Οικονομία

10 Απριλίου 2024 22:29 Τελευταία ενημέρωση : 10 Απριλίου 2024 22:27

ΕΛΣΤΑΤ - Πληθωρισμός: “Ράλι” ανατιμήσεων και τον Μάρτιο

Διάβασέ μου το...

Αυξήθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός, μεγάλη η αναποροσαρμογή του ποσοστού στα τρόφιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

ΕΛΣΤΑΤ - Πληθωρισμός: “Ράλι” ανατιμήσεων και τον Μάρτιο
-

Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Μαρτίου 2024 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2023 προέκυψε αύξηση 3,2%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. 

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2024 παρουσίασε αύξηση 1,5%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Απριλίου 2023 - Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 - Μαρτίου 2023, παρουσίασε αύξηση 2,8%, έναντι αύξησης 9,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 - Μαρτίου 2023 με το δωδεκάμηνο Απριλίου 2021 - Μαρτίου 2022.

Οι κλάδοι

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,2% τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2023, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 5,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά.
  • 1,8% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 5,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 0,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο.
  • 4,4% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • 2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 3,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, δραστηριότητες αθλητικές και ελεύθερου χρόνου, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.
  • 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 6,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία και κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 1,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

  • 1,8% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες

ΠΑΣΟΚ: Μέτρα κοροϊδία, η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτο τον πληθωρισμό κερδών

Ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση του για τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού, αναφέρει τα εξής: Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο πληθωρισμός τροφίμων βρίσκεται σταθερά στην πρώτη τριάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων στην προτελευταία θέση σύμφωνα με τη EUROSTAT.

Τα μέτρα που εξήγγειλε πανηγυρικά η κυβέρνηση τον Ιανουάριο, με περίοδο έναρξης τον Μάρτιο, αποδεικνύονται μέτρα κοροϊδία. Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο αντί να μειωθεί, παρουσίασε αύξηση 1,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η ακρίβεια στη χώρα μας αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά με την ανοχή της κυβέρνησης.

Ο "πληθωρισμός κερδών" γκρεμίζει το κυβερνητικό αφήγημα για την εισαγόμενη ακρίβεια, καθώς σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το 2021-22, οι επιχειρήσεις αύξησαν πολύ περισσότερο τις τιμές τους και διεύρυναν τα περιθώρια κέρδους τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στη βιομηχανία αυτή η αύξηση έφτασε στο 19,5% το 2022, σε εμπόριο, ξενοδοχεία-εστιατόρια, μεταφορές και αποθήκευση στο 17%.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ελέγξει την αγορά και να προστατέψει την αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και της μεσαίας τάξης.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα κέρδη των λίγων και ισχυρών. Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται, με τις προτάσεις που έχει καταθέσει από την αρχή της κρίσης, να προστατεύσει το λαϊκό εισόδημα και να υπηρετήσει ένα ριζικά διαφορετικό υπόδειγμα ανάπτυξης, που θα δίνει διέξοδο και προοπτική σε όλους του πολίτες.

Πηγές Υπουργείου Ανάπτυξης: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τροφίμων

Πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης, σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, αναφέρουν τα εξής: Σημαντική αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό τροφίμων και μειώσεις των τιμών στα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και ατομικής φροντίδας, αποτυπώνονται στα στοιχεία πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ.

Αυτό σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε διαδοχικά από 8,3% τον Ιανουάριο σε 6,7% τον Φεβρουάριο και σε 5,3% τον Μάρτιο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως επισημαίνουν, ιδιαίτερα σημαντικές μειώσεις τιμών καταγράφονται σε επίπεδο μήνα (Φεβρουάριος - Μάρτιος) στις εξής κατηγορίες τροφίμων: νωπά λαχανικά (-6,3%), νωπά ψάρια (-5,4%), χοιρινό κρέας (-2,1%) και τυριά (-1,4%).

Μειώσεις τιμών καταγράφονται επίσης και σε μη τρόφιμα, προϊόντα που αποτέλεσαν αντικείμενο της ρύθμισης του υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση των παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ. Στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού καταγράφεται πτώση τιμών κατά -2,1% και στα είδη ατομικής φροντίδας κατά -2,5% τον Μάρτιο του '24 σε σχέση με τον Μάρτιο του '23.

Όπως σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ίδια στελέχη, η αγορά εξορθολογίζεται μετά τις δραστικές παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των καθολικών ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, διορθώνονται οι δομικές στρεβλώσεις υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων προς όφελος των καταναλωτών.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπαράν Μπουρχάν: Η διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ και η άρση ασυλίας

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Δημιουργία εντυπώσεων για ένα περιβαλλοντικό ζήτημα

Ευρωεκλογές: Τα κόμματα που δήλωσαν συμμετοχή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ