας για να συμμορφωθεί.

Στην παρούσα φάση η Κομισιόν θα παρέχει στην Ελλάδα συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση στους τομείς που επισημάνθηκε έλλειψη προόδου. Να σημειωθεί ότι, επισημαίνεται από την ελληνική πλευρά πως έχει αλλάξει το σκηνικό από τον Νοέμβριο, οπότε και πραγματοποιήθηκε ο επιτόπιος έλεγχος στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κάτι το οποίο αναφέρθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Επιπλέον, αναθεωρημένα στοιχεία υπάρχουν και από την Frontex, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη της έκθεσης.

Η Κομισιόν επέλεξε να μην συμπεριλάβει στην έκθεση τα αναλυτικά για κάθε νησί στοιχεία της Frontex, αλλά να στηριχθεί στα στοιχεία του Νοεμβρίου, ώστε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας, ενημερώθηκε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης για το ακριβές περιεχόμενο της έκθεσης, αλλά και για τους λόγους για τους οποίους αγνοήθηκαν από την Κομισιόν τα στοιχεία της Frontex.

Το euro2day.gr δημοσιεύει σημεία από την έκθεση της Κομισιόν, πάνω στην οποία θα βασιστούν οι συστάσεις που θα γίνουν σήμερα στην Αθήνα.

1. Θαλάσσια σύνορα

Α) Να βελτιωθεί η διαδικασία καταγραφής (registration process), ώστε να είναι ξεκάθαρη και να διαχωρίζει τους Σύριους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο και έχουν χαρτιά από τους παράνομους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά. Θα πρέπει να υπάρχει πλήρης καταγραφή και κυρίως δακτυλοσκόπηση, ενώ τα έγγραφα που χορηγούνται πρέπει να είναι ειδικά φτιαγμένα ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν. Θα πρέπει δηλαδή να είναι σαφής ο διαχωρισμός των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι θα επιστρέφουν στις χώρες τους.

Β) Η Κομισιόν θα ζητάει τη βελτίωση της περιφρούρησης των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας μέσω νέων συστημάτων που θα αναγνωρίζουν, θα προστατεύουν και θα συλλαμβάνουν (identify, protect and apprehend) τους παράνομους μετανάστες τόσο στη θάλασσα, όσο και στο έδαφος. Σε αυτό το στάδιο η Κομισιόν δεν κάνει λόγο για «κοινή ακτοφυλακή» ή πιο ενεργή εμπλοκή των Τούρκων στο action plan της Ελλάδας, όμως αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή ότι δεν θα γίνει σε τρίτο στάδιο.

Γ) Θα πρέπει να ενισχυθούν οι αποτρεπτικές περιπολίες του λιμενικού και να γίνεται ανάλυση ρίσκου που να προβλέπει τις ροές ώστε να τις αποτρέπει. Σε αυτό θα ζητηθεί και πάλι η συνεργασία με την Τουρκία, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών. Είναι όμως απορίας άξιον γιατί πρέπει να ενισχυθούν οι αποτρεπτικές περιπολίες και να μην εστιάζονται οι πιέσεις της ΕΕ και της Κομισιόν στην Τουρκία, ώστε να ανακόπτονται οι ροές μεταναστών στα τουρκικά σύνορα.

Δ) Η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει η Ελλάδα να «αναβαθμίσει» τους συνοριοφύλακές της, ώστε να μιλούν αγγλικά αλλά και... τουρκικά, όπως επίσης να υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία προκειμένου να αναγνωρίζονται οι εγκληματίες (SIS access to security by border guards). Θα ζητηθεί επίσης να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα ακόμα και πολιτών της Ε.Ε. που προέρχονται από χώρες υψηλού ρίσκου όπως η Συρία, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία.

2. Χερσαία σύνορα

Η Κομισιόν εντοπίζει πρόβλημα και στα χερσαία σύνορα και ιδιαίτερα στις περιοχές της Ορεστιάδας και τις Καστανιές, όπου θα επισημάνει ότι η συνοριοφυλακή μας δεν είναι καλά οργανωμένη και ότι πρέπει τα λεγόμενα «regional centers» να εμπλουτιστούν με πομπούς GPS, ώστε αυτομάτως να υπάρχει πρόσβαση στα δεδομένα από τους φύλακες.

Η σύσταση της Κομισιόν θα καταλήγει ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα πρέπει να παρθούν ώστε να διασφαλιστούν όλα τα σύνορα της Ελλάδος, να πραγματοποιούνται όλες οι εξωτερικές περιπολίες με βάση τη συνθήκη του Σένγκεν, ώστε να μην κινδυνεύσει η συνθήκη.

Λέει συγκεκριμένα η σύσταση: «Ensure all external borders of Greece, that external border controls are carried out and in line with Schengen in order not to jeopardize Schengen. Greece should in particular apply all recommendations and other external border sections where problems arise».

Τρίτο στάδιο πιέσεων

Την ίδια ώρα, παρά το ότι η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν τηρείται από την δεύτερη, η Κομισιόν δέχεται πιέσεις, κυρίως από τη Γερμανία, για να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ικανοποιηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν και να δράσει με στόχο τη μείωση των προσφυγικών ροών στο ευρωπαϊκό έδαφος. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με την Ελλάδα, αφού αυξάνονται οι πιέσεις σε βάρος της, όπως καθώς και σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Οι πιέσεις προς την Ελλάδα και η «μαλακή» στάση απέναντι στην Τουρκία δεν αποκλείεται να συνεχίσουν. Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο Τούρκοι αξιωματούχοι να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που καταγράφονται στα hot spots, με στόχο να συναποφασίζονται οι αναγκαστικές επιστροφές ή και απελάσεις, προς το τουρκικό έδαφος.

Επιπλέον οι πιο πάνω συστάσεις δείχνουν ότι κατά τους Ευρωπαίους, η χώρα και η Δημόσια Διοίκηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να φέρει, ως έχει, σε πέρας τις απαιτήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόταση να έρθουν στην Ελλάδα περίπου 7-8 χιλιάδες ξένοι συνοριοφύλακες που θα συν-περιπολούν στα σύνορα ή και θα έχουν υπό την εποπτεία τους την ομαλή λειτουργία των hot spots. Κάτι για το οποίο πιέζουν ήδη ορισμένα κράτη-μέλη.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)