Πολιτική

09 Ιουνίου 2024 14:27 Τελευταία ενημέρωση : 09 Ιουνίου 2024 18:27

Ευρωεκλογές: Πού ψήφισαν και τι δήλωσαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων

Οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές 2024 έχουν ανοίξει από το πρωί της Κυριακής και οι πολιτικοί αρχηγοί άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμά του ο καθένας.

Ευρωεκλογές: Πού ψήφισαν και τι δήλωσαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων
-

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στις 10:20, στο 91ο εκλογικό τμήμα, στο 21ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Ταϋγέτου 60).

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - ευρωεκλογές

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και κρίσιμες. Εύχομαι να έχουμε υψηλή συμμετοχή, η ψήφος είναι η πιο δυνατή φωνή των πολιτών» είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κηφισιά λίγο μετά τις 10.30 το πρωί της Κυριακής, συνοδευόμενος από τον γιό του Κωνσταντίνο.

«Είναι μια ηλιόλουστη μέρα σήμερα και ψηφίζουμε για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη. Θέλω να επαναλάβω σήμερα ότι οι εκλογές είναι γιορτή της Δημοκρατίας και όσο μεγαλύτερη συμμετοχή έχουμε τόσο ισχυροποιούμε τη Δημοκρατία.

Οι ευρωεκλογές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, τα επόμενα πέντε χρόνια θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ελληνική φωνή, ισχυρή εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε ως Ελλάδα να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη όσα περισσότερα μπορούμε.

Σεβόμαστε και τιμούμε τους πολίτες που προσέρχονται σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία για να προφέρουν την δική τους ετυμηγορία» δήλωσε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε.


Στην Εκάλη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Στέφανος Κασσελάκης για τις ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο εκλογικό τμήμα της Εκάλης όπου ήταν εγγεγραμμένος, λίγο μετά τις 10 το πρωί.

Εκεί βρισκόταν αρκετός κόσμος που περίμενε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκεί προκειμένου να τον χαιρετήσει και να βγάλει φωτογραφίες μαζί του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας. Επιλέγουμε τι και ποια Ευρώπη θέλουμε να έχουμε. Έχει μεγάλη επιρροή η Ευρώπη στις ζωές μας και έτσι λοιπόν είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων. Άρα παροτρύνω όλους τους συμπολίτες μας να αφιερώσουν 30 λεπτά από την ημέρα τους ή και λιγότερο να έρθουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Διότι δεν μπορούμε να αναθέτουμε τα προβλήματά μας σε άλλους. Πρέπει να τα αλλάζουμε μόνοι μας με τη συμμετοχή σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι συγκινημένος και ευγνώμων για τη μεγάλη εμπιστοσύνη και αγάπη που μου έχει δείξει ο κόσμος τους τελευταίους μήνες και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Για ένα παιδί που έφυγε με τη γενιά της κρίσης και γυρνά στην πατρίδα του να προσφέρει, είναι ξεχωριστή αυτή η εμπειρία. Και αυτό το οποίο δεσμεύομαι είναι ότι την εμπιστοσύνη του κόσμου σήμερα δεν πρόκειται να την προδώσω ποτέ. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ».

Λίγο πριν τις 11 το πρωί άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, στο 164 ετ στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η πατρίδα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, σήμερα το βράδυ, να προκύψει ισχυρότερη, σοβαρή, και αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα είναι η επόμενη δυνατή κυβερνητική επιλογή, απέναντι σε μία κυβέρνηση ασυδοσίας και αλαζονείας που περιφρονεί τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα του ελληνικού λαού» αναφερόμενος στην ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση και τα ζητήματα της υγείας.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος που σχετίζεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, όπως τόνισε.

«Τα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης, ποιες δυνάμεις επέβαλαν τη σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και ποιες δυνάμεις στήριξαν τη δικαίωση και την αλληλεγγύη» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, συμπληρώνοντας ότι «τη λιτότητα επέβαλε το κόμμα που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» και πως «η αλληλεγγύη, η ενότητα οι κοινές οικονομικές πολιτικές για να ξαναπάμε στην εποχή της σύγκλησης, από την εποχή των ανισοτήτων και της απόκλισης, είναι επιλογή της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας».

«Γι' αυτό λοιπόν σήμερα, έχετε πολλούς λόγους να στηρίξετε ΠΑΣΟΚ. Ζητώ να μας εμπιστευτείτε και να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας απογοητεύσουμε» κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:00 στο 404ο εκλογικό τμήμα του δήμου Νέας Ιωνία, στο 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, Κηφισσού 2-4.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα δει τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών από τον Περισσό.

«Σήμερα πάμε όλοι να ψηλώσουμε το μπόι του ΚΚΕ, στο μπόι των ονείρων μας» δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.


Στη Θεσσαλονίκη άσκησε λίγο πριν από τις 10:00 το πρωί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος τα εκλογικά του καθήκοντα για τις ευρωεκλογές.

"Για μια Ελλάδα χριστιανική για μια Ευρώπη χριστιανικη", είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και έριξε τον φάκελο με την ψήφο του στην κάλπη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη.

Τον κ. Βελόπουλου συνόδευσαν υποψήφιοι ευρωβουλευτές, στελέχη και βουλευτές του κόμματος και αναμένεται να επιστρέψει σητν Αθήνα για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

"Παλεύουν δυο πόλοι της ειρήνης και του πολέμου ζητάμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού αν μας εμπιστευθούν δεν θα τους προδώσουμε ποτέ για την Ελλάδα και τους Έλληνες", σημείωσε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Βελόπουλος.

Στο Μοσχοχώρι Πιερίας ψήφισε ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εκλογές είναι η κορυφαία διαδικασία. Εκφράζεται ο, κατά το Σύνταγμα, κυρίαρχος λαός. Θέλουμε και ζητούμε από τον λαό να βοηθήσει την ευγενική προσπάθεια της ΝΙΚΗΣ. Η ΝΙΚΗ αγωνίζεται και θα αγωνιστεί με σθένος και συνέπεια να πατάξει το τέρας της κομματοκρατίας που μολύνει τον τόπο, αν επανέλθει στη γενέτειρα της, στην Ελλάδα, η αληθινή και γνήσια δημοκρατία και να απαλλαγούμε από τα δεσμά της νέας τάξης, που μολύνουν και την πατρίδα μας και την Ευρώπη. Εμπρός, λοιπόν, για τη ΝΙΚΗ, για τη νίκη του ελληνισμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της Ρωμιοσύνης».


Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε λίγο μετά τις 09:30 στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε δηλώσεις της αμέσως μετά ανέφερε,  «Σε όλο αυτό το διάστημα οι πολίτες μας έδωσαν τεράστια δύναμη. Μας δώσατε δύναμη κάθε ημέρα, κάθε ώρα, ακόμα και τώρα, την ώρα της κάλπης. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, σε αυτή την πολύ σημαντική ημέρα, πάμε να κάνουμε αυτή την δύναμη και αυτή την αγάπη που μας δώσατε όλον αυτόν τον καιρό, πάμε να την κάνουμε Ζωή και στην ευρωβουλή.

Πάμε με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με αποφασιστικότητα, πάμε να μετατρέψουμε την αγάπη σε δύναμη για δικαιοσύνη, για ισότητα, για ειρήνη. Πάμε να κάνουμε την αγάπη, δύναμη».


Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, λίγο πριν τις 10 το πρωί, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σε μια λιτή του δήλωση, αμέσως μετά, ανέφερε ότι, «σήμερα οι λαοί στέλνουμε ένα μήνυμα για το ποια Ευρώπη θέλουμε και τι πρέπει να αλλάξει».

Στο 137ο Εκλογικό Τμήμα, στo 1ο δημοτικό σχολείο, στην πλατεία Αγίου Ελευθερίου, ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Έξω από το Εκλογικό Τμήμα τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκαν στελέχη της ΝΔ και φίλοι τους οποίους χαιρέτισε, ενώ έκανε χειραψίες και με πολίτες που είχαν πάει για να ψηφίσουν.
Ανάμεσα τους υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε κάποια δήλωση ενώ κατά την αποχώρηση του έβγαλε αρκετές φωτογραφίες με πολίτες που τον πλησίασαν.

Τσίπρας - Ψήφος - Κυψέλη

Το εκλογικό του δικαίωμα για τις ευρωεκλογές άσκησε στις 9.30 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο σχολικό συγκρότημα 27o & 30o Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, επί της οδού Χιλιανδαρίου 2-4, στην Κυψέλη.

«Στη σημερινή γιορτή της Δημοκρατίας, δηλώνουμε πως είμαστε Έλληνες στην ενωμένη Ευρώπη και πάμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συγκροτήσουμε την Εθνική Ελλάδας που θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ε.Ε. και της Ε.Ε. που χρειάζεται αλλαγές για να αντέξει στις πιέσεις του παρόντος» δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Δημοκράτες, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

«Είμαστε δυνατοί, είμαστε Δημοκράτες, είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη» πρόσθεσε.


Στο Παλαιό Φάληρο ψήφισε στις 11 το πρωί ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ24 | ανατρεπτική οικολογική Αριστερά Γιάνης Βαρουφάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωεκλογές 2024: Πήγε να ψηφίσει με το... νυφικό! (βίντεο)

Πειραιάς: Αυτοκίνητο “βούτηξε” στο λιμάνι

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου - Τεντόγλου: Είναι κατάρα που...

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)