Επιστροφή στους θρυλικούς δρόμους του Μόντε Κάρλο!

×

Μαρία Ανδρεάδη

Αμέσως μετά τη θρυλική Ίμολα, η Formula 1 βάζει πλώρη για την εμβληματική μαρίνα του Μόντε Κάρλο. Το Μονακό έχει γίνει μάρτυρας πολλών μαχών που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στην μακρά ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. 

GP ΜΟΝΑΚΟ

Μπορεί ο ήχος των κινητήρων να αντιλάλησε για πρώτη φορά στο Πριγκιπάτο το 1929, όμως η επίσημη ένταξη στο σύγχρονο πρωτάθλημα της Formula 1 πραγματοποιήθηκε ήδη από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του, το 1950. 

Η πίστα του Μονακό είναι η μικρότερη στο καλεντάρι του αθλήματος, με μήκος 3.337 μέτρα. Για αυτό οι οδηγοί θα κληθούν να ολοκληρώσουν 78 γύρους στον αγώνα της Κυριακής, χωρίς όμως να συμπληρωθούν τα απαραίτητα 305 χιλιόμετρα αγωνιστικής διαδρομής. Συνολικά, τα μονοθέσια πρέπει να διανύσουν 260,286 χιλιόμετρα για να φτάσουν μέχρι την καρό σημαία.

Η πίστα αποτελείται από 19 στροφές και μία μόλις ζώνη DRS, η οποία βρίσκεται στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού. Με τους στενούς δρόμους της πόλης να μην αφήνουν περιθώρια για λάθη, οι προσπεράσεις είναι δύσκολες. Όμως όταν οι μάχες είναι «ανοιχτές», τότε σίγουρα το θέαμα που προσφέρεται είναι μοναδικό και αναδεικνύει… ήρωες.

Όπως ακριβώς είναι ο Ayrton Senna, ο αποκαλούμενος «βασιλιάς του Μονακό», ο οποίος έχει τις περισσότερες νίκες στο Πριγκιπάτο κι έχει ανέβει 6 φορές στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Αντίστοιχα στις ομάδες, η McLaren είναι εκείνη με τις περισσότερες νίκες, έχοντας 15 στο παλμαρέ της.

Φτάνοντας στο 2024, ωστόσο, ο Max Verstappen είναι εκείνος που κυνηγά την 60ή νίκη του στη Formula 1, διατηρώντας παράλληλα το προβάδισμα στο πρωτάθλημα. Μετά τον αγώνα στην Ίμολα, ο Charles Leclerc ανέβηκε 2ος στην κατάταξη των οδηγών κι άφησε πίσω του κατά 6 βαθμούς τον Sergio Perez, την ώρα που ο Lando Norris καραδοκεί από την 4η θέση με 101 βαθμούς.

Στους κατασκευαστές, η Red Bull Racing προηγείται κατά 56 βαθμούς από τη 2η Ferrari, με τη McLaren να διατηρεί απόσταση ασφαλείας τόσο από την ιταλική ομάδα όσο κι από τη Mercedes πίσω της.

Όλη η δράση στο θρυλικό Μόντε Κάρλο θα μεταδοθεί μέσω του ΑΝΤ1 και του ΑΝΤ1+!