Οικονομία

Σήμερα 15:09

ΛΑΡΚΟ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Λάρυμνα (εικόνες)

Οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ, συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις τους. Επαγγελματίες  από την ευρύτερη περιοχή έκλεισαν ακόμη και τα καφενεία στα χωριά σε ένδειξη συμπαράστασης.

ΛΑΡΚΟ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Λάρυμνα (εικόνες)
-

«Κάτω τα χέρια από την ΛΑΡΚΟ» ήταν το κεντρικό σύνθημα του σημερινού συλλαλητηρίου που έγινε έξω από την πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα της Φθιώτιδας.

Την ίδια ώρα και για δύο ώρες περίπου, μία ομάδα διαδηλωτών απέκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του κόμβου του Μαρτίνου, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία όσων βρέθηκαν στην εθνική οδό.

Οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ, που έχουν κηρύξει για σήμερα γενική απεργία σε ολόκληρη την Λοκρίδα, συγκεντρώθηκαν από πολύ νωρίς έξω από το εργοστάσιο, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις τους, ενώ, παράλληλα, επαγγελματίες και αγρότες από την ευρύτερη περιοχή έκλεισαν ακόμη και τα καφενεία στα χωριά γύρω από την Λάρυμνα και διαδήλωσαν και αυτοί σε ένδειξη συμπαράστασης.

Συγχρόνως, σωματεία από την Λαμία και την Αθήνα, από την Εύβοια, την Καστοριά και την Κοζάνη, βρέθηκαν στην Λάρυμνα δηλώνοντας την συμπαράστασή τους στους αγώνες των εργαζομένων. Παρόντες ήταν ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές Γιώργος Μουλκιώτης του ΠΑΣΟΚ και Γιάννης Σαρακιώτης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΛΑΡΚΟ - Συγκέντρωση - Λοκρίδα

Το σύνολο των ομιλητών κατέθεσαν την βούλησή τους να συνεχίσουν την αγωνιστική προσπάθεια «μέχρις ότου προσληφθούν εκ νέου» και μέχρις ότου «καπνίσει και πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ» όπως χαρακτηριστικά είπαν.

ΛΑΡΚΟ - Συγκέντρωση - Λοκρίδα

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων Παναγιώτης Πολίτης, «η αλληλεγγύη μάς κρατάει όρθιους. Δεν θα συναινέσουμε στην ανεργία, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Δεν εγκαταλείπουμε» ενώ συγχρόνως υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι θα είναι κάθε μέρα στο εργοστάσιο, γιατί «είναι οι μοναδικοί που ξέρουν που πονάει και μπορούν να προστατεύσουν τις ζωές τους και την περιοχή» όπως είπε. Όπως ανακοινώθηκε, αύριο έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων με τον πιθανό νέο ιδιοκτήτη της επιχείρησης, στον οποίο οι εργαζόμενοι αναμένεται να θέσουν τα αιτήματά τους για τις θέσεις εργασίας, αλλά και για την φύλαξη των εγκαταστάσεων.

ΛΑΡΚΟ - Συγκέντρωση - Λοκρίδα

ΛΑΡΚΟ - Συγκέντρωση - Λοκρίδα

Εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν την κυβερνητική απόφαση για τις απολύσεις των εργαζομένων και υπογράμμισαν την απόφασή τους «να ανατρέψουν τα κυβερνητικά σχέδια που τους μετατρέπουν από φτωχούς σε φτωχότερους» όπως χαρακτηριστικά είπαν.

Κουτσούμπας: Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να μείνει ανοιχτή 

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι τους. Για άλλη μια φορά οι εργάτες της Ελλάδας, ο λαός της Ελλάδας είναι μαζί τους στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση σήμερα. Μέχρι να ξανακαπνίσει η τσιμινιέρα εδώ θα είμαστε, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να μείνει ανοιχτή», ανέφερε, σε δήλωσή του, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσερχόμενος στο συλληπτήριο στην είσοδο της ΛΑΡΚΟ.

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε πως «οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν στις δουλειές τους. Τα αιτήματα τους, αυτά που καθόρισαν οι συνελεύσεις των σωματείων τους, τα στηρίζουμε χωρίς δεύτερη συζήτηση. Η κυβέρνηση και η πολιτική της είναι άκρως επικίνδυνη τη σημερινή κρίσιμη περίοδο. Θα πρέπει από σήμερα, όπως κάθε μέρα, να πάρει το μήνυμα για μια ακόμα φορά και να λύσει το πρόβλημα σε όφελος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, για να μη μαραζώσει η Λοκρίδα, για να μη μαραζώσει η Φθιώτιδα».

ΠΑΣΟΚ: Οι μάσκες της κυβέρνησης Μητσοτάκη έπεσαν

Δήλωση εξέδωσε ο Γιώργος Μουλκιώτης, Βουλευτή Βοιωτίας και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ. 

Στη δήλωση αναφέρει πως "Οι μάσκες έπεσαν. Η τελευταία πράξη του δράματος “ΛΑΡΚΟ” παίχτηκε. Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν. Τέτοια επιτυχία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα βρει προσωπικά βιώσιμη λύση για τη ΛΑΡΚΟ.

Η κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθειες να επαληθεύσει ότι στερείτο σχεδιασμού και μέριμνας για τους εργαζομένους των οικογενειών τους και των τοπικών κοινωνιών, που θα επιταχύνουν τον κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό μαρασμό τους.

Αποκαλύφθηκε η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι ανύπαρκτοι σχεδιασμοί της. Οι εργαζόμενοι στη τύχη τους. Καμία ουσιαστική μέριμνα για αυτούς. Η τεχνογνωσία τους με ενεργή καθημερινή δράση σε μεταλλευτικές δραστηριότητες, δεν απασχολεί τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Η υποκριτική πολιτική μέριμνα της κυβέρνησης, για τις θέσεις εργασίας, μετά τις καταγγελίες των συμβάσεών τους, εξαντλείται μόνο σε πιθανολογούμενη απασχόληση μέσω προγραμμάτων της ΔΥ.ΠΑ.

Πλήρης αδιαφορία για τους εργαζόμενους, για την τύχη των οικογενειών τους, με έωλους σχεδιασμούς και αδιέξοδες λογικές, με άγνωστη πορεία από 15 Ιουλίου 2024. Η ώρα της αλήθειας σήμανε. Κυνική η πολιτική της Κυβέρνησης που οδηγεί σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές στην Στερεά Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία, οικογένειες σε αδιέξοδο και εργαζόμενους με πολυετή εμπειρία στην ανεργία ή σε θέσεις «ψυγεία», άσχετες με τις γνώσεις τους.

Η ευθύνη είναι συγκεκριμένη και καταλογιστέα. Αφορά τους υπουργούς και τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι αδιαφόρησαν και συναίνεσαν για την έλλειψη βιώσιμου στρατηγικού σχεδίου για την περιοχή, για τον ανύπαρκτο σχεδιασμό της κυβέρνησης, για την ανύπαρκτη εθνική πολιτική για τον ορυκτό πλούτο, που αδιαφόρησαν ενώπιον της αβελτηρίας και του εμπαιγμού των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Αφορά και την φιλοκυβερνητική Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, που επέδειξε πρωτοφανή αδιαφορία και αδράνεια, ενώπιον των απαράδεκτων σχεδιασμών της

κυβέρνησης, που πλήττουν άμεσα όχι μόνον τους εργαζόμενους αλλά και όλη την κοινωνία και τους πολίτες της και οδηγούν σε περαιτέρω μαρασμό την Περιφέρεια.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι κοντά στους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα τους για δουλειά και ανάπτυξη".

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Καύσωνας μέχρι την Κυριακή... τουλάχιστον

Ρεύμα: Η επιδότηση τον Αύγουστο και ο έκτακτος φόρος

Τουρκία: Ο Δένδιας υπονομεύει την προσέγγιση Μητσοτάκη - Ερντογάν

.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)