Γενικά

29 Δεκεμβρίου 2014 09:36

Με το βλέμμα στις κάλπες η τρίτη ψηφοφορία για ΠτΔ

Στις 12:00 η τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου, στις 14:00 Υπουργικό Συμβούλιο. Όλες οι εξελίξεις ζωντανά από τον ant1news.gr.

-

Εκλογή Προέδρου ή το αν η χώρα θα βαδίσει στο δρόμο προς τις κάλπες θα κριθεί  στη σημερινή τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 12:00, πάνω στην οποία ελληνική και διεθνής κοινή γνώμη έχουν στραμμένη την προσοχή τους.

Οι απαντήσεις θα δοθούν λίγο πριν τις 13:00, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί υπουργικό συμβούλιο για τις 14:00.

Τα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς, αφού στην περίπτωση που σήμερα δεν εκλεγεί Πρόεδρος, οι κάλπες θα στηθούν στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου, με τις πιθανότητες να κλίνουν προς την δεύτερη ημερομηνία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι η μη εκλογή Προέδρου, δεν αποκλείεται και μία ανατροπή στο «παρά ένα» της ψηφοφορίας. Σε κάθε περίπτωση, οι 168 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα, φαίνεται πως είναι το ανώτατο όριο ψήφων και της σημερινής διαδικασίας.

Από τους ανεξάρτητους, όπου συνεχίζει να πέφτει το βάρος της τυχόν ανατροπής, οι 13 έχουν ήδη δώσει τη θετική τους ψήφο στον κ.Δήμα, οι Μ.Ανδρουλάκης και Π.Τατσόπουλος δηλώνουν αμετακίνητοι στην αρνητική τους ψήφο, ο κ.Πολύδωρας – ο οποίος δημοσίευσε σήμερα επιθετικό άρθρο προς τον Πρωθυπουργό – όπως και ο κ.Καπερνάρος, μαζί με τους υπόλοιπους ανεξάρτητους, παραμένουν κάθετα αρνητικοί.

Απροθυμία όμως δηλώνεται και από τους προερχόμενους από την ΔΗΜΑΡ, Ν. Φούντα, Θ. Ψύρρα και Γ.Πανούση, ενώ στον απόηχο της υπόθεσης Χαϊκάλη, οι μεταβολές της πρόθεσης στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ φαίνονται σχεδόν αδύνατες, ακόμα όμως κι αν υπάρξουν, δεν αναμένεται να είναι καθοριστικές ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα του κ.Δήμα έχει ήδη υπερβεί τα κοινοβουλευτικά όρια των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης, ενώ πλην των 155 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το σύνολο των 169 βουλευτών στηρίχτηκε από πέντε κεντροαριστερούς (Σ.Λυκούδη, Χ. Αηδόνη, Γ. Ψαριανό, Β. Οικονόμου, Κ.Μάρκου), έξι κεντροδεξιούς (Π.Μελά, Γ. Κασαπίδη, Κ.Γιοβανόπουλο, Μ. Ιατρίδη, Γ. Ντάβρη και Γ. Κουράκο) και τους δύο αποσχιθέντες από την Χρυσή Αυγή (Σ. Μπούκουρα, Χρ. Αλεξόπουλο).

Η ψηφοφορία ξεκινά στις 12:00 το μεσημέρι και μετά το τέλος της, σε λιγότερο από μία ώρα, η χώρα θα έχει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή την αυτόματη προκήρυξη εκλογών.

Σε αυτήν την περίπτωση και σύμφωνα με το Σύνταγμα  «αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής» (άρθρο 32, παρ.4). «H Bουλή διαλύεται υποχρεωτικά στην περίπτωση του άρθρου 32 παράγραφος 4» αναφέρει εξάλλου και το άρθρο 41, παρ. 5 ενώ σύμφωνα με το άρ.35 το Διάταγμα Διάλυσης της Βουλής, που απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο, εκδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς υποχρέωση συνυπογραφής του από τον Πρωθυπουργό ή το υπουργικό συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Σαμαράς έχει συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τις 14:00, στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί στο κυβερνητικό έργο, στις προσπάθειες της κυβέρνησης μέχρι και την τελευταία στιγμή για την επίτευξη συναίνεσης, αλλά και το δίλημμα μεταξύ της σταθερότητας ή της περιπέτειας. Δίλημμα στο οποίο θα κληθούν άμεσα να απαντήσουν οι πολίτες μέσω της κάλπης.

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)