Η τεχνητή νοημοσύνη «σχεδιάζει» το τρόπαιο στο GP του Καναδά

×

Του Βασίλη Παπαδόπουλου

Είναι κάποιες φορές, που η εξέλιξη της τεχνολογίας, σε αφήνει κυριολεκτικά με το στόμα ανοικτό. Και κάποιες φορές, που αδυνατείς να συνειδητοποιήσεις, αν αυτό που διαβάζεις είναι όντως αληθινό, ή αποκύημα της φαντασίας του συντάκτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η είδηση δεν επιδέχεται της παραμικρής αμφισβήτησης. Το τρόπαιο που θα δοθεί στον νικητή του Grand Prix του Καναδά, θα σχεδιαστεί από γενετική τεχνητή νοημοσύνη!

GP ΚΑΝΑΔΑ

Το όλο πρότζεκτ, διαμορφώνεται σε συνεργασία με την Amazon Web Service (AWS), που είναι συνεργάτης της Formula 1 από το 2018 και χορηγός του Καναδικού Grand Prix. Το τρόπαιο αναπαριστά την αεροδυναμική ολίσθηση ενός μονοθεσίου στην πίστα, σε συνδυασμό με δύο χαρακτηριστικές «σταθερές» του Καναδά. Το φύλλο σφενδάμου (εθνικό σύμβολο της χώρας) και τον ποταμό St. Lawrence του Μόντρεαλ. Κατασκευάστηκε από έναν χρυσοχόο με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στρεφόμαστε ξανά σε τεχνολογίες που αλλάζουν το παιχνίδι, όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη», εξηγεί η Emily Prazer, γενική εμπορική διευθύντρια της Formula 1. «Αναβαθμίζουμε τόσο τον ανταγωνισμό εντός πίστας, όσο και την εμπειρία εκτός πίστας, για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Έτσι βλέπουμε το πρώτο τρόπαιο με AI να εκτίθεται στον Καναδά και δίνουμε στους φίλους μας την δυνατότητα, να σχεδιάσουν το δικό τους τρόπαιο, εκφράζοντας την αγάπη τους για το άθλημα».

Και πράγματι η Formula 1 σε συνεργασία με την AWS ξεκινούν ένα διαγωνισμό, έτσι ώστε το κοινό να φτιάξει το δικό του τρόπαιο, στηριζόμενο στην γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Έπαθλο; Η παρακολούθηση ενός Grand Prix δωρεάν για το νικητή, μέσα στο 2025.