Αθλητικά

Χθες 20:29 Τελευταία ενημέρωση : Χθες 23:53

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί αγώνες: Η εντυπωσιακή τελετή έναρξης (βίντεο)

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν και επίσημα με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης από τους Γάλλους.

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί αγώνες: Η εντυπωσιακή τελετή έναρξης (βίντεο)
-

Ολοκληρώθηκε η ναυτική παρέλαση στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, με τις τρεις τελευταίες αποστολές, την Αυστραλία (φιλοξενεί τους Αγώνες του 2032),τις ΗΠΑ (φιλοξενεί το 2026) και τη Γαλλία τελευταία (χώρα υποδοχής).

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:30 (ώρα Ελλάδας). Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, η τελετή έναρξης του Παρισιού 2024 για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων δεν πραγματοποιείται σε γήπεδο.

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες - τελετή έναρξης - αεροφωτογραφίες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες , θα κηρυχθούν επίσημα κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής από τον Εμανουέλ Μακρόν, πριν ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα (23:00) για να λάμψει μέχρι τις 11 Αυγούστου και το κλείσιμο των Αγώνων.

Πριν το ξεκίνημα μεταδόθηκε μια ταινία που έδειχνε τον κωμικό Νταμέλ Ντεμπουζέ (Djamel Debbouze) να μπαίνει στο Stade de France με την Ολυμπιακή Φλόγα πριν τη δώσει σε ένα Γάλλο σύμβολο, τον Ζινεντίν Ζιντάν. Υπό τον ήχο της μουσικής μιας ταινίας του Ζακ Τατί, ο πρώην Νο.10 των «Μπλε» ξεκίνησε μια παριζιάνικη οδύσσεια, συμπεριλαμβανομένου του metro.

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες - τελετή έναρξης

Από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz) μέχρι το Τροκαντερό, 6.800 αθλητές και 205 αποστολές, επιβιβασμένες σε 85 σκάφη, άρχισαν να κατεβαίνουν το ποτάμι κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου παρέλασης, κάτω από συνεχή βροχή-που με το πέρασμα της ώρας δυνάμωνε-, κατά τη διάρκεια μιας τελετής διάρκειας 3 ωρών και 45 λεπτών, προοίμιο για δύο εβδομάδες αγώνων μέχρι τις 11 Αυγούστου.

Τη ναυτική παρελαση άνοιξε η Ελλάδα, ενώ 320.000 θεατές υπήρχαν στις αποβάθρες και τις γέφυρες του Παρισιού. Οι αθλητές μας κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες.

Το σκάφος της Ελλάδας, διέσχισε τη γέφυρα Αούστερλιτς , γύρω στις 20:40 όταν ένας τοίχος με νερό που χύνεται κάτω από τη γέφυρα άνοιξε, ελευθερώνοντας το πέρασμα για αυτό το σκάφος, το πρώτο από τα 85 που πρέπει να μεταφέρει περισσότερους από 6.500 αθλητές στο Τροκαντερό.

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί αγώνες - ελληνική αποστολή

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί αγώνες - ελληνική αποστολή

Στη γέφυρα που βρίσκεται στα ανατολικά της πρωτεύουσας εμφανίζεται το Ολυμπιακό σύνθημα «Πιο γρήγορα, ψηλότερα, πιο δυνατά, μαζί»

Πίσω από το σκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε εκείνη των προσφύγων, που στο Παρίσι μετράει 37 μέλη. Ακολουθούν οι άλλες αποστολές αλφαβητικά.

Τα σκάφη που μετέφεραν τους αθλητές είναι εξοπλισμένα με κάμερες που επιτρέπουν σε όσους παρακολουθούν στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό τους να βλέπουν από κοντά.

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες - τελετή έναρξης

Μετά τη γέφυρα Αούστερλιτς, η παρέλαση πέρασε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και θα φτάσει κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αφού περάσει κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πριν την συμπλήρωση της πρώτης μισής ώρα, εμφανίστηκε στο πρώτο αστέρι της βραδιάς, η Λέιντι Γκάγκα (Lady Gaga), τραγουδώντας διασκευασμένο το «My thing in feather» της Zizi Jeanmaire, κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες - τελετή έναρξης

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες - Lady Gaga

Η μεγάλη έκπληξη έγινε όταν οι Gojira, ένα γαλλικό metal συγκρότημα με διεθνή αύρα, συνεργάστηκαν με τη Γαλλοελβετίδα τραγουδίστρια όπερας Μαρίνα Βιότι (Marina Viotti) για να ερμηνεύσουν το "Ah! Ca ira", ένα γαλλικό επαναστατικό τραγούδι.

Με 60 μουσικούς από τη ορχήστρα της Γαλλικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και 36 ερμηνευτές από τη χορωδία του γαλλικού στρατού, η Γαλλίδα μέγα ποπ σταρ Άγια Νακαμούρα παρουσιάστηκε στην στη Pont des Arts, μια γέφυρα που συνδέει το Ινστιτούτο της Γαλλίας με το Μουσείο του Λούβρου, ενώνοντας τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις τέχνες, τραγουδώντας μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες της.

Ντυμένη με ένα χρυσό φόρεμα του οίκου Dior, ξεκίνησε «παντρεύοντας» δύο επιτυχίες του Σαρλ Αζναβούρ, For me formidable και το La Boheme.

Είναι η Γαλλίδα τραγουδίστρια που ακούγεται περισσότερο στον κόσμο, αλλά όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά μπορεί να την ερμηνεύσει πυροδότησε διαμάχη για τη γαλλική ταυτότητα.

Στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε από μια γιγαντιαία πυρκαγιά το 2019, παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερη παράσταση.

Καλλιτέχνες χόρεψαν προσκολλημένοι στα ικριώματα του καθεδρικού ναού που πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στις 8 Δεκεμβρίου μετά από μεγάλες εργασίες αποκατάστασης.

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες - τελετή έναρξης

H σκηνή «Sororite», η έκτη της βραδιάς, άνοιξε με την «mezzo soprano Αξέλ Σεν Σιλέ τραγούδησε την Μασσαλιώτιδα. Στην πορεία εμφανίζονται δέκα αγάλματα γυναικών σε χρυσό, όπως η Αλις Μιλιάτ, Ζιζέλ Χαλιμί ή η Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Οι θαυμαστές του ραπ της δεκαετίας του '90 αναγνώρισαν τον αγαπημένο τους Rim'K.

Ξεχωριστή η στιγμή που βίντεο εμφανίστηκε τα διάσημα Minions να κλέβουν τη «Μόνα Λίζα», ενώ υπήρξε μάι ιδιαίτερη επιδειξη μόδας.

Στους θεατές προσφέρθηκαν απεικονίσεις της Γαλλίας που μοιάζουν με καρτ ποστάλ, ενώ σε μία τεράστια σειρά στις όχθες του Σηκουάνα υπήρχαν χορευτές καμπαρέ Μουλεν Ρουζ (Moulin Rouge).

Όλοι οι θεατές στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν μπει στις ελεύθερες εξέδρες στις 20:45, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού.

«Κανένα περιστατικό» δεν αναφέρθηκε στην αρχή της τελετής, πρόσθεσε αυτή η πηγή.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί αποκάλυψε η Ολυμπιακή φλόγα είχε «κλαπεί» από έναν μυστηριώδη ακροβάτη με λευκή κουκούλα, στην πορεία της προς το Βωμό.

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες - τελετή έναρξης
Όπως έγινε γνωστό ωστόσο, ότι η Ολυμπιακή φλόγα θα «εγκατασταθεί» στον κήπο του Κεραμεικού (Tuileries), από όπου θα μπορούσε να φωτίζει τον ουρανό του Παρισιού κάθε βράδυ χάρη.

Ο κήπος του Κεραμεικού είναι ένας δημόσιος κήπος που βρίσκεται ανάμεσα στο Λούβρο και την πλατεία Κονκόρντ στο 1ο διαμέρισμα του Παρισιού της Γαλλίας. Δημιουργήθηκε από την Αικατερίνη των Μεδίκων ως κήπος του παλατιού του Κεραμεικού το 1564 και άνοιξε για το κοινό το 1667.

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες - τελετή έναρξης
Την Τελετή Έναρξης παρακολουθούν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων-ανάμεσά τους ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα-, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού, θα υπάρχουν περίπου 80 γιγαντιαίες οθόνες κατά μήκος της διαδρομής.

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες - τελετή έναρξης

Περίπου 45.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται εκεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της τελετής, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων επέμβασης. Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί στην κορυφή των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής, ενώ υπάρχει ένα σύστημα κατά των drone.

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες - τελετή έναρξης

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες - τελετή έναρξης

Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό είναι κλειστοί, όπως και πολλές από τις γέφυρες. Κανένα αεροπλάνο δεν θα επιτρέπεται να πετάξει πάνω από το Παρίσι, εκτός αν είναι μέρος της Τελετής.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)