Οικονομία

Χθες 20:51

Ρεύμα: Πού οφείλεται η αύξηση και τι μέτρα μελετά η κυβέρνηση

Ακόμα και στο 200% έφτασε η αύξηση της μεγαβατώρας την περασμένη εβδομάδα. Οι τιμές στα Βαλκάνια και τα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση.

Ρεύμα: Πού οφείλεται η αύξηση και τι μέτρα μελετά η κυβέρνηση
-

Της Ηρώς Ράντου

Η εκρηκτική αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, που σε μία μόλις εβδομάδα έφτασε ακόμα και το 200%, δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στους καταναλωτές μιας και φέρνει με τη σειρά της και νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου.

Που όμως οφείλεται η εκτίναξη των τιμών και κυρίως οι ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις από τα 60… ακόμα και στα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα;

Ο πρώτος λόγος είναι ο παρατεταμένος καύσωνας στη χώρα μας που αυξάνει τη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα μιας και η χρήση των κλιματιστικών είναι εκτεταμένη τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι τιμές όμως… εκτινάσσονται τις βραδινές ώρες αφού ο… άφθονος ήλιος δύει και η συμμετοχή των ΑΠΕ γίνεται μηδενική. Για να καλυφθεί λοιπόν η ζήτηση, μπαίνουν σε λειτουργία οι ακριβές μονάδες φυσικού αερίου.

Ρεύμα - Κάρτες - δελτίο

Το πρόβλημα εντείνεται από την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και από τις βλάβες που έχουν προκύψει στις απαρχαιωμένες υποδομές των Βαλκανίων.

Ρεύμα - Κάρτες - δελτίο

Η Ελλάδα είναι πλήρως διασυνδεδεμένη με την εν λόγω αγορά και εκεί ξεκινούν τα προβλήματα:

Η Ουγγαρία αναγκάζεται να εξάγει μεγάλες ποσότητες ρεύματος στη γειτονική Ουκρανία, η οποία έχει χάσει μεγάλο μέρος των μονάδων παραγωγής της λόγω του πολέμου.

Τις μέρες αυτές είναι σε συντήρηση το καλώδιο της Ιταλίας, όπως επίσης και το καλώδιο μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας ενώ στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και το πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας που είναι εκτός λειτουργίας.

Την ίδια στιγμή, η Ρουμανία χρειάζεται εισαγωγές ενέργειας που τελικά …. καλύπτει η  Ελλάδα μιας και η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εξάγει το πλεόνασμα ενέργειας αφού έχει υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις διασύνδεσης.

Ρεύμα - Κάρτες - δελτίο

Ρεύμα - Κάρτες - δελτίο

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο γιατί βλέπουμε τόσο μεγάλες αποκλίσεις στην χονδρική τιμή του ρεύματος σε σχέση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης εκεί… ούτε υπερβολικοί καύσωνες υπάρχουν, ούτε αντιμετωπίζουν  κάθε λογής προβλήματα στις διασυνδέσεις τους που μειώνουν τη διαθέσιμη ενέργεια.

Ρεύμα - Κάρτες - δελτίο

Και πάλι όμως δεν δικαιολογούνται τόσο απότομες αυξομειώσεις στην χονδρική τιμή στη διάρκεια μόλις μίας ημέρας. Για αυτό και η ΡΑΕ ξεκίνησε ελέγχους σε σχέση με τον τρόπο που υποβάλλουν τις προσφορές τους οι εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής στο χρηματιστήριο Ενέργειας, ώστε να διερευνηθεί αν και κατά πόσο προκύπτει… υπερβάλλουσα και αθέμιτη κερδοφορία.

Σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση δρομολογεί μέτρα ώστε να μην επιβαρυνθούν με μεγάλα ποσά οι καταναλωτές.

«Εάν οι αυξημένες τιμές χονδρικής φτάσουν σε ένα σημείο της τιμές λιανικής, να χρειάζονται επιδοτήσεις δηλαδή, οι καταναλωτές να πρέπει να πληρώσουν παραπάνω, τότε θα παρέμβουμε», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Στα μέτρα που μπήκαν στο «τραπέζι» του Μαξίμου και πρόκειται να ανακοινωθούν από τον υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Φορολόγηση των υπερκερδών ενεργειακών εταιριών
  • Επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ελλάδα
  • Επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία
  • Τα επιπλέον έσοδα να διατεθούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης
  • Διανομή στους καταναλωτές με την μορφή επιδοτήσεων

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

«Η κυβέρνηση τρέχει ακόμα μία φορά εκ των υστέρων να διαχειριστεί το πρόβλημα, που η ίδια δημιούργησε, αλλά και το πολιτικό κόστος της κερδοσκοπίας στο ρεύμα», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως, «εδώ και αρκετές εβδομάδες οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά έχουν πάει στα ύψη. Μιλάμε για έναν τραγικά λανθασμένο σχεδιασμό ως προς τον ενεργειακό χάρτη της χώρας

«Μόνη λύση είναι η σύγκρουση με την πολιτική που έχει μετατρέψει την ηλεκτρική ενέργεια σε πανάκριβο χρηματιστηριακό προϊόν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνει σε δήλωσή του: «Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ένα πράγμα: το χρηματιστήριο ενέργειας και οι πάροχοι ενέργειας έχουν ονοματεπώνυμο: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί της ληστείας των Ελλήνων και κανείς άλλος».

Ενώ η Νέα Αριστερά αναφέρει πως, «η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για την εκτόξευση των τιμών στο ρεύμα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα καλοκαιρινό επικοινωνιακό σόου».

Ειδήσεις σήμερα:

Μπελέρης στον ΑΝΤ1: Θα αντιμετωπίσω το υπόλοιπο της ποινής μου όποιο και αν είναι αυτό

Ιωάννινα: 23χρονος αγνοούμενος στο Μιτσικέλι

Anadolu: Βρετανία και ΗΠΑ χρησιμοποιούν Κύπρο για να στηρίζουν Ισραήλ

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)