Η FIA μείωσε το όριο ηλικίας για τη superlicence

×

Οι ελπίδες του νεαρού οδηγού της Mercedes, Andrea Kimi Antonelli, να «τρέξει» το 2024 στη Formula 1 πήραν σημαντική «ώθηση», καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) μείωσε το ελάχιστο όριο ηλικίας στα 17 έτη.

Andrea Kimi Antonelli

Η FIA ενημέρωσε παράρτημα του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικά της, για να προσθέσει έναν όρο που δηλώνει ότι, μολονότι η ελάχιστη ηλικία για την απαιτούμενη "superlicence", για να οδηγήσει κάποιος στη Formula 1, είναι τα 18 έτη, μπορεί να χορηγηθεί ειδική εξαίρεση σε ορισμένους οδηγούς, προκειμένου να την πάρουν στα 17. Αυτή η εξέλιξη επηρεάζει και τις απαιτήσεις για μια superlicence που αφορά μόνο στα ελεύθερα δοκιμαστικά, για την οποία υπάρχει η ίδια διατύπωση, όπερ σημαίνει ότι ο νεαρός Ιταλός μπορεί να κάνει ντεμπούτο σε ελεύθερα δοκιμαστικά Formula 1 πριν τα 18α γενέθλιά του, τα οποία θα γιορτάσει στις 25 Αυγούστου.

Ο Antonelli αναμένεται εδώ και καιρό ότι θα πάρει τη θέση οδηγού αγώνων της Mercedes για το 2025, η οποία είναι αυτή τη στιγμή... άδεια, καθώς ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής, Lewis Hamilton, αποχωρεί στο τέλος της χρονιάς με προορισμό τη Ferrari. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, ο Antonelli, θα είναι ο παρτενέρ του George Russell στη γερμανική ομάδα.

Η Mercedes υποστηρίζει τον Ιταλό από τότε που «έτρεχε» σε αγώνες καρτ και η γρήγορη πρόοδός του στα πρωταθλήματα μονοθεσίων έχει έρθει με την κατάκτηση του τίτλου στην ιταλική Formula 4 του 2022 και στο Formula Regional European Championship του 2023. Πανηγύρισε και τους δύο τίτλους με την Prema, με την οποία «τρέχει» φέτος στην «παρθενική» σεζόν της καριέρας του στη Formula 2.

Δημοσιεύματα ΜΜΕ ανέφεραν ότι νωρίτερα φέτος έγινε ερώτηση στη FIA σχετικά με τη χορήγηση superlicence στον Antonelli, μολονότι δεν ήταν ακόμη 18 ετών, κάτι στο οποίο η Διεθνής Ομοσπονδία φαίνεται να έχει ανταπροκριθεί μέσω των αλλαγών της στους κανονισμούς.

Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ότι ο Antonelli θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει το ντεμπούτο του σε ελεύθερα δοκιμαστικά -ή ακόμη και να αγωνιστεί- πριν από την καλοκαιρινή διακοπή της Formula 1, εάν η FIA κρίνει ότι ο Ιταλός πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει.

Νωρίτερα μέσα στη σεζόν δημοσιεύματα ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Antonelli επρόκειτο να αντικαταστήσει στη Williams τον Logan Sargeant μεσούσης της περιόδου, εξ ου και το αίτημα να «κατέβει» το ελάχιστο όριο ηλικίας στα 17, αλλά ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας, James Vowles, διέψευσε αυτό το «σενάριο».