FOM και FIA θέλουν ξεχωριστούς χρωματισμούς μονοθεσίων

×

Γιώργος Ανανίδας

Οι επικφαλής της FIA και της FOM, μεταξύ των οποίων και ο Νικόλας Τομπάζης, βλέποντας ότι ορισμένα μονοθέσια ομάδων μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, επιδιώκουν μία πιο έντονη διαφοροποίηση από την επόμενη χρονιά.

FORMULA 1

Τα παράπονα για την ομοιότητα μεταξύ των μονοθεσίων ορισμένων ομάδων έδιναν και έπαιρναν ήδη από τις παρουσιάσεις. Κάτι που άρχισε να εντείνεται με τους βραδινούς αγώνες, με το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία να φιλοξενούν τους δύο πρώτους της σεζόν.

Εν μέρει, αυτό οφείλεται και στο ότι οι ομάδες, στην προσπάθειά τους να πετύχουν το ελάχιστο δυνατό βάρος, αποφεύγουν τη βαφή και προτιμούν τα ανθρακονήματα που εκ γενετής είναι μαύρα.

Το motorsport.com επικαλείται πηγές που λένε ότι FIA και FOM  έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τις ομάδες, με απώτερο στόχο να υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση στην εμφάνιση των μονοθεσίων, αρχής γενομένης το 2025.

Βέβαια, η υπόθεση κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία και η διοίκηση της F1 θέλουν να διευθετηθεί το θέμα, αλλά χωρίς να θέσουν αυστηρούς κανονισμούς σε αυτό.

Θέση επί του ζητήματος πήρε ο πλέον ιδανικός άνθρωπος, Νικόλας Τομπάζης ο οποίος είναι επικεφαλής μονοθεσίων της FIA (σημ. πολύ πρόσφατα, μίλησε και στην κάμερα του ΑΝΤ1).

Σχετικά με το ζήτημα, ο Έλληνας μηχανικός ανέφερε:

«Όπως πάντα, το θέμα είναι πιο πολύπλοκο από ό,τι φαίνεται. Το πρώτο θέμα είναι ότι τα μονοθέσια έχουν πολύ carbon, λόγω του ότι η βαφή προσθέτει βάρος, συνεπώς είναι πολύ μαύρα.

«Το άλλο θέμα είναι πως ορισμένες ομάδες έχουν παρόμοια χρώματα, οπότε μερικά μονοθέσια φαίνονται πανομοιότυπα από μακριά. Εμείς το συζητάμε με τις ομάδες και θα συζητηθεί περαιτέρω στην επόμενη Επιτροπή» τόνισε αρχικά ο Τομπάζης πριν συνεχίσει σχετικά με το πως θα έπρεπε να ακολουθηθεί μία τέτοια διαδικασία:

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία διαδικασία όπου οι ομάδες θα επικοινωνούν με κάποιον τρόπο. Μένει να φανεί όμως πως θα λειτουργούσε αυτή η διαδικασία. Δεν είναι κάτι που ρυθμίζεται.

«Πάντως, δε θέλουμε σαν FIA να θέσουμε κανονισμούς για τους χρωματισμούς των μονοθεσίων, αλλά θέλουμε να ξεχωρίζουν» είπε κλείνοντας ο υπεύθυνος μονοθεσίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.