Γενικά

08 Δεκεμβρίου 2015 14:48

Πέφτουν οι υπογραφές για τα αεροδρόμια

Πότε αναμένεται να υπογράψουν τη σύμβαση με τη γερμανική Fraport. Τι συμβαίνει με το λιμάνι του Πειραιά.

Πέφτουν οι υπογραφές για τα αεροδρόμια
-

Πιθανώς στις 10 Δεκεμβρίου αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ταυτόχρονα ξεκινά το το Due diligence του ΔΕΣΦA από δύο ενδιαφερόμενους για το 17% που δεν θα αποκτήσει η Socar, εμώ μία εβδομάδα παράταση παίρνει η κατάθεση των προσφορών για το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως ανακοίνωσε ο Σ. Πιτσιόρλας  οι προσφορές για τον ΟΛΠ  θα υποβληθούν τελικά στις 21 Δεκεμβρίου, αντί για τις 15 που ήταν προγραμματισμένο.

Η FRAPORT AG- SLENTEL Ltd είχε υποβάλει την υψηλότερη προσφορά και είχε ανακηρυχτεί  προτιμητέος επενδυτής σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών. Το ποσό που προσέφερε η κοινοπραξία ήταν σημαντικά υψηλότερο τόσο από την ανεξάρτητη αποτίμηση όσο και από την αμέσως επόμενη προσφορά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, οι FRAPORT AG- SLENTEL προσέφεραν για την Ομάδα Α €609 εκατ. εφάπαξ τίμημα και €11,3 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό και €625 εκατ. και €11,6 εκατ. για την Ομάδα Β αντίστοιχα.

H Fraport θα έχει τον πρώτο λόγο στο επενδυτικό σχήμα, με ποσοστό τουλάχιστον 67% στις εταιρίες παραχώρησης. Κύριος μέτοχος της εισηγμένης Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης (31,35%), ενώ ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%), η αυστραλιανή επενδυτική εταιρία Rare Infrastructure Limited (5,27%) και οι λοιποί μέτοχοι (34,91%).

Η παρουσία του γερμανικού δημοσίου στην διοίκηση και το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας δίνει και μία έντονη πολιτική «χροιά» στο εγχείρημα. Η Slentel του ομίλου Κοπελούζου θα διαθέτει το υπόλοιπο κομμάτι από το μετοχικό κεφάλαιο των δύο εταιριών παραχώρησης, οι οποίες συσταθεί εδώ και λίγους μήνες.

Η Ελλάδα αναμένει να βάλει στα ταμεία της  το ποσό των  3.000.000.000 ευρώ  το 2016 από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, αλλά χαμηλότερο από τους στόχους στο σχέδιο διάσωσης της, τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων της Στέργιος Πιτσιόρλας .

Η Αθήνα έχει δεσμευθεί να εισπράξει  6.400.000.000 ευρώ  από τις ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης του 2015 έως 2017.

 Έχει προϋπολογισμό για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,9 δις ευρώ το 2016 και είχε ως στόχο  3.700.000.000 ευρώ υπό διάσωσης της ΕΕ / ΔΝΤ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)