Κόσμος

12 Αυγούστου 2014 21:48

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε Μόσχα και Κάιρο

Η Ρωσία θα αυξήσει τις εξαγωγές σίτου στην Αίγυπτο και τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από τη χώρα του Νείλου.

-


Την προοπτική συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου εξετάζουν Μόσχα και Κάιρο. Το Κρεμλίνο αναζητεί νέες πηγές προμηθειών, καθώς απαγόρευσε τις περισσότερες εισαγωγές τροφίμων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις οι οποίες επεβλήθησαν στη Ρωσική Ομοσπονδία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Η αύξηση των εισαγωγών, από την Αίγυπτο, φορτίων με προϊόντα όπως πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα και πορτοκάλια θα καλύψει έως και το 50% των διατροφικών ελλείψεων που προκαλούν τα αντίποινα τα οποία αποφάσισε η Μόσχα, σημείωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας Νικολάι Φιοντόροφ.

«Η Αίγυπτος – ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού σίτου-έχει ήδη αυξήσει τις (αγροδιατροφικές) προμήθειες στην αγορά μας κατά 30% (και) είναι έτοιμη να (τις) αυξήσει κατά ακόμη 30% στο εγγύς μέλλον» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

«Οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις εξαγωγές αυτή τη χρονιά», πρόσθεσε ο Πούτιν υπογραμμίζοντας πως «για την Αίγυπτο, θα πρόκειται για 5 ως 5,5 εκατ. τόνους» προϊόντων επιπλέον.

Πούτιν και Σίσι συζήτησαν, επίσης, για ενδεχόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τελωνειακή Ένωση Ρωσίας - Λευκορωσίας - Καζακστάν, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί σταθμός για τη διαχείριση της διακίνησης αιγυπτιακών εμπορευμάτων στις ρωσικές ακτές της Ρωσίας, στη Μαύρη Θάλασσα, και αντιστοίχως, βιομηχανικός κόμβος της Ρωσίας στο έδαφος της Αιγύπτου, στο πλαίσιο των έργων επέκτασης της Διώρυγας του Σουέζ.

Η Ρωσία εισήγαγε, το 2013, αγροδιατροφικά είδη αξίας 17,2 δισ. δολαρίων από τις χώρες στις οποίες επέβαλε εμπάργκο. Εξ αυτών τα 9,2 δισ. δολάρια αντιστοιχούν στις κατηγορίες προϊόντων που αφορούν οι κυρώσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Εμπορικό Κέντρο, μια κοινή υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Στην Κριμαία, την Πέμπτη, ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας, την Τετάρτη, και να απευθυνθεί σε μέλη της κυβέρνησής του και του ρωσικού κοινοβουλίου τα οποία θα τον συνοδεύσουν στην Κριμαία, μία ημέρα αργότερα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)