GP Καναδά: Ανατρεπτική νίκη Verstappen – Καταστροφή για τη Ferrari

×

Μαρία Ανδρεάδη

Ανατρεπτική νίκη για τον Max Verstappen στον Καναδά, με τους Lando Norris και George Russell να συμπληρώνουν το βάθρο, ύστερα από σειρά λαθών.

GP ΚΑΝΑΔΑ

Ο αγώνας στην πίστα του Μόντρεαλ ξεκίνησε υπό βρόχινες συνθήκες και με βρεγμένο οδόστρωμα. Όλοι εκκίνησαν με τα ενδιάμεσα ελαστικά, πλην των δύο Haas, σε μία επιλογή που φάνηκε αρχικά σοφή για την αμερικανική ομάδα.

Max Verstappen

Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο George Russell κατάφερε να βρει αμέσως την απαραίτητη πρόσφυση για να παραμείνει μπροστά, σε αντίθεση με τον Max Verstappen που δεν μπόρεσε να διεκδικήσει το προβάδισμα.

Στις πίσω θέσεις του grid, οι Sergio Perez και Pierre Gasly είχαν μία επαφή που οδήγησε σε φθορά στο πάτωμα του Γάλλου, όμως και οι δύο συνέχισαν τον αγώνα τους.

Στους πρώτους γύρους, οι δύο Haas κατάφεραν να «αναρριχηθούν» περισσότερο από όλους στην κατάταξη. Οι Magnussen και Hulkenberg είχαν εκκινήσει από τη 14η και 17η θέση, αντίστοιχα, κι αναλόγως έφτασαν μέχρι την 4η και 8η. Στον 8ο γύρο, ωστόσο, ο Δανός οδηγός μπήκε στα πιτ για την πρώτη του αλλαγή ελαστικών, όμως αυτή του «κόστισε» 9 δευτερόλεπτα.

Μία έξοδος του Logan Sargeant στη στροφή 6 προκάλεσε σύγχυση στον Carlos Sainz που είδε μπροστά του τη Williams κατά την επιστροφή της στην πίστα.

GP ΚΑΝΑΔΑ

Με την έλευση μίας νέας βροχόπτωσης να θεωρείται δεδομένη, οι ομάδες περίμεναν πότε θα έρθει αυτή για να προετοιμάσουν τις αλλαγές των ελαστικών. Στο μεταξύ το οδόστρωμα στέγνωνε, «προσφέροντας» ρυθμό στον Lando Norris.

Ο οδηγός της McLaren κατάφερε να προσπεράσει τον Max Verstappen για τη 2η θέση στον 21ο γύρο κι αμέσως μετά πήρε το προβάδισμα από τον George Russell, που είχε μία έξοδο στο τελευταίο σικέιν κι έπεσε μέχρι την 3η θέση.

GP ΚΑΝΑΔΑ

Στον 25ο γύρο, το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του ύστερα από σύγκρουση του Logan Sargeant με τις μπαριέρες. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους Verstappen, Russell και Piastri να μπουν αμέσως στα πιτ για ένα «δωρεάν» πιτ στοπ, με τους τρεις τους να επιστρέφουν στην πίστα χωρίς να χάσουν θέσεις.

Ο Lando Norris άργησε δύο γύρους να κάνει την αλλαγή του, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στον αγώνα στην 3η θέση, με τη… συγκατάθεση του teammate του. Μία απόφαση που στέρησε τη νίκη από τον Βρετανό.

Ακόμη πιο καταστροφική ήταν η στρατηγική της Ferrari για τον Charles Leclerc, ο οποίος μπήκε στα πιτ για αλλαγή την ώρα που τελείωνε το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας. Εκεί έγινε και το μεγάλο λάθος: η ιταλική ομάδα αποφάσισε να επιλέξει ένα σετ σκληρής γόμας… την ώρα που η πίστα ήταν ακόμα βρεγμένη!

GP ΚΑΝΑΔΑ

Ο Μονεγάσκος δεν μπόρεσε να εκκινήσει αμέσως την SF-24 μόλις πραγματοποιήθηκε η αλλαγή, με αποτέλεσμα να μείνει ακινητοποιημένος για σχεδόν μισό λεπτό. Κατά την επιστροφή του στην πίστα, παραπονέθηκε πολλάκις στον ασύρματο για την επιλογή των σλικ ελαστικών, με τον μηχανικό του να τον συμβουλεύει απλώς… «να μείνει εντός πίστας»!

Ο οδηγός της Ferrari επέστρεψε στα πιτ για να ξαναβάλει τα ενδιάμεσα ελαστικά και τελικά να ζητά από την ομάδα να εγκαταλείψει από τον αγώνα για να προφυλάξουν την υβριδική μηχανή, όντας στην τελευταία θέση… Όπως κι έγινε.

Από τον 40ο γύρο κι ύστερα, η πίστα ξεκίνησε να στεγνώνει για τα καλά και ο ήλιος άρχισε να εμφανίζεται για πρώτη φορά μέσα στην ημέρα. Τότε ξεκίνησαν τα… παιχνίδια μεταξύ Russell και Norris, με τους δύο να εναλλάσσουν τις θέσεις τους και τον οδηγό της McLaren να «κλειδώνει» τη 2η θέση.

Στον 53ο γύρο, ο Sergio Perez έχασε μόνος του το κράτημα της RB20 στη στροφή 7, καταλήγοντας με μία σπασμένη πίσω αεροτομή εκτός αγώνα, έχοντας επιστρέψει στο γκαράζ της ομάδας.

Αμέσως μετά, στο ίδιο ακριβώς σημείο έχασε τον έλεγχο και ο Carlos Sainz, με το σπινιάρισμά του να τον κρατά εντός των ορίων της πίστας και να τον οδηγεί πάνω στον Alex Albon που βρισκόταν πίσω του. Ο Ταϊλανδός ήταν απλώς θύμα του συμβάντος, σε μία απογοητευτική εξέλιξη καθώς βρισκόταν εντός της βαθμολογούμενης δεκάδας.

Ένα δεύτερο αυτοκίνητο ασφαλείας διευκόλυνε όσους ήθελαν να αλλάξουν τα ελαστικά τους, δυσκόλεψε όμως το έργο του Russell που έμεινε εκτός τριάδας και πίσω από τις δύο McLaren.

Στον 62ο γύρο, πήρε «φωτιά» η μάχη μεταξύ Russell και Piastri για την 3η θέση, με τον Βρετανό να κάνει λάθη και να χάνει τη θέση του ακόμη κι από τον teammate του, Lewis Hamilton. Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής διατήρησε τη δυναμική του για να προσπεράσει και τον Αυστραλό, ανεβαίνοντας μέχρι το 3ο σκαλί του βάθρου.

Ακολούθησε ένα τρομακτικό στιγμιότυπο, με τον Yuki Tsunoda να χάνει το κράτημα του μονοθεσίου στη στροφή 9, μόλις 3 γύρους πριν το τέλος, με τον Kevin Magnussen να αποφεύγει τη σύγκρουση για εκατοστά.

Έναν γύρο πριν την καρό σημαία, ο Russell κατάφερε να πάρει πίσω το τελευταίο σκαλί του βάθρου από τον teammate του και κάπως έτσι έφτασαν μέχρι τη γραμμή του τερματισμού.

GP ΚΑΝΑΔΑ

Σε έναν αγώνα που κρίθηκε από τις σωστές αποφάσεις που πάρθηκαν τη σωστή στιγμή. Έτσι, ο Max Verstappen εξασφάλισε την 60η νίκη στην καριέρα του, σε ένα περίπλοκο τριήμερο για τη Red Bull Racing.

H τελική κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής: Verstappen, Norris, Russell, Hamilton, Piastri, Alonso, Stroll, Ricciardo, Gasly, Ocon, Hulkenberg, Magnussen, Bottas, Tsunoda, Zhou. Οι Sainz, Albon, Perez, Leclerc και Sargeant δεν κατάφεραν να τερματίσουν.

Προσοδοφόρο τριήμερο για τις Aston Martin και Alpine που έφτασαν και με τα δύο μονοθέσια έκαστη στην κορυφαία δεκάδα. Απογοήτευση για τη Ferrari και τη Williams για τις διπλές εγκαταλείψεις. Ειδικά για την ιταλική ομάδα, που βρέθηκε από το διπλό βάθρο στο Μονακό σε διπλή εγκατάλειψη στον Καναδά… Απογοήτευση και για τον Sergio Perez, που μετέτρεψε τον αποκλεισμό από το Q1 σε εγκατάλειψη από τον αγώνα, για δεύτερο συνεχόμενο τριήμερο.

Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα παρακάτω:

GP ΚΑΝΑΔΑ