Πολιτισμός

17 Ιουνίου 2024 15:52

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Φράι υπέρ της επιστροφής τους στην Αθήνα

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδας για ακόμα μία φορά και ζητά επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Φράι υπέρ της επιστροφής τους στην Αθήνα
-

«Ακόμη κι αν ο Λόρδος Έλγιν είχε «το πιο εμπεριστατωμένο έγγραφο» που θα του έδινε τη δυνατότητα να αφαιρέσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την Ακρόπολη το 1802,  γιατί αυτό νομιμοποιεί το Βρετανικό Μουσείο να εξακολουθεί να τα κατέχει; Είναι σαν να λέμε ότι κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Γαλλία οι Ναζί είχαν το δικαίωμα  να αφαιρέσουν την Αψίδα του Θριάμβου από το Παρίσι «με έγραφα που θα μπορούσαν να το αποδείξουν αυτό. Αλλά οι Ναζί ήταν κατοχική δύναμη. Με ποιο δικαίωμα θα παραχωρούσαν τμήματα της Γαλλίας; Δεν ήταν δικά τους για να τα δώσουν».

Με αυτή τη τοποθέτηση ο δημοφιλής βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Στίβεν Φράι για μια ακόμη φορά τάσσεται ξεκάθαρα και κατηγορηματικά  υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών μιλώντας στην εκπομπή του Αυστραλιανού καναλιού ABC,  «Πράγματα που Έκλεψαν οι Βρετανοί», όπως γράφει η εφημερίδα Guardian και αναμεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Λονδίνο, Ισαάκ Καριπίδης.

Ειδήσεις σήμερα:

Χανιά: Ανήλικες στο νοσοκομείο μετά από κατανάλωση αλκοόλ

Τουρκικός Τύπος: Η “βίζα εξπρές” για ελληνικά νησιά... έχει κολλήσει

Ξάνθη – Τροχαίο Δυστύχημα: Νεκρός ο γιος του “Πράσινου παπά του Ασωπού”

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)