GP Μονακό: 1-3 η Mercedes στο FP1, με τον Hamilton στην κορυφή

×

Μαρία Ανδρεάδη

Οι κινητήρες των μονοθεσίων βρυχήθηκαν για πρώτη φορά φέτος στους δρόμους του θρυλικού Μονακό για την πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών. Σύννεφα κάλυπταν την πίστα καθ’ όλη τη διάρκεια του FP1, με τις πιθανότητες βροχής να είναι αυξημένες.

Lewis Hamilton

Οι οδηγοί ολοκλήρωσαν μερικούς διστακτικούς γύρους, με τη Ferrari, τη McLaren και τη Mercedes να δίνουν «σημεία ζωής», την ώρα που η Red Bull Racing δεν είχε κάνει αρκετά γρήγορα περάσματα.

Στο πρώτο μισό, όλοι επέλεξαν σετ σκληρής και μέσης γόμας. Οι δύο Alpine ανέφεραν αμέσως προβλήματα με τις μονάδες ισχύος, επιστρέφοντας προσωρινά στα γκαράζ για επισκευές. Φυσικά δεν έλειψαν οι μικροεπαφές με τις μπαριέρες στους στενούς δρόμους της πίστας, δεν υπήρξαν ωστόσο εμφανείς ζημιές.

Στο τέλος του πρώτου 30λεπτου, η κορυφαία δεκάδα διαμορφωνόταν ως εξής: Leclerc, Hamilton, Verstappen, Sainz, Tsunoda, Russell, Perez, Norris, Magnussen, Albon.

Αμέσως μετά, έκαναν την εμφάνισή τους στην πίστα τα μαλακά ελαστικά, με τον Oscar Piastri να παίρνει προς ώρας το ταχύτερο πέρασμα. Ωστόσο, Ferrari και Mercedes έκαναν τις εμφανίσεις τους στην κορυφή της κατάταξης, με τον Lewis Hamilton να σημειώνει 1:12.169 στα τελευταία λεπτά της διαδικασίας.

Σχεδόν 15 λεπτά πριν το τέλος, ο Zhou Guanyu είχε μία επαφή με τις μπαριέρες που οδήγησε σε μία σπασμένη μπροστινή πτέρυγα και θραύσματα στην πίστα. Ο Charles Leclerc που ακολουθούσε πίσω του «μάζεψε» μερικά κομμάτια από την άσφαλτο και τότε βγήκε μία ολιγόλεπτη κόκκινη σημαία για να καθαριστεί η πίστα.

Με το «πράσινο φως» σταγόνες βροχής ξεκίνησαν να πέφτουν στο οδόστρωμα, αλλά δεν ήταν αρκετές για να φέρουν τα ενδιάμεσα ελαστικά στην πίστα.

Οι δύο Red Bull παρέμειναν εγκλωβισμένες εκτός δεκάδας, καθώς δεν ολοκλήρωσαν γρήγορους γύρους με τη μαλακή γόμα. Την ίδια ώρα, ο Verstappen παραπονιόταν για αστάθεια της RB20.

Με την καρό σημαία, δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάταξη, με το τελικό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ως εξής: Hamilton, Piastri, Russell, Norris, Leclerc, Alonso, Stroll, Tsunoda, Ricciardo, Sainz, Verstappen, Perez, Bottas, Magnussen, Albon, Hulkenberg, Sargeant, Ocon, Zhou, Gasly.

Πιο αναλυτικά:

GP ΜΟΝΑΚΟ - FP1