Επιστροφή στην Κίνα ύστερα από 4 χρόνια απουσίας!

×

Μαρία Ανδρεάδη

Η Formula 1 επιστρέφει στην Κίνα αυτό το τριήμερο, για πρώτη φορά ύστερα από 4 χρόνια απουσίας από το καλεντάρι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Zhou Guanyu της Kick Sauber θα έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία στη γενέτειρά του, όντας ο πρώτος Κινέζος οδηγός στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

GRAND PRIX ΚΙΝΑΣ

Εντός πίστας τώρα, η Σαγκάη θα φιλοξενήσει το πρώτο τριήμερο με αγώνα sprint της φετινής σεζόν. Το πρώτο εκ των έξι στο πρόγραμμα. Έτσι, σε μία πίστα με μήκος 5.451 μέτρα, 16 στροφές και 2 ζώνες DRS, οι οδηγοί θα κληθούν να ολοκληρώσουν 19 γύρους το Σάββατο και 56 γύρους την Κυριακή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δομή των τριημέρων με αγώνα sprint έχει αλλάξει σε σχέση με πέρσι κι έτσι διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή: Ελεύθερες δοκιμές 1, Κατατακτήριες sprint
Σάββατο: Αγώνας sprint, Κατατακτήριες αγώνα
Κυριακή: Αγώνας

GRAND PRIX ΚΙΝΑΣ

Την προηγούμενη φορά που επισκέφθηκε η Formula 1 την Κίνα ήταν το 2019. Τότε τη νίκη είχε πάρει ο Lewis Hamilton που μαζί με τον Valtteri Bottas εξασφάλισαν το 1-2 για τη Mercedes. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Sebastian Vettel εκπροσωπώντας τη Ferrari. Ο Φινλανδός είχε μεν εκκινήσει από την pole position, όμως ο Βρετανός teammate του κατάφερε να πάρει τη νίκη.

Το φετινό τριήμερο σηματοδοτεί τη 17η επίσκεψη του αθλήματος στην Κίνα και συγκεκριμένα στη Σαγκάη. Πριν 20 χρόνια πραγματοποιήθηκε εκεί ο πρώτος αγώνας, με νικητές τότε τον Rubens Barrichello και τη Ferrari.

Ο οδηγός με τις περισσότερες νίκες στην πίστα αυτή είναι ο Lewis Hamilton, έχοντας ανέβει 6 φορές στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Αντίστοιχο και ισάριθμο ρεκόρ κατέχει και στις pole positions. Η Mercedes είναι η ομάδα με τις περισσότερες νίκες στην Κίνα, με 6 συνολικά, και με τις περισσότερες pole positions (7).

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι η Red Bull Racing κέρδισε την πρώτη της pole position στο άθλημα σε αυτήν ακριβώς την πίστα, 15 χρόνια πριν, με κορυφαίο τον Sebastian Vettel.

Φέτος, ο Max Verstappen είναι εκείνος που θα διεκδικήσει την πρώτη θέση της εκκίνησης για την αυστριακή ομάδα, κυνηγώντας την 6η συνεχόμενη pole position. Αν πράγματι το πετύχει, τότε ο Ολλανδός θα ξεπεράσει το προηγούμενο μεγαλύτερο σερί του, εκείνο των 5 συνεχόμενων pole.

GRAND PRIX ΚΙΝΑΣ

Ως προς το πρωτάθλημα οδηγών, ο Max Verstappen ηγείται της βαθμολογίας με 77 βαθμούς, με διαφορά 13 βαθμών από τον 2ο Sergio Perez. Η μάχη για την 3η θέση είναι επίσης ανοιχτή μεταξύ teammates, αυτήν τη φορά μεταξύ Charles Leclerc και Carlos Sainz, με τον Μονεγάσκο να προηγείται μόλις κατά 4 βαθμούς.

GRAND PRIX ΚΙΝΑΣ

Στους κατασκευαστές, σαφώς η Red Bull Racing έχει το πάνω χέρι, με διαφορά 21 βαθμών από τη Ferrari πίσω της, ενώ η μάχη εξελίσσεται για την 4η θέση μεταξύ Mercedes και Aston Martin, με έναν μόλις βαθμό να τις χωρίζει.

GRAND PRIX ΚΙΝΑΣ

Όλη η δράση θα μεταδοθεί απευθείας αποκλειστικά από το ΑΝΤ1+ και ο αγώνας της Κυριακής σε ετεροχρονισμένη μετάδοση από τη συχνότητα του ΑΝΤ1.