Κλίμα

12 Ιουνίου 2024 19:44

Ζερεφός στον ΑΝΤ1: Ο καύσωνας αυτός ίσως είναι προοίμιο ενός “καυτού” καλοκαιριού (βίντεο)

Τι είπε στον ΑΝΤ1 για το καλοκαίρι που αναμένεται "καυτό" αλλά και για τις δασικές πυρκαγιές ο καθηγητής φυσικής Χρήστος Ζερεφός

Ζερεφός στον ΑΝΤ1: Ο καύσωνας αυτός ίσως είναι προοίμιο ενός “καυτού” καλοκαιριού (βίντεο)
-

Ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραµµατεύς της Ακαδηµίας Αθηνών, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου το βράδυ της Τετάρτης, με αφορμή το κλυμα καύσωνα που πλήττει περιοχές της χώρας. 

Πιο συγκεκριμένα, οπως τόνισε, οι πολυ υψηλές θερμμοκρασίες που παρατηρούμε τον Ιούνιο, δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. "Όχι δεν αποτελούν έκπληξη οι θερμοκρασίες αυτές, θυμάμαι όταν ήμουν φοιτητής στην Αθήνα υπήρχαν τέτοιοι καύσωνες, μικροί. Ίσως είναι προοίμιο ενός “καυτού” καλοκαιριού", είπε αρχικά ο Χρήστος Ζερεφός. 

"Όλες οι ενδείξεις είναι ότι όλα είναι ζεστά. Τοσο η Μεσόγειος όσο και ο Ατλαντικός όσο και ο Ειρηνικός είναι υπέρθερμες, κάτι που δεν προμηνύει ένα δροσερό καλοκαίρι", από την άλλη πλευρά, οτι το βράδυ θα πρέπει να μην πέσουν κάτω απο 28 βαθμούς Κελσίου, για να υπάρχει επικινδυνότητα στους καύσωνες", είπε ακόμη ο καθηγητής φυσικής.

Το θέμα είναι κατά πόσο θα μας έρθουν άλλοι καύσωνες. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε το [πρόβλημα με την ξηρασία του εδάφους. Η σχετική υγρασία του εδάφους, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ελλάδα είναι κάτω από 10% είπε και τόνισε ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την έναρξη και διάδοση δασικών πυρκαγιών.

"Είδαμε τι πάθαμε πέρισι, είδαμε τι πάθαμε το '21 και καλό είναι να είμαστε σε εγρήγορση" είπε ο Χρήστος Ζερεφός που κλείνοντας είπε ότι αν προσέξουμε ολοι θα βγάλουμε ένα καλοκαίρι, "θερμό αλλά ανεκτό".

Ειδήσεις σήμερα: 

Αμοργός: Συναγερμός για την εξαφάνιση Αμερικανού τουρίστα

Ηλεία - 11χρονη: Ανείπωτη θλίψη στην κηδεία της Βασιλικής (εικόνες)

Κηφισιά - Φωτιά σε εργοστάσιο: Οι πυκνοί καπνοί, το 112 και η μάχη των πυροσβεστών (εικόνες)


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)