Βουλή

04 Μαρτίου 2014 19:27

Νέο ηλεκτρονικό σύστημα για τις ψηφοφορίες στη Βουλή

Ερωτηματικά ως προς το αδιάβλητο της διαδικασίας δημιουργεί ο νέος τρόπος ψηφοφορίας στη Βουλή, που τίθεται σύντομα σε ισχύ.

-



Σύμφωνα με το νέο σύστημα που θα αφορά τις φανερές ψηφοφορίες και μόνον, ο κάθε ένας από τους 300 βουλευτές θα προμηθευτεί μια ειδική κάρτα που θα αναγράφει το όνομά του και με αυτήν θα συμμετέχει στις ονομαστικές ψηφοφορίες.

Η κάρτα αυτή που θα μοιάζει με τις πιστωτικές ή τις τηλεκάρτες, θα τοποθετείται στα ειδικά μηχανήματα που θα εγκατασταθούν στην ολομέλεια και οι βουλευτές μόλις δηλώσουν την «συμμετοχή» τους στην ψηφοφορία θα μπορούν να πατούν ένα από τα πλήκτρα με το «ναι», το «όχι» ή το «παρών». Η ψηφοφορία διαρκεί τρία λεπτά.

Ο εκσυγχρονισμός ωστόσο, των ψηφοφοριών, που εφαρμόζεται ήδη σε άλλα Κοινοβούλια, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την αδιαβλητότητα της ψηφοφορίας, καθώς δεν μπορεί να διασφαλιστεί εάν ένας βουλευτής έχει δώσει την κάρτα του σε συνάδελφό του για να ψηφίσει για λογαριασμό του.

Το νέο σύστημα δεν θα ισχύσει για τις μυστικές ψηφοφορίες, στις οποίες θα παραμείνουν ως έχουν, με φάκελο στην κάλπη.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)