Πολιτική

09 Μαρτίου 2024 06:36 Τελευταία ενημέρωση : 09 Μαρτίου 2024 14:06

Βουλή - Μη κρατικά πανεπιστήμια: 158 + 1 “ναι” για την ίδρυση τους

Διάβασέ μου το...

Με τις ψήφους της ΝΔ και ακόμη ενός βουλευτή υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο. Καθυστέρηση ωρών στην ψηφοφορία προκάλεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Βουλή - Μη κρατικά πανεπιστήμια: 158 + 1 “ναι” για την ίδρυση τους
-

Προς το Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει το ψηφισθέν από την πλειοψηφία της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών, συνολικής διάρκειας 47 ωρών.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί 299 ψηφισάντων βουλευτών, 159 βουλευτές (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς) ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Στους παρόντες περιλαμβάνονται οι δέκα βουλευτές της Κ.Ο. Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Χουρδάκης. Απούσα στην επί της αρχής ψηφοφορία εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Κασιμάτη, η οποία, από λάθος της, δεν καταχώρισε την αρνητική θέση της στην επιστολική ψήφο, την οποία απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής, ενώ ψήφισε κανονικά επί των άρθρων.

Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων άρθρων για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έγιναν δεκτά από την παραπάνω πλειοψηφία (158+1), ενώ ευρύτατη αποδοχή είχε η τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος στέγης κατά 500 ευρώ ετησίως στους φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων (244 υπέρ, 25 κατά, 30 παρών).

Ευρείας πλειοψηφίας έτυχαν επίσης άρθρα που αφορούν στην ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και στην ενίσχυση των ΑΕΙ.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7, και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια) ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.

Καθυστέρηση ωρών... στην διαδικασία της καταμέτρησης της ψηφοφορίας στη Βουλή προκάλεσε η Πλεύση Ελευθερίας.

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία έγινε με το ηλεκτρονικό σύστημα που διευκόλυνε την επιτάχυνση της ψηφοφορίας και ενώ το σύνολο σχεδόν των βουλευτών είχαν ήδη ψηφίσει - μιας και το προηγούμενο διάστημα επεξεργάστηκαν τις ρυθμίσεις και γνώριζαν το περιεχόμενό τους - στην αίθουσα της Ολομέλειας παρέμενε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Λίγο πριν τις 21.30 που ξεκίνησε την ψηφοφορία τελικά ολοκλήρωσε την ψήφιση του νομοσχεδίου στις 23.15.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και οι βουλευτές της Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου διάβαζαν μία προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Αν δεν ολοκλήρωνε την ψηφοφορία η Πλεύση Ελευθερίας δεν μπορούσε να κλείσει το ηλεκτρονικό σύστημα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να γίνει η καταμέτρηση και να ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη

"Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή" τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην τελική ομιλία του.

"Ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά, διότι ορίζει μία νέα φάση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας" είπε λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία και κάλεσε τα κόμματα "να δείξουν αν εννοούν αυτό που λένε κι αν λένε αυτό που εννοούν όταν μιλούν για την στήριξη του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου".

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι πως "ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα" και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.

Απευθυνόμενος σε εκείνους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε: "Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε".

"Η Ελλάδα με αυτή την πράξη ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη" τόνισε τέλος ο υπουργός Παιδείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Υπάρχουν UFO; Τι απαντά το Πεντάγωνο για τα ΑΤΙΑ

Αλεξάνδρεια: Φονική κατάρρευση πολυκατοικίας (βίντεο)

Βουλή - Μη κρατικά πανεπιστήμια: 158 + 1 “ναι” για την ίδρυση τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ