Πολιτική

20 Ιουνίου 2024 12:20 Τελευταία ενημέρωση : 21 Ιουνίου 2024 08:58

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέα μέτρα για προστασία των θυμάτων

Τι ανακοίνωσε ο Γιώργος Φλωρίδης για τις αλλαγές στο πλαίσιο. Στοιχεία - σοκ απο τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για 73 συλλήψεις σε μία ημέρα.

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέα μέτρα για προστασία των θυμάτων
-

Τις αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία προανήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση.

Έχουν δοθεί ευρωπαϊκές οδηγίες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, τις οποίες οι χώρες υποχρεούνται να ενσωματώσουν μέχρι το 2027, η χώρα μας ωστόσο γίνεται μία από τις πρώτες που τις ενσωματώνει. Τις αλλαγές που έρχονται στο ελληνικό Δίκαιο έχουν μελετήσει δικαστείς και εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ κάποιες από τις ευρωπαϊκές οδηγίες είχαν ήδη ενσωματωθεί κατά τις προηγούμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

Όπως ξεκαθάρισε ο Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος μίλησε λίγο νωρίτερα στον ΑΝΤ1, για την ηλεκτρονική επιτήρηση κατηγορούμενων για ενδοοικογενειακή βία, τα μέτρα δεν αφορούν συγκυριακά φαινόμενα, αλλά εντάσσονται στη νομοθετική παραγωγή για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Οι αλλαγές που προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, :

Γιώργος Φλωριδης

  • Κανόνας η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ' οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων
  • Άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών βουλευμάτων
  • Πραγματική έκτιση στη φυλακή των ποινών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους, με κανένα τρόπο.
  • Πρόβλεψη δυνατότητας προσωρινής κράτησης μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας. Στη δε περίπτωση αυτόφωρου πλημμελήματος, η κράτηση, σε περίπτωση αναβολής, μπορεί να παραταθεί έως τις 5 ημέρες.
  • Πρόβλεψη έκδοσης εισαγγελικής διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους. Για τυχόν παραβίαση περιοριστικών όρων επιβάλλεται στον δράστη ποινή φυλάκισης και ενημερώνεται το θύμα από την αστυνομική αρχή για να λάβει μέτρα προστασίας.
  • Σε κάθε περίπτωση η υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.
  • Προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία. Προβλέπεται η πρόοδος της δίκης με την ανάγνωση της κατάθεσης, που έδωσε στην προδικασία, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει την παρουσία του θύματος απολύτως απαραίτητη με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του, όπου είναι εφικτό.
  • Δεν χωρεί ποινική διαμεσολάβηση στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση. Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.
  • Στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν συντρέχει περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος επιμέλειας ανήλικων τέκνων σύμφωνα με το άρθρο 1532 εδ.γ' του Αστικού Κώδικα.
  • Στην περίπτωση που έχει παρέλθει το αυτόφωρο, θεσπίζεται διαδικασία αναζήτησης, δέσμευσης και «προστατευτικής φύλαξης» του δράστη λίαν προσφάτου περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, διάρκειας έως 48 ώρες, προκειμένου το θύμα να βρεθεί στο κατάλληλο προστατευτικό περιβάλλον και ο δράστης να αποτραπεί από το ενδεχόμενο να επανακάμψει και να επαναλάβει την πράξη του.
  • Πρόβλεψη λειτουργίας πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.
  • Δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.
  • Ενίσχυση των τρόπων γνωστοποίησης των δικαιωμάτων και παροχής της νομικής βοήθειας στο θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Τέλος, μόλις πριν από ένα μήνα, τέθηκε σε εφαρμογή η Οδηγία 1385/2024 της Ε.Ε με προθεσμία ενσωμάτωσης από τα κράτη μέλη έως 14/5/2027 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με διατάξεις για την προστασία των θυμάτων και την αποτροπή της επαναθυματοποίησης τους. Η χώρα μας θα είναι πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Γιώργος Φλωριδης

Χρυσοχοΐδης: 73 συλλήψεις σε 24 ώρες - 20 panic button εκγαθίστανται κάθε βράδυ

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα για τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς όπως είπε στον ΣΚΑΪ μόνο το βράδυ της Τετάρτης «έγιναν 73 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βια σε 90 περιστατικά».

Συνολικά το πρώτο 5μηνο του 2024 έχουν απασχολήσει την ΕΛΑΣ 5.300 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και 5.500 συλλήψεις.

«Κι αυτό όλο κάθε μέρα διογκώνεται καθώς οι γυναίκες απελευθερώθηκαν. Κάθε βράδυ εγκαθίσντανται 20 panic button» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους» γι' αυτό και «πιστεύω ότι πρέπει πολύ γρήγορα να βρούμε εναλλακτικές μορφές ποινών, παροχή εργασίας σε κοινωνικές δομές κτλ. έτσι ώστε να εκτελείται πραγματικά μια ποινή και υπηρετείται».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σε δήλωση του Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Τομεάρχη Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, αναφέρονται τα εξής:

«Καλωσορίζουμε τον κ. Φλωρίδη στο 2019! Από τότε έχει τεθεί σε ισχύ ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Ν.4620/2019, άρθρα 284,285,291 κ.ο.κ). Πρόκειται για το περίφημο «ηλεκτρονικό βραχιολάκι», που ο Υπ. Δικαιοσύνης ανακάλυψε μόλις σήμερα(!!!) και που κατά την προσφιaλή του τακτική ανακοίνωσε ως νέο μέτρο, δικής του εμπνεύσεως, προς ικανοποίηση των λαϊκών δικαστηρίων σε τηλεδίκες και τηλεοπτικά πάνελ. 

Ο Υπ. Δικαιοσύνης, που επιθυμεί μονίμως να είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας και που, όπου οσμίζεται κοινωνική αναταραχή και λαϊκό ενδιαφέρον, εμφανίζεται ως κοινωνικός τιμωρός. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο ορισμός του εξολοθρευτή της νομικής επιστήμης και του ποινικού νόμου. Μόλις πριν 4 μήνες, με τον Ν.5090/2024 (εφαρμόστηκε πριν 2 μήνες) τροποποίησε -βιαστικά και πρόχειρα ως συνήθως- και τον Ν.3500/2006 "περί ενδοοικογενειακής βίας" . Επικαλέστηκε δήθεν αυστηροποίηση διατάξεων, αλλά σήμερα αποδεχόμενος την πρόχειρη και αποσπασματική νομοθετική τακτική που ακολουθεί, επιχειρεί νέες αλλαγές στους νόμους, που στα χέρια του έχουν γίνει κουρελόχαρτα!

Εζήλωσε δόξα σύγχρονου Ουλπιανού, φιλοδοξεί να γίνει ο νέος Παπινιανός, φαντάζεται μεγαλεία εξέχοντος Ρωμαίου νομοδιδασκάλου; Δεν εξηγείται αλλιώς ο ζήλος του κ. Φλωρίδη να συνεχίζει να τροποποιεί ασύδοτα, μαζί με τον προκάτοχό του κ. Τσιάρα, περισσότερες από 15 φορές, Ποινικούς Κώδικες και ειδικούς ποινικούς νόμους! Όμως η εγκληματικότητα δεν μειώθηκε, οι γυναικοκτονίες αυξήθηκαν, η έμφυλη βία καθημερινά παρούσα. Η ρατσιστική ρητορική και η ομοφοβία βρίσκουν βήμα καθημερινά σε ΜΜΕ, με ελάχιστες επιπτώσεις για τα "ανθρωπάρια " που κερδίζουν τα πολυπόθητα 10 λεπτά δημοσιότητας. Οι συγκαλύψεις για εγκλήματα όπως τα Τέμπη, το ναυάγιο της Πύλου, η διαρροή προσωπικών δεδομένων, οι παρακολουθήσεις με predator κλπ δεν απασχολούν καθόλου τον κ. Υπουργό, κι ας καταρρακώνουν το κύρος της χώρας, κι ας πλήττουν βάναυσα το Κράτος Δικαίου.

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά: Ο ποινικός λαϊκισμός είναι η χείριστη κατρακύλα σε ένα Κράτος Δικαίου. Και απαιτούμε να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση: Τι Κράτος Δικαίου θέλουμε; Το ζητούν οι δικαστικοί, οι δικηγόροι, ο νομικός κόσμος κι ο ίδιος ο λαός. Ο μεγαλοϊδεατισμός του Υπ. Δικαιοσύνης, η επιμονή στην ανάδειξη του ΕΓΩ έναντι του εμείς, η στρέβλωση νόμων και οι άρον-άρον αλλαγές, στα περίφημα νομοσχέδια-γονατογραφήματα που φέρουν την υπογραφή Φλωρίδη είναι η επιτομή του ποινικού λαϊκισμού. Είναι η επιτομή της κατρακύλας του Κράτους Δικαίου!».

Η Μιλένα Αποστολάκη, Υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δήλωσε «Αν η κυβέρνηση το 2019, που εκλέχτηκε για πρώτη φορά και ήταν ήδη αντιμέτωπη με τη μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας, είχε εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των θυμάτων και την αντιμετώπιση των θυτών, πολλές γυναίκες θα είχαν γλυτώσει την κακοποίηση τους και άλλες ίσως και τον θάνατό τους».

Ειδήσεις σήμερα:

Αγίου Πνεύματος: Πώς αμείβεται η αργία

Μητσοτάκης: Έκτακτο βοήθημα σε συνταξιούχους - Τα Σκόπια δεν μπορεί να παίζουν με την Αθήνα

Έκλεψε τον γιο του και τον χτύπησε με κατσαρόλα

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)