Πολιτική

10 Απριλίου 2024 09:47 Τελευταία ενημέρωση : 10 Απριλίου 2024 16:12

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Δημιουργία εντυπώσεων για ένα περιβαλλοντικό ζήτημα

Διάβασέ μου το...

Πως απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο τόνιζε "δεν θα δεχτούμε ντε φάκτο καταστάσεις στο Αιγαίο".

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Δημιουργία εντυπώσεων για ένα περιβαλλοντικό ζήτημα
-

Ανακοίνωση-απάντηση εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η οποία έλεγε πως «Δεν θα δεχθούμε τις ντε φάκτο καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται», επικρίνοντας την ανακήρυξη δύο θαλάσσιων πάρκων, το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος.

Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ, υποστήριξε πως η Τουρκία, "πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περβαλλοντικό ζήτημα". Υπογράμμισε πως "Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών".

Η ανακοίνωση του Υπουργείου: 

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία ευθέως, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί  των νησιών του Αιγαίου. Η απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση, παραβιάζει εκ νέου το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και ακολουθεί την πάγια τουρκική τακτική περί επιλεκτικής ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ακολουθώντας το δόγμα της υποβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει την επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών, όπως προκύπτει και από την σχεδόν απολογητική ανακοίνωση - απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά. Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κυρίως καλούμε την κυβέρνηση να προωθήσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει, αντί να τις διαχειρίζεται με μικροπολιτική, επικοινωνιακή λογική και το βλέμμα στα εσωκομματικά της».

Σε δήλωση του Δημήτρη Μάντζου, Τομεάρχη Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται «Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς συμβάσεις, που εδώ και εκατό χρόνια καθορίζουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο τα σύνορα, την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Επιβεβαιώνει, δε, την πάγια αναθεωρητική θέση της Τουρκίας και τις ανιστόρητες και παράνομες αιτιάσεις της για «αμφισβητούμενα νησιά» και «γκρίζες ζώνες». Η προσπάθεια δημιουργίας και διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας να αποστεί από την ενάσκηση της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της, που εκτείνονται άμεσα σε περιβαλλοντικό και ενεργειακό επίπεδο. Διαχρονική πατριωτική θέση του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να αποκρούει τις συγκαλυμμένες ή μη απειλές και να προασπίζει ενεργά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών οργανισμών».

«Η νέα διατύπωση των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων περί ύπαρξης “γεωγραφικών σχηματισμών με αδιευκρίνιστη κυριαρχία στο Αιγαίο” κάνει, για μία ακόμη φορά, “σκόνη” τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση όλων των υπολοίπων κομμάτων, περί “καλού κλίματος” και “ήρεμων νερών” στα ελληνοτουρκικά. Αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι ακριβώς το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων για μια ΝΑΤΟϊκής κοπής διευθέτηση στο Αιγαίο, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, που δίνουν περισσότερο “αέρα στα πανιά” των διεκδικήσεων αυτών. Πρόκειται, άλλωστε, για τη γνωστή θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, την οποία οι ίδιοι οι “σύμμαχοί” μας, με πρώτες από όλους τις ΗΠΑ, έχουν αποδεχτεί και η οποία, φυσικά, δεν αντιμετωπίζεται με μια φαιδρή υποβάθμιση, σαν αυτή που επιχείρησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας για “πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος”...», αναφέρει το ΚΚΕ.



Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Εμπρησμός αυτοκινήτων στους Αμπελόκηπους (εικόνες)

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν θα δεχτούμε ντε φάκτο καταστάσεις στο Αιγαίο      

Μπάιντεν: Δεν συμφωνώ με την προσέγγιση του Ισραήλ στην Γάζα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ