Κόμματα

25 Φεβρουαρίου 2015 17:28

Θεοδωράκης: Το πολιτικό σύστημα σπατάλησε, όχι η Ελλάδα

Ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού ενώπιον των Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών. Συναντήθηκε και με τον Μάρτιν Σουλτς.

-


Στα προβλήματα που δημιούργησαν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις στην οικονομία, στα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς αλλά και στη σταση της Ευρώπης αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης,  μιλώντας στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  

«Η Ελλάδα σπατάλησε όλα αυτά τα χρόνια τα χρήματα που της δόθηκαν», γράφουν συχνά οι εφημερίδες του Βερολίνου. Όταν βλέπεις από μακριά, δεν διακρίνεις πάντα τις λεπτομέρειες. Εγώ θα σας έδινα έναν διαφορετικό τίτλο: «Το πολιτικό σύστημα σπατάλησε», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

«Το κράτος δανειζόταν και με κορμό τους κομματικούς μηχανισμούς, μοίραζε χρήματα(…) Το ίδιο σύστημα, που χρεοκόπησε την χώρα, άρχισε να μιλάει για τοκογλύφους που μας αναγκάζουν να δανειστούμε για να βγάλουν κέρδη», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

 

«Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας εκπονήθηκε βιαστικά» εκτίμησε ο κ. Θεοδωράκης «Στην αντιμετώπιση της κρίσης της Ελλάδας, δεν υπήρξε αρκετή Ευρώπη», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως δεν «δεν έλειψαν τα κονδύλια, έλειψαν τα σχέδια και η έγκαιρη αντίδραση, τόσο πριν την γιγάντωση του προβλήματος, όσο και μετά». 

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, «η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης. Χωρίς τα διαπλεκόμενα βαρίδια της οικονομίας. Χωρίς συμφέροντα και συντεχνίες. Με αξιολόγηση και μείωση του δημοσίου. Με απελευθέρωση των επενδύσεων. Με προστασία στους αληθινά αδύνατους και όχι σε όλους αυτούς που παριστάνουν τους τυραννισμένους. Πρόοδος, μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη! Αν ήμουν Θεσμός, θα πίεζα περισσότερο τους Έλληνες για μεταρρυθμίσεις και όχι για περικοπές».

«Δεν υπάρχει ανάκαμψη με συνεχή λιτότητα», συνέχισε ο επικεφαλής του Ποταμιού ζητώντας «αλληλεγγύη, από την πλευρά των εταίρων, ισότητα μεταξύ εταίρων, δανειστών και δανειζόμενων, αλλά και υπευθυνότητα από την δική μας πλευρά, την ελληνική». 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης, «πρέπει να προχωρήσει προς την πολιτική ενοποίηση, κόντρα στην “βουλιμική” διάθεση των συμβουλίων υπουργών, που ορέγονται να περιορίσουν σε ρόλους κομπάρσων τους κατ’ εξοχή πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». 

Συνάντηση Θεοδωράκη- Σουλτς

Ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον Μάρτιν Σουλτς να δηλώνει μετά την ολοκλήρωσή της ότι “οι προτάσεις που κατέθεσε και που θα καταθέσει το Ποτάμι τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν να υπάρξει ανάπτυξη και δουλειές στην Ελλάδα”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του σημείωσε ότι “η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης και σημαντικών ανθρώπων όπως είναι ο Μάρτιν Σουλτς, ώστε να αναδιατάξει τις δυνάμεις της και να προχωρήσει μπροστά”. Επεσήμανε, παράλληλα, την ανάγκη να συνεχίσουμε “να συζητάμε με τους Ευρωπαίους, με τους ανθρώπους που σκέφτονται την Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης”.

  

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)