GP Εμίλια-Ρομάνια: Συγκλονιστική pole του Verstappen, κοντά του οι δύο McLaren

×

Γιώργος Ανανίδας

Ο Max Verstappen κατέκτησε την pole position για το Grand Prix της Εμίλια Ρομάνια, η 8η συνεχόμενή του, ισοφαρίζοντας τον Ayrton Senna. Ο μόνος που τον ανταγωνίστηκε στο τέλος ήταν ο Piastri και θα εκκινήσει δίπλα του, με τον Norris 3ο.

Max Verstappen

Q1

Μετά τους πρώτους γρήγορους γύρους, ο Oscar Piasrei βρισκόταν στην κορυφή με χρόνο λίγο κάτω από το 1:16. Οι Verstappen και Sainz ακολουθούσαν από κοντά, μόνο που η Ferrari φορούσε τη μέση γόμα.

Με έξι λεπτά να απομένουν στο Q1, ο Alonso είχε μία έξοδο στην αμμοπαγίδα, παρόμοια με αυτή του FP3, με τη διαφορά ότι δεν χτύπησε στον τοίχο, ούτε αποκόμισε ζημιά.

Αυτό κατέστησε δύσκολη την έξοδο του Ισπανού από το Q1, καθώς νωρίτερα δεν είχε σημειώσει επίδοση που θα ήταν αρκετή.

Στα τελικά και κρίσιμα περάσματα, ο Nico Hulkenberg ανέβηκε από τελευταίος... πρώτος έστω και προσωρινά, παιρνώντας με άνεση στο Q2.

Αντίθετα, οι επιδόσεις των Magnussen, Zhou, Sargeant και Bottas δεν αρκούσαν και αποκλείστηκαν. Το ίδιο και ο Alonso που θα εκκινήσει τον αγώνα ουραγός.

GP Εμίλια-Ρομάνια - Κατατακτήριες δοκιμές

Q2

Οι πρώτοι γρήγοροι γύροι του δεύτερου μέρους των κατατακτήριων δοκιμών είδαν τον Leclerc να ανεβαίνει στην κορυφή των χρόνων με 1:15,328. Το ενδιαφέρον ήταν πως οι πρώτοι τέσσερι απείχαν μόλις χιλιοστά μεταξύ τους. Αυτοί πίσω από τον Μονεγάσκο ήταν οι Tsunoda (!), Verstappen και Piastri.

Τρία λεπτά πριν τη λήξη του Q2, η Mercedes του Russell βρισκόταν στη ζώνη αποκλεισμού, ενώ εκείνη του Hamilton κινδύνευε. Τελικά, και οι δύο σημείωσαν επιδόσεις που τους μετέφεραν -έστω με κάποιο άγχος- στο τελικό μέρος της διαδικασίας.

Ο για ακόμα μία φορά απίθανος Hulkenberg σταμάτησε το χρονόμετρο δύο δέκατα πίσω από τον κορυφαίο χρόνο και προκρίθηκε στο Q3. Την ίδια ώρα, ο Ricciardo πέρασε στο όριο, με τη 10η καλύτερη επίδοση, έναν χρόνο που δεν κατάφερε -για 15 χιλιοστά του δευτερολέπτου- να υπερνικήσει ο Sergio Perez, συνεπώς θα εκκινήσει τον αγώνα 11ος.

Στο τέλος του Q2, η πρωτιά ανήκε στον Verstappen, ενώ εκτός συνέχειας τέθηκαν οι Gasly, Albon, Stroll, Ocon και Perez.

GP Εμίλια-Ρομάνια - Κατατακτήριες δοκιμές

Q3

Οι πρώτοι γύροι των πρωταγωνιστών ήταν εκπληκτικοί και προμήνυαν μία μεγάλη μάχη. Ο Verstappen αναδείχθηκε ο ταχύτερος όλων με 1:14,869, με τον Norris να ακολουθεί στα 73 χιλιοστά.

GP Εμίλια-Ρομάνια - Κατατακτήριες δοκιμές

Τελικά, ο συγκλονιστικός Ολλανδός πρωταθλητής σημείωσε ακόμα καλύτερη επίδοση από την προσωπική του, ρίχνοντας τον χρόνο στο 1:14,746. Ο μόνος που τον απείλησε, χωρίς να του κλέψει την pole, ήταν ο Piastri που αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τη 2η θέση.

Οι δύο Ferrari δεν βελτίωσαν σημαντικά και θα εκκινήσουν από τις θέσεις 4 και 5, ενώ ο Norris ακολούθησε τον teammate του και κατετάγη 3ος.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των κατατακτήριων δοκιμών στην Ίμολα:

GP Εμίλια-Ρομάνια - Κατατακτήριες δοκιμές