GP Καναδά: Pole για τον Russell με μηδενική διαφορά από τον Verstappen!

×

Μαρία Ανδρεάδη

Στην κορυφή των κατατακτήριων δοκιμών του Μόντρεαλ ανέβηκε ο George Russell με μηδενική διαφορά από τον Max Verstappen και διαφορά 21 χιλιοστών από τον Lando Norris στην 3η θέση.

GP ΚΑΝΑΔΑ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Παρά τον απρόβλεπτο καιρό της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες φάνηκαν ικανές να επιβραβεύσουν τους οδηγούς και τις ομάδες που θα συγκέντρωναν τα περισσότερα δυνατά δεδομένα με στεγνό οδόστρωμα στις τρίτες ελεύθερες δοκιμές. Έτσι, στις κατατακτήριες είδαμε τη μαλακή γόμα να κυριαρχεί από το ξεκίνημα της διαδικασίας.

GP ΚΑΝΑΔΑ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Το Q1 υποδέχθηκε γρήγορα όλα τα μονοθέσια στην πίστα, προκαλώντας… κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ η μαλακή γόμα προσφερόταν για γρήγορα περάσματα. Στον αγώνα, άλλωστε, είναι ελάχιστη η πιθανότητα εμφάνισης των μαλακών ελαστικών στις στρατηγικές.

Αν και η Mercedes έδειξε να έχει ρυθμό, με τους Hamilton και Russell να βρίσκονται προς ώρας στο 1-3, την ύστατη στιγμή κατάφεραν οι Verstappen και Tsunoda να «κλέψουν» τις δύο κορυφαίες θέσεις.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο Sergio Perez για δεύτερο συνεχόμενο τριήμερο, καθώς ένας γρήγορος γύρος του Alex Albon έθεσε τον Μεξικανό εκτός συνέχειας. Ο ίδιος ξέσπασε στον ασύρματο, με τον αποκλεισμό αυτό να «σηκώνει» κουβέντα για τη διετή ανανέωση του συμβολαίου του με την αυστριακή ομάδα…

Από το Q1 αποκλείστηκαν οι Perez, Bottas, Ocon, Hulkenberg και Zhou. Υπενθυμίζεται ότι ο οδηγός της Alpine, όμως, «κουβαλάει» μία ποινή 5 θέσεων από το Μονακό και θα εκκινήσει τελευταίος.

GP ΚΑΝΑΔΑ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

To Q2 ξεκίνησε με λίγες σταγόνες να πέφτουν στο οδόστρωμα και μία επερχόμενη καταιγίδα στα ραντάρ. Όλοι βιάστηκαν να σημειώσουν γρήγορα περάσματα με τα σλικ ελαστικά και οι δύο Mercedes ανέβηκαν αμέσως στην κορυφή. Η γερμανική ομάδα έδειχνε ότι είχε τον ρυθμό να κυνηγήσει το καλύτερο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής φέτος.

Τα τελευταία λεπτά του δεύτερου μέρους ήταν καταιγιστικά. Ο George Russell πήρε εν τέλει το ταχύτερο πέρασμα, με 1:11.742. Η πρόκριση του Lance Stroll και του Alex Albon στο τρίτο μέρος σήμανε τον αποκλεισμό των δύο Ferrari, σε μία εξέλιξη που αιφνιδίασε τους οδηγούς της ιταλικής ομάδας και προκάλεσε ένταση στον ασύρματο και στο pit wall.

Από το Q2 αποκλείστηκαν οι Leclerc, Sainz, Sargeant, Magnussen και Gasly.

GP ΚΑΝΑΔΑ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Στην κορυφή του Q3 ανέβηκε με το πρώτο του πέρασμα ο George Russell, με «στρογγυλό» χρόνο 1:12.000. Πίσω του παρατάχθηκε ο teammate του, Lewis Hamilton, με διαφορά σχεδόν 3 δεκάτων και ο Max Verstappen συμπλήρωσε προσωρινά την ταχύτερη τριάδα.

Τρία λεπτά πριν το τέλος, πήρε το 2-3 η McLaren, με τον Norris να απέχει μόλις 21 χιλιοστά του δευτερολέπτου από την πρώτη θέση. Και όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στα τελευταία περάσματα που θα ξεκαθάριζαν τα πράγματα…

GP ΚΑΝΑΔΑ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Ο Βρετανός οδηγός της Mercedes δεν κατάφερε να βελτιώσει τον χρόνο του και ο Max Verstappen σημείωσε ακριβώς τον ίδιο «στρογγυλό» χρόνο (!), όμως περιορίστηκε στη 2η θέση αφού ολοκλήρωσε τον γύρο του μετά τον Russell. Ο Lando Norris πλησίασε την κορυφή αλλά έμεινε εκτός μάχης για 21 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Έτσι ο Russell εξασφάλισε την 2η pole position στην καριέρα του, σε μία από τις πιο επεισοδιακές περιόδους κατατακτήριων δοκιμών της φετινής σεζόν.

GP ΚΑΝΑΔΑ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Άλλη μία φορά στην ιστορία της Formula 1 έχουμε δει ίδιους ταχύτερους γύρους στις κατατακτήριες δοκιμές: το 1997 στο Grand Prix Ευρώπης (στην πίστα της Jerez στην Ισπανία), όταν ο Jacques Villeneuve ανέβηκε στην κορυφή με χρόνο 1:21.072 και ακολούθησαν οι Michael Schumacher και Heinz-Harald Frentzen με ίδιους χρόνους, αλλά τηρήθηκε… σειρά προτεραιότητας.

Η κορυφαία δεκάδα σχηματίστηκε ως εξής: Russell, Verstappen, Norris, Piastri, Ricciardo, Alonso, Hamilton, Tsunoda, Stroll, Albon.

Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα παρακάτω:

GP ΚΑΝΑΔΑ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ