Κόσμος

10 Ιουνίου 2024 18:28

G7: Η ατζέντα του Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών

Στη Σύνοδο των G7 στο Μπάρι θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

G7: Η ατζέντα του Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών
-

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ισπανία στις 12-13 Ιουνίου και την Ιταλία, η οποία θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G-7 στις 14 Ιουνίου. Ο Ερντογάν, ο οποίος θα είναι ειδικός προσκεκλημένος της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τους ηγέτες των G-7.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, το πιο κρίσιμο θέμα στην ατζέντα του Ερντογάν και του Σάντσεθ κατά τη συνάντησή τους στη Μαδρίτη θα είναι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Ερντογάν αναμένεται να μεταφέρει από κοντά τις ευχαριστίες του στον Σάντσεθ, ο οποίος αναγνώρισε επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος τον περασμένο μήνα, για την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό αγώνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες αναμένεται να προβούν σε διαβουλεύσεις σχετικά με τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Γάζα, τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και τη συνεχιζόμενη υπόθεση περί γενοκτονίας του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Ισπανία, όπως και η Τουρκία, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποφάσισε να γίνει συμβαλλόμενο μέρος στην αγωγή που έχει καταθέσει η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ

Εκτός από το παλαιστινιακό ζήτημα, στη σύνοδο κορυφής μεταξύ Ερντογάν και Σάντσεθ θα συζητηθούν επίσης οι διμερείς και περιφερειακές σχέσεις. Ενώ αναμένεται να τονιστεί για άλλη μια φορά στη Μαδρίτη η υποστήριξη της Ισπανίας στην πορεία της Τουρκίας για την ΕΕ, θα αξιολογηθούν επίσης θέματα όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η αμυντική βιομηχανία μεταξύ των δύο χωρών. Πέρυσι, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών με την Ισπανία, η οποία είναι η 5η χώρα που επενδύει τα περισσότερα στην Τουρκία, ήταν κοντά στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ G-7

Μετά την επίσκεψή του στην Ισπανία, ο Τούρκος Πρόεδρος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G-7 στη νότια ιταλική πόλη Μπάρι την Παρασκευή. Ο Ερντογάν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής μετά από πρόσκληση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και αναμένεται να συναντηθεί με άλλους ηγέτες των G-7. Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζαστίν Τριντό, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, ο πρωθυπουργός της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και οι ηγέτες της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει επίσης προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής. Στις διμερείς συναντήσεις του, η ατζέντα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν περιλαμβάνει τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την παύση των ισραηλινών επιθέσεων, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

ΤΟ EUROFIGHTER ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι επισκέψεις του Τούρκου Προέδρου Eρντογάν στην Ισπανία και την Ιταλία είναι επίσης σημαντικές όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, τα οποία η Τουρκία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να προμηθευτεί. Τα αεροσκάφη Eurofighter παράγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Ωστόσο, η πώληση των αεροσκαφών σε τρίτες χώρες απαιτεί την έγκριση και των τεσσάρων αυτών χωρών. Ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δώσει το πράσινο φως για την πώληση αυτών των αεροσκαφών στην Τουρκία, η Γερμανία εμποδίζει την πώληση. Ο Ερντογάν, ο οποίος θα συναντηθεί με τους ηγέτες των 4 χωρών κατά τη διάρκεια των νοτιοευρωπαϊκών επαφών του αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να θέσει το θέμα του Eurofighter.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ευρωεκλογές 2024: Τα “μεγάλα ονόματα” που έμειναν “εκτός”

ΕΛΣΤΑΤ – πληθωρισμός: Υποχώρησε τον Μάιο

Καύσωνας - Χαλκίδα: Κλειστά τα σχολεία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)