Υγεία

14 Απριλίου 2015 17:10

Βρήκε εθελοντή για μεταμόσχευση κεφαλιού ο Δρ. «Φρανκενστάιν»

Ένας 30χρονος Ρώσος προσφέρθηκε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα υποβληθεί σε ολική μεταμόσχευση κεφαλιού από τον Ιταλό χειρουργό Σέρτζιο Καναβέρο.

-

Παρά τη θύελλα επικρίσεων που έχει δεχθεί, ο Ιταλός γιατρός Σέρτζιο Καναβέρο εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην πρώτη απόπειρα ολικής μεταμόσχευσης κεφαλιού.

Ο αποκαλούμενος «Δρ. Φρανκενστάιν» έχει ήδη βρει εθελοντή και βρίσκεται σε επαφές μαζί του. Πρόκειται για τον 30χρονο Ρώσο Βαλερί Σπιριντόνοφ, ο οποίος πάσχει από τη σπάνια γενετική ασθένεια μυικής ατροφίας Werdnig-Hoffman.

«Είμαι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας της ασθένειας. Χρειάζομαι βοήθεια κάθε λεπτό που περνάει. Δεν έχω πολλές επιλογές…» εξηγεί ο Σπιριντόνοφ. «Αν δε δοκιμάσω αυτήν την ευκαιρία που μου δίνεται, η μοίρα μου προβλέπεται πολύ δύσκολη. Χρόνο με το χρόνο η κατάστασή μου χειροτερεύει», προσθέτει ο νεαρός Ρώσος.

Από την πλευρά του ο Ιταλός χειρουργός Σέρτζιο Καναβέρο αποδέχεται τον χαρακτηρισμό του «Δρ. Φρανκενστάιν», χωρίς να ενοχλείται διόλου. Μάλιστα ενθαρρύνει τον νεαρό Ρώσο μέσω skype: «Το ξέρεις ότι είσαι ήρωας! Όλος ο κόσμος έχει μάθει πως θα γίνεις ένας νέος άνθρωπος», υποστηρίζει.

Πολλοί συνάδελφοι του Ιταλού νευροχειρουργού, όμως, εκφράζουν σκεπτικισμό για την μέθοδο αυτή. Ενδεικτική είναι η άποψη του Νάνι Κόστα, προέδρου του Ιταλικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος δήλωσε: «ας παραμείνουμε εντός των ορίων της πραγματικότητας. Στον τομέα αυτό αγνοούμε ακόμη βασικά πράγματα, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα πολυσύνθετες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)