GP Ουγγαρίας: Ιστορικό 1-3 για τη Red Bull και βάθρο για τον Norris

×

Μαρία Ανδρεάδη

Στην κορυφή του Grand Prix της Ουγγαρίας ανέβηκε ο Max Verstappen, σπάζοντας το ρεκόρ για τις περισσότερες συνεχόμενες νίκες από μία ομάδα. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Lando Norris και ο Sergio Perez.

Max Verstappen

Η εκκίνηση του αγώνα ήταν επεισοδιακή, καθώς η καθυστερημένη εκκίνηση του Zhou Guanyu προκάλεσε ένα «ντόμινο» συγκρούσεων. Ο Daniel Ricciardo προσπάθησε να αποφύγει τη σχεδόν ακινητοποιημένη Alfa Romeo, προσπερνώντας τη, αλλά δέχθηκε επαφή στο πίσω μέρος από τον Zhou στη ζώνη φρεναρίσματος. Ο Αυστραλός, με τη σειρά του, συγκρούστηκε με το πίσω μέρος της Alpine του Esteban Ocon. Έτσι, ο Γάλλος δεν μπόρεσε να αποτρέψει μία περαιτέρω σύγκρουση με τον teammate του, Pierre Gasly, και τα δύο μονοθέσια της ομάδας οδηγήθηκαν σε εγκατάλειψη.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Ο Max Verstappen πήρε την πρωτοπορία φτάνοντας στην πρώτη στροφή. Στο μεταξύ, ο Oscar Piastri εκτέλεσε ένα εξαιρετικό προσπέρασμα στην πρώτη στροφή από την εξωτερική έναντι του Lando Norris και του Lewis Hamilton, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Μέχρι τα πρώτα pit stops να ανακατέψουν προσωρινά την «τράπουλα», ο Carlos Sainz έδειχνε έναν ιδιαίτερα ανεβασμένο ρυθμό, προσπαθώντας να περάσει τον teammate του, Charles Leclerc. Και το κατάφερε μόνο όταν και οι δύο οδηγοί της ιταλικής ομάδας εκτέλεσαν τις πρώτες αλλαγές ελαστικών, σε σκληρή γόμα, με τον Μονεγάσκο να πέφτει θύμα ενός πολύ αργού pit stop –διάρκειας 9,4 δευτερολέπτων!

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Οι δύο McLaren επέλεξαν επίσης από ένα σετ σκληρής γόμας, με τον Norris να εισέρχεται στα pits στον 18ο γύρο και τον Piastri στον 19ο. Κατά την επιστροφή του τελευταίου στην πίστα, δέχθηκε προσπέρασμα από τον teammate του.
Στον 24ο γύρο, ο Max Verstappen μπήκε ανενόχλητος στην pit lane, για αλλαγή σε σκληρά ελαστικά, κι όταν βγήκε, είχε διατηρήσει την πρωτοπορία. Πίσω του, ο Sergio Perez ακολουθούσε τον δικό του ρυθμό και τη δική του στρατηγική. Στον 25ο γύρο, άλλαξε σε μέση γόμα από τη σκληρή, πέφτοντας στην 7η θέση κατά την επιστροφή στην πίστα.

Τον δικό του αγώνα φαινόταν να ακολουθεί και ο George Russell, που ξεκίνησε με τη σκληρή γόμα. Μη έχοντας εκτελέσει μία αλλαγή ελαστικών στον 26ο γύρο, του δόθηκε εντολή να αφήσει τον teammate του, Lewis Hamilton, να περάσει μπροστά. Ο νεαρός Βρετανός άλλαξε τελικά σε σετ μέσης γόμας, στον 29ο γύρο.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Ο Perez ξεκίνησε σταδιακά την ανοδική του πορεία, προσπερνώντας τον Sainz και τον Russell σε διάστημα ενός γύρου. Στον 41ο γύρο, ξεκίνησε και την επίθεσή του στον Hamilton, έχοντας μαζέψει διαφορά 6 δευτερολέπτων. Η μάχη που ακολούθησε ήταν σύντομη, καθώς ο Μεξικανός εκτέλεσε δεύτερη αλλαγή ελαστικών, σε μέση γόμα, στον 43ο γύρο, όπως ακριβώς και ο Piastri.

Και καθώς ξεκίνησαν οι δεύτερες αλλαγές, η «τράπουλα» ανακατεύτηκε ξανά. Η Ferrari κάλεσε πρώτα τον Leclerc για pit stop, στον 44ο γύρο, με τον Sainz να ακολουθεί έναν γύρο αργότερα. Κατά την επιστροφή του Ισπανού στην πίστα, ο Μονεγάσκος είχε ήδη βρεθεί μπροστά του. Ο Leclerc, ωστόσο, δέχθηκε ποινή 5 δευτερολέπτων για υψηλή ταχύτητα στην pit lane.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Οι δύο McLaren έκαναν επίσης τις αλλαγές τους, με τον Norris να εξακολουθεί να προηγείται του Piastri. Λίγους γύρους αργότερα, ο Αυστραλός έπεσε «θύμα» του Perez, καθώς ο Μεξικανός τον προσπέρασε για την 4η θέση.
Στον 50ο γύρο, ο Hamilton έκανε τη δική του αλλαγή, σε μέση γόμα, πέφτοντας στην 5η θέση. Δύο γύρους αργότερα, ο Verstappen επέλεξε αντίστοιχο σετ, διατηρώντας ωστόσο την πρωτοπορία.

Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής πήρε την 4η θέση από τον Piastri στον 57ο γύρο, αλλά απείχε 11 δευτερόλεπτα από τον Perez και, συνεπώς, το βάθρο.

Μόλις 6 γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας, ο Russell βρέθηκε να απειλεί τον Sainz για την 7η θέση. Και το κατάφερε. Επόμενος στόχος: να βρεθεί εντός 5 δευτερολέπτων από τον Leclerc. Υπενθυμίζουμε ότι ο Βρετανός εκκίνησε τον αγώνα του από τη 18η θέση.

Ο Logan Sargeant αναγκάστηκε σε εγκατάλειψη μόλις 2 γύρους πριν το τέλος, ύστερα από ένα τετακέ.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Ο Max Verstappen πήρε τελικά την καρό σημαία, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της McLaren για τις 11 συνεχόμενες νίκες, συμπληρώνοντας 12 σερί νίκες. Ο Lando Norris κέρδισε το δεύτερό του βάθρο για φέτος, ενώ ο Sergio Perez εξασφάλισε το 1-3 για τη Red Bull Racing.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Η τελική κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής: Verstappen, Norris, Perez, Hamilton, Piastri, Russell, Leclerc, Sainz, Alonso, Stroll, Albon, Bottas, Ricciardo, Hulkenberg, Tsunoda, Zhou και Magnussen. Οι Sargeant, Ocon και Gasly δεν κατάφεραν να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ