Πολιτισμός

04 Ιουνίου 2024 11:54

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το “φιρμάνι” του Έλγιν

Η εκπρόσωπος της Τουρκίας μίλησε σε Σύνοδο της UNESCO υποστηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις. Η δήλωσή της.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το “φιρμάνι” του Έλγιν
-

 

Το «φιρμάνι» του Έλγιν με το οποίο αφαιρέθηκαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την Αθήνα αμφισβήτησε η Τουρκία, κατά την 24η Σύνοδο της UNESCO.

Στην ομιλία της η προέλευσης η προϊσταμένη του τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ, είπε ότι, η Τουρκία δεν γνωρίζει για την ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνοντας πως, η γειτονική χώρα «ανυπομονεί να «γιορτάσει την επιστροφή των Γλυπτών» στην Ελλάδα.

 «Θέλουμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε την ελληνική αντιπροσωπεία για την προβολή των επιχειρημάτων τους με πραγματικά και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στην υπόθεση των Γλυπτών για περισσότερα από 40 χρόνια τώρα. Και ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή.

Επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής και ανυπομονώ ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που δίνεται παγκοσμίως. Γι’αυτό μείνετε δυνατοί», δήλωσε η Μποζ, μιλώντας στη Σύνοδο για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης.

Πρόκειται για δήλωση βαρύτητας, καθώς η Τουρκία είναι η διάδοχος χώρας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από τις Αρχές της οποίας οι Βρετανοί ισχυρίζονται πως συμφώνησαν στην αφαίρεση των Γλυπτών από τον Παρθενώνα, δίνοντας το σχετικό δικαίωμα στον λόρδο Έλγιν.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη – Τροχαίο: Νεκρός 22χρονος που “καρφώθηκε” σε κολώνα (εικόνες)

Μπελέρης στον ΑΝΤ1: Η Αριστερά στην Ελλάδα ταυτίστηκε με την ακροδεξιά στην Αλβανία

Βόλος: Πρώην αστυνομικός απειλούσε και έβριζε τους δικαστές

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)