Μπαχρέιν GP: Ελεύθερες Δοκιμές 1

×

Της Μαρίας Ανδρεάδη

Οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές του 2023 μόλις ολοκληρώθηκαν, με τον Sergio Perez της Red Bull Racing να βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης.

Το πρώτο δεκάλεπτο των Ελεύθερων Δοκιμών 1, δεν υπήρχε κίνηση στην πίστα, καθώς οι οδηγοί που σημείωσαν χρόνους φάνηκαν να είναι συντηρητικοί. Μονάχα ένα γλίστρημα του Oscar Piastri που τον ώθησε εκτός των ορίων της πίστας –χωρίς όμως να τραυματίσει το μονοθέσιό του- προβλημάτισε τη McLaren, ενώ ο Logan Sargeant της Williams ενημέρωσε την ομάδα του ότι «κάπνισε» ο κινητήρας του κατά τον πρώτο του γύρο.

Μπαχρέιν GP  Ελεύθερες Δοκιμές 1

Το πρώτο εικοσάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Sergio Perez της Red Bull Racing να έχει σημειώσει τον ταχύτερο γύρο με 1:34.343, με διαφορά 5 δεκάτων του δευτερολέπτου από τον Fernando Alonso της Aston Martin. Ο Lewis Hamilton ολοκλήρωσε την πρώτη τριάδα, με διαφορά 8 δεκάτων από τον πρώτο.

Παράλληλα, αναστάτωση φάνηκε να επικρατεί στο γκαράζ της McLaren, καθώς οι μηχανικοί έσπευδαν να διορθώσουν κάποιο πρόβλημα στον αριστερό καθρέφτη του μονοθεσίου του Lando Norris, την ώρα που ο ίδιος βρισκόταν στη 15η θέση, ακριβώς πίσω από τον teammate του.

Ο Fernando Alonso φάνηκε να πιέζει στα όρια ώστε να βελτιώσει τον χρόνο του, όμως μία ολίσθηση του πίσω μέρους του μονοθεσίου του απέτρεψε την προσπάθεια αυτή. Ταυτόχρονα, ο Sergio Perez βελτίωσε τον χρόνο του, σημειώνοντας 1:32.758, ενώ ο teammate του έκανε «άλμα» μέχρι τη δεύτερη θέση, έχοντας 6 δέκατα διαφορά από τον πρώτο.

Μπαχρέιν GP  Ελεύθερες Δοκιμές 1

Το πρώτο μισάωρο ολοκληρώθηκε με τους Perez, Verstappen, Alonso, Piastri, Hamilton, Magnussen, Gasly, Hulkenberg, Leclerc και Russell να αποτελούν την κορυφαία δεκάδα. Ο Lance Stroll της Aston Martin ήταν ο μόνος οδηγός που δεν είχε σημειώσει χρόνο μέχρι στιγμής.

Ο Guanyu Zhou της Alfa Romeo ενημέρωσε την ομάδα του για λανθασμένη τοποθέτηση του ποδομοχλού του, αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει στο γκαράζ. Ο –τραυματισμένος- Lance Stroll έκανε την έξοδό του από τα pits της ομάδας του, αλλά παρέμεινε στην τελευταία θέση της κατάταξης μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου σαραντάλεπτου. Ταυτόχρονα, ο Lando Norris έχασε το φρενάρισμά του στην πρώτη στροφή, με αποτέλεσμα να βγει εκτός πίστας, χωρίς όμως να προκαλέσει ζημιά στο μονοθέσιο, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην 18η θέση της κατάταξης.

Μπαχρέιν GP  Ελεύθερες Δοκιμές 1

Ο Carlos Sainz της Ferrari είχε μία περιστροφή που τον ώθησε εκτός πίστας στη στροφή 9, φθείροντας σημαντικά το σετ μέσης γόμας που χρησιμοποιούσε. Ο Ισπανός τελικά εισήλθε στο γκαράζ της ομάδας, όντας στη 17η θέση, με περίπου διαφορά 80 χιλιοστών από τον teammate του, Charles Leclerc.

Την ίδια ώρα, εντυπωσιακή φάνηκε η απόδοση των δύο Alfa Romeo, με τον Zhou και τον Bottas στην 5η και 6η θέση, αντίστοιχα, μόλις 15 λεπτά πριν από τη λήξη των πρώτων Ελεύθερων Δοκιμών. Ο Lando Norris βελτίωσε σημαντικά την απόδοσή του, ανεβαίνοντας στην 3η θέση, με διαφορά 1.407 από τον πρωτοπόρο Perez, ενώ ο Charles Leclerc ανέβηκε στην 4η θέση, χρησιμοποιώντας τη μέση γόμα –σε αντίθεση με τη μαλακή γόμα των τριών πρώτων μπροστά του.

Μπαχρέιν GP  Ελεύθερες Δοκιμές 1

Η έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου έφερε την άνοδο του Alonso και πάλι στη 2η θέση της κατάταξης, ανάμεσα στις δύο Red Bull. Ο Stroll ανέβηκε επίσης στην 6η θέση, δίνοντας μερικά πρώτα δείγματα περί βελτίωσης της απόδοσης της Aston Martin.

Μπαχρέιν GP  Ελεύθερες Δοκιμές 1

Εν αντιθέσει, υποτονικός φάνηκε συνολικά ο ρυθμός της Mercedes, με τους Lewis Hamilton και George Russell να ολοκληρώνουν την πρώτη περίοδο Ελεύθερων Δοκιμών στη 10η και 11η θέση, αντιστοίχως. Το κατά πόσο είναι αντιπροσωπευτική η απόδοση αυτή, θα φανεί στη συνέχεια...

Η τελική κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής: Perez, Alonso, Verstappen, Norris, Leclerc, Stroll, Magnussen, Zhou, Bottas, Hamilton, Russell, Piastri, Tsunoda, Hulkenberg, Ocon, De Vries, Gasly, Sargeant, Albon, Sainz.

Μπαχρέιν GP: Ελεύθερες Δοκιμές 1