Πολιτική

09 Ιουνίου 2024 19:39 Τελευταία ενημέρωση : 09 Ιουνίου 2024 20:50

Ευρωεκλογές - Exit poll: Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

Διαβάστε τις αντιδράσεις των κομμάτων μετά τα πρώτα exit poll των Ευρωεκλογών.

Ευρωεκλογές - Exit poll: Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων
-

Το μεγαλό ποσοστό αποχής επεσήμαν οι πολιτικές παρατάξεις στα πρώτα σχόλια τους μετά τα exit poll των Ευρωεκλογών. 

Νέα Δημοκρατία: Καταγράφουμε σημαντική νίκη

Στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς έφτασε νωρίτερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να παρακολουθήσει εκεί το exit poll και τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε χαμογελαστός τους υποστηρικτές της Ν.Δ. που τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Την πρώτη αντίδραση από την Νέα Δημοκρατία για το exit poll για τις Ευρωεκλογές μετέφερε στον εκλογικό μαραθώνιο στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Σπύρος Μουρελάτος, αναφέροντας ότι στην Πειραιώς τηρούν στάση αναμονής για τα επίσημα αποτελέσματα, σχολιάζοντας ότι προφανώς και η μεγάλη αποχή είναι στοιχείο έντονου προβληματισμού για όλους.

«Στην χειρότερη περίπτωση του τόξου του exit poll, με ποσοστό 28%, η ΝΔ καταγράφει σημαντική νίκη», αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «η μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα», επισημαίνοβντας ότι «εμπεριέχει και ένα μήνυμα η διαφορά».

Όπως μετέφερε ο Σπύρος Μουρελάτος «στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους πολίτες ότι το μήνυμα το έχω λάβει, δεν χρειάζεται να μου το στείλετε στην κάλπη», κι έτσι είδαν να γίνεται, καθώς «στελέχη στην ΝΔ λένε πως πρέπει να επισπευστούν οι μεταρρυθμίσεις», αλλά και ότι «το κόμμα άντεξε».

Σε ότι αφορά το ποσοστό που φέρεται να παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως μετέδωσε ο Σπύρος Μουρελάτος, στην Νέα Δημοκρατία λένε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βάζει τον πήχη όσο ψηλά ή όσο χαμηλά θέλει, ωστόσο το ποσοστό του προσεγγίζει το ποσοστό συντριβής του Αλέξη Τσίπρα».

ΣΥΡΙΖΑ: Είναι στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες στον προοδευτικό χώρο

Για ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σαφή αποδοκιμασία των πολιτικών του κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πρώτο σχόλιο για τα exit polls. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης., διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευση του. «Είναι σαφές πως είναι πλέον στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Είναι επίσης σαφές πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του κ. Ανδρουλάκη για μονομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη» αναφέρουν.

Επίσης σχετικά με την αποχή είναι προβληματισμένοι και εκεί θα στοχεύσουν το επόμενο διάστημα.  

 Όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόσωπα που έχουν γυρίσει  την πλάτη στην πολιτική και όχι απολιτικ άτομα

ΠΑΣΟΚ: Μείζον πρόβλημα η μεγάλη αποχή 

Τη διαπίστωση ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα αλλαγής κατάφερε να επιτύχει, έστω και οριακά, μόνο τον έναν από τους δύο στόχους τους οποίους είχε θέσει, και συγκεκριμένα τον στόχο του να καταγράψει αύξηση των ποσοστών του σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 και με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, εξέφρασαν κύκλοι του κόμματος ως ένα πρώτο σχόλιο μετά την πρώτη δημοσίευση Exit Polls από τις Ευρωεκλογές.

Οι ίδιοι κύκλοι σχολίασαν ότι το κόμμα απέτυχε στο δεύτερο στόχο του, δηλαδή να γίνει δεύτερη σε ψήφους πολιτική δύναμη της χώρας.

Υποστήριξαν εξάλλου ότι η μεγάλη εικόνα είναι πως οι πολίτες έδειξαν δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού μειώθηκαν αισθητά τα ποσοστά της από εκείνα των περυσινών εθνικών εκλογών αλλά και από των ευρωεκλογών του 2019.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν ότι η καθοδική πορεία των ποσοστών του συνεχίζεται, καθώς έπεσε κάτω από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών, και των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Θεωρούν, δε, τη μεγάλη αποχή, μείζον ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα.

Ακόμη, στο ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ως έντονα ανησυχητικό στοιχείο την άνοδο που καταγράφουν τα μικρότερα κόμματα στον χώρο της ακροδεξιάς, κάτι το οποίο θα πρέπει, επίσης, να απασχολήσει όπως ανέφεραν, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Τέλος, επιφυλάσσονται για πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση όταν θα διαμορφωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

ΚΚΕ: Ακόμα μια σημαντική άνοδος 

Ικανοποίηση εκφράζουν πηγές του ΚΚΕ, εφόσον, όπως σημειώνουν, επιβεβαιωθούν τα Exit polls. Αναφέρουν ότι το ΚΚΕ καταγράφει μεγάλη άνοδο σε σχέση με το ποσοστό του στις προηγούμενες ευρωεκλογές, και -επίσης- άνοδο σε σχέση με το ποσοστό του στις διπλές εκλογές του 2023.

Όπως τονίζουν, καταγράφεται αποδοκιμασία της κυβέρνησης της ΝΔ και στασιμότητα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά την αποχή επισημαίνουν ότι έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά και δεν είναι μόνο αδιαφορία, παρότι το ΚΚΕ την αποδοκιμάζει.

«Πιο δυνατό ΚΚΕ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και όσα έρχονται», καταλήγουν οι πηγές του ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση: Ικανοποίηση για τη αποτελέσματα

Στο στρατόπεδο της Ελληνική Λύσης υπάρχει ικανοποίηση για τα πρώτα αποτελέσματα, ιδιαίτερα για τη βόρεια Ελλάδα, όπου φαίνεται ότι σε πολλές περιοχές είναι στη δεύτερη θέση, μεταξύ αυτών και στη Θεσσαλονίκη όπου στη Β περιφέρεια είναι καθαρά δεύτερος ενώ στην Α δίνει μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα Αριστερά: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας - Δεν είμαστε μια ευκαιριακή επιλογή

Στην αποχή και στην κρίση του πολιτικού συστήματος αναφέρεται το πρώτο σχόλιο της Νέας Αριστεράς μετά την ανακοίνωση των exit polls, που την δείχνουν εκτός Ευρωβουλής.

«Η τεράστια αποχή επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση και αυτό οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Η κρίση αυτή πλήττει και την Αριστερά από την οποία η Νέα Αριστερά δεν εξαιρείται. Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει τον αγώνα της. ιδρύθηκε στην βάση αξιών και αρχών. Δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή. Η μάχη απέναντι στην κυριαρχία της δεξιάς και της ακροδεξιάς θα συνεχιστεί όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα» καταλήγει το πρώτο σχόλιο της Νέας Αριστεράς.

ΝΙΚΗ: Παρουσιάζουμε μια δυναμική - Αναμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα

Ο ιδρυτής και αρχηγός του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος Νίκη δήλωσε πως μεγάλος νικητής η αποχή.

Τόνισε πως η Νίκη παρουσιάζει μια δυναμική, και πως αναμένουν να δουν και τα επίσημα αποτελέσματα.

Πλεύση Ελευθερίας: Είμαστε χαρούμενοι κι αισιόδοξοι

Την ικανοποίησή τους για τα exit poll εξέφρασαν στην Πλεύση Ελευθερίας, αναμένοντας τα επίσημα αποτελέσματα. 

Συγκεκριμένα δήλωσαν: "Είμαστε χαρούμενοι κι αισιόδοξοι Παίρνουμε θετικά μηνύματα από παντού, από κάθε γωνιά της Ελλάδας κι απ/τη διασπορά, ιδίως απ/τη νέα γενιά! Περιμένουμε τα αποτελέσματα!"

Δείτε εδώ LIVE την εκλογική βραδιά στον ΑΝΤ1, πατώντας ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωεκλογές: Αίθουσα εκκλησίας έγινε εκλογικό κέντρο (εικόνες)

Ευρωεκλογές 2024 - Γαλλία: Μεγάλο προβάδισμα της ακροδεξιάς και μάχη για την δεύτερη θέση

Τα παράξενα των εκλογών: Προβλήματα, εκπλήξεις και γέλια με φόντο την κάλπη (εικόνες)


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)