Οικονομία

Σήμερα 11:51 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 14:36

Ρεύμα: Νέα μέτρα και παρέμβαση από την Κυβέρνηση

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω του ράλι ανόδου στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίθεση στην Κυβέρνηση από την αντιπολίτευση.

Ρεύμα: Νέα μέτρα και παρέμβαση από την Κυβέρνηση
-

Το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του το πρωί ρεύματος.

Η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί και στο Μέγαρο Μαξίμου για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες σημαντικές ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος έγινε μια πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου. Εντός των επόμενων ημερών το αρμόδιο υπουργείο θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

Τα σενάρια για τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω στο τραπέζι εκτός από την φορολόγηση των υπερκερδών βρίσκεται η επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ελλάδα ή ακόμη και η επαναφορά του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με την εφαρμογή πλαφόν ανά τεχνολογία ώστε τα πλενονάζοντα έσοδα να διατεθούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για να διανέμονται στους καταναλωτές με την μορφή επιδοτήσεων. Στελέχη του ΥΠΕΝ αρνούνται ότι θα επιστρέψουμε στο καθεστώς των επιδοτήσεων ωστόσο ενδεικτική της κυβερνητικής στάσης είναι η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «εάν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε ενδεχόμενο υπέρμετρων αυξήσεων στο ρεύμα, το κράτος θα είναι εδώ» προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Οι ακραίες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς βρίσκονται όμως στο στόχαστρο και της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας η οποία από την περασμένη Πέμπτη έχει θέση στο μικροσκόπιο τις προσφορές των ηλεκτροπαραγωγών προκειμένου να τεκμηριώσει πώς αυτές δομούνται και να ελεγχθούν τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου έχουν προσκληθεί σήμερα το πρωί στα γραφεία της ΡΑΑΕΥ σε διαδοχικές συναντήσεις όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί, δηλαδή στελέχη της ΔΕΗ, της Metlen, του Ήρωνα και της Elpedison προκειμένου να δώσουν πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις σχετικά με τις προσφορές των μονάδων τους κατά τις ημέρες που καταγράφηκαν οι ακραίες διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές, εντός της ίδιας ημέρας. Η Αρχή έχει ζητήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναλυτική έκθεση των προσφορών που υποβάλλουν οι παραγωγοί ανά ώρα κατά το τελευταίο διάστημα.

Στελέχη της αγοράς πάντως δεν κρύβουν την ενόχληση τους για την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση στοχοποιεί τους ηλεκτροπαραγωγούς. Όπως τονίζουν σε μια ελεύθερη αγορά ενέργειας, οι τιμές διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση, όταν αυτή αυξάνεται, τότε ανεβαίνουν και όταν μειώνεται, πέφτουν. Όπως επισημαίνουν με 30 ευρώ στο φυσικό αέριο και έχοντας μπροστά μας ένα καθαρά συγκυριακό φαινόμενο, δεν στέκει ένα τόσο δραστικό μέτρο, όπως η επιβολή φόρου στα υπερέσοδα των παραγωγών.

Επτά σχεδόν μήνες μετά την κατάργηση των έκτακτων μέτρων της γεωπολιτικής κρίσης αποδεικνύεται ότι οι αγορές είναι απρόβλεπτες. Τα προβλήματα στις διασυνδεδεμένες αγορές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης φτάνουν ως ουρά μέχρι την γειτονιά μας και επηρεάζουν και την ελληνική αγορά χονδρεμπορικής, την ίδια στιγμή που η ζήτηση λόγω του καύσωνα ανεβάζει στα ύψη τις τιμές ενέργειας. «Η απότομη άνοδος των τιμών εξηγείται από πλήθος παραγόντων. Ωστόσο η ανομοιόμορφη φύση του σοκ υπογραμμίζει ότι μικρές αναταράξεις σε ένα μέρος του συστήματος μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλες και τις ανάλογες επιπτώσεις σε ένα ευρύτερο γεωγραφικό πλάτος» ανέφερε χθες ο κ. Νίκος Τσάφος σύμβουλος θεμάτων ενέργειας του πρωθυπουργού.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα (8-14 Ιουλίου) η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στα 143,97 ευρώ ανά MWh, καταγράφοντας υψηλό 71 εβδομάδων. Η μέση τιμή ήταν αυξημένη κατά 38,42% από την αντίστοιχη της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας (1-7 Ιουλίου). Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα η απόσταση μεταξύ ελάχιστης και μέγιστης χονδρεμπορικής τιμής ήταν τεράστια από 20 ευρώ/MWh έως και 600 ευρώ/MWh τις βραδινές ώρες οπότε μπαίνουν στο σύστημα οι ακριβές μονάδες φυσικού αερίου. Σήμερα παρότι η μέση τιμή υποχωρεί, η μέγιστη φτάνει στα 650 ευρώ/MWh.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Σε δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτη Φάμελλου, αναφέρονται τα εξής:

"Η σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου για τις τιμές ρεύματος αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά άφησε τους καταναλωτές εκτεθειμένους στα υπερκέρδη λίγων. Με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι και τους καταναλωτές να τρέμουν τη στιγμή που θα πάρουν λογαριασμούς ρεύματος για τον Ιούλιο, η κυβέρνηση τρέχει ακόμα μία φορά εκ των υστέρων να διαχειριστεί το πρόβλημα, που η ίδια δημιούργησε, αλλά και το πολιτικό κόστος της κερδοσκοπίας στο ρεύμα. Είχε βέβαια προσπαθήσει να μας πείσει για μια ακόμη φορά ότι το πρόβλημα είναι αμιγώς εξωγενές και οφείλεται στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας και ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν υπομονή και έρευνα αγοράς στα πολύχρωμα τιμολόγια. Πλέον, και μετά τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις αντιδράσεις των καταναλωτών, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ξεκινάει έλεγχο για να αναλύσει εάν οι προσφορές άνω των 500 Euro/ΜWh μετά τις 8 το βράδυ που εκτοξεύουν τις τιμές οφείλονται σε μη "εύλογο κέρδος" των ηλεκτροπαραγωγών. Ενώ η κυβέρνηση κυκλοφορεί διαρροές για τη φορολόγηση υπερκερδών της ηλεκτροπαραγωγής.

Δεν θα πούμε κάλλιο αργά παρά ποτέ. Είναι απαράδεκτο μετά την εμπειρία της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να εξακολουθεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και κάποιοι να μετατρέπουν την όποια κρίση σε ευκαιρία για να αποκομίσουν υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας. Και τα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ που διόρισε ο κ. Μητσοτάκης να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών. Καλούμε την κυβέρνηση να αποδεχτεί άμεσα τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον έλεγχο υπερβολικών προσφορών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την ενεργοποίηση πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών όποτε αυτό χρειάζεται. Και να προχωρήσει στην έκτακτη φορολόγηση όλων των υπερκερδών στην ενέργεια στο μέγιστο συντελεστή του 90% με τα οφέλη να επιστρέφουν δίκαια στους καταναλωτές".

Σε δήλωση του Φραγκίσκου Παρασύρη, Υπ. Κ.Τ.Ε. Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «Προφανώς, η κυβέρνηση θα προφασιστεί ότι το πρόβλημα είναι αποκλειστικά εξωγενές – για πολλοστή φορά. Ήδη ο αρμόδιος Υπουργός φρόντισε να συνδέσει τις υψηλές τιμές, με το ότι βρίσκεται εκτός ο μεγάλος πυρηνικός σταθμός στο Κοζλουντούι στην Βουλγαρία καθώς και στις μειωμένες μεταφορικές ικανότητες των διασυνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή π.χ Σερβίας - Ουγγαρίας & Βουλγαρίας – Ρουμανίας. (...) Δεν είναι η κρίση. Είναι  η ανικανότητα να συγκρουστούν και να ελέγξουν. Είναι η εκούσια απόφαση να αφήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, όπως τη ΡΑΕΕΥ υποστελεχωμένες».

Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωση του, μεταξύ άλλων, «Αυτό που επιβεβαιώνεται πανηγυρικά είναι η πλήρης χρεοκοπία της πολιτικής της “απελευθέρωσης” και των χρηματιστηρίων ενέργειας, καθώς και της λεγόμενης “πράσινης” μετάβασης, την οποία υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, στη βάση των οδηγιών της ΕΕ. Είναι η χρεοκοπία του αφηγήματος των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της ΕΕ, ότι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στο πλαίσιο της διευρυμένης ευρωενωσιακής αγοράς, θα έριχνε τις τιμές».


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μπάιντεν, ο βασιλιάς Ληρ και ο “Bidenworld”

Euroleague 2024-25: Το πρόγραμμα ανά αγωνιστική

Πολάκης - Συρεγγέλα: Η επίθεση, οι αντιδράσεις και το αίτημα για διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)