Πολιτική

03 Ιουνίου 2024 09:17

Ευρωεκλογές - Μπαλέρμπας: Σε άλλα εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν πολλοί ψηφοφόροι (βίντεο)

Ο ΓΓ του ΥΠΕΣ μέσω του ΑΝΤ1 ζήτησε από τους πολίτες να μάθουν έγκαιρα που ψηφίζουν για να μην ταλαιπωρηθούν. Ποιοι θα ψηφίσουν δια ζώσης, παρότι έχουν λάβει φάκελο για επιστολική ψήφο. Πότε θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών

Ευρωεκλογές - Μπαλέρμπας: Σε άλλα εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν πολλοί ψηφοφόροι (βίντεο)
-

Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε την Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Νάσος Μπαλέρμπας, δίνοντας μια σειρά από διευκρινίσεις και εξηγήσεις σχετικά με την εκλογική διαδικασία της Κυριακής για τις Ευρωεκλογές. 

Όπως επεσήμανε σχετικά με την επιστολική ψήφο, λήγει σήμερα η ημερομηνία για ραντεβού παράδοσης του φακέλου από τους εκλογείς στις προκαθορισμένες εταιρείες ταχυμεταφορών, ενώ μπορεί οι φάκελοι να παραδοθούν και αύριο στις εν λόγω εταιρείες ή να σταλούν μέσω άλλων εταιρειών που τυχόν επιλέξουν οι ψηφοφόροι, αν τους εγγυηθούν ότι θα παραδοθούν εμπρόθεσμα στο Υπουργείο Εσωτερικών. 

Όπως είπε, αυτό αφορά όσους έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο εντός της ελληνικής επικράτειας, καθώς για τους απόδημους έχει παρέλθει από καιρό η διορία. 

Τόνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, όσοι ψηφοφόροι εντός ελληνικής επικράτειας δεν ψηφίσουν μέσω επιστολής, θα μπορέσουν να ψηφίσουν διά ζώσης σε εκλογικό τμήμα την Κυριακή, αναφέροντας ότι μετά τις 17:00 του Σαββάτου, όσοι δεν έχουν επιστρέψει την απαντητική επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα λάβουν ένα μήνυμα από το ΥΠΕΣ ότι θα εκδοθεί ειδικός εκλογικός αργότερα το Σάββατο και ότι βάσει αυτού, από τις 11:00 το πρωί της Κυριακής θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία σε εκλογικά τμήματα της περιοχής όπου διαμένουν. 

Ο κ. Μπαλέμπας επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί 138.000 φάκελοι με επιστολικές ψήφους, εκ των οποίων 35.370 είναι από το εξωτερικό, από το σύνολο των περίπου 50.000 Ελλήνων του εξωτερικού που έχουν παραλάβει φακέλους για συμμετοχή με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές. 

Σημείωσε ακόμη ότι θα βγαίνει άκυρο το ψηφοδέλτιο στην επιστολική ψήφο, όταν δεν υπάρχουν στον φάκελο στοιχεία ταυτοποίησης ή άλλα απαιτούμενα έγγραφα. Απαντώντας σε ερωτήματα, είπε ότι «υπάρχουν 237 εκλογικά τμήματα για την επιστολική ψήφο, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για όλα και ανά περιφέρεια, δηλαδή θα έχουμε αποτελέσματα επιστολικών ψήφων Α΄Αθηνών κοκ» 

Σε άλλα εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν πολλοί εκλογείς

Ερωτηθείς εάν όλοι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με εκείνα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του περασμένου φθινοπώρου, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ είπε ότι «θα λειτουργήσουν περίπου 18.430 εκλογικά τμήματα. Οι ετεροδημότες δεν θα ψηφίσουν σε ειδικά τμήματα, αλλά έχουν διανεμηθεί στα κανονικά τμήματα, αφού όλη η επικράτεια είναι μια εκλογική περιφέρεια στις Ευρωεκλογές. Μπορεί να είναι και σε άλλο σχολείο το εκλογικό τμήμα και όχι απλώς σε άλλη σχολική αίθουσα, το εκλογικό τμήμα για κάποιον ψηφοφόρο. Πάρα πολλοί θα ειναι σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα από τις εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές» και κάλεσε τους πολίτες να επισκεφθούν το site του Υπουργείου Εσωτερικών και το πεδίο «Μάθε που ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν. 

Εκλογές - κάλπη

Για τους σταυρούς στο ψηφοδέλτιο

Ο Νάσος Μπαλέρμπας επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν από κανέναν σταυρό μέχρι 4 σταυρούς και πως αν μπουν περισσότεροι από 4 σταυροί, δεν θα μετρήσει κανένας σταυρός σε υποψήφιο, αλλά το ψηφοδέλτιο πάει υπέρ του κόμματος. 

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη αποχή, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών είπε στον ΑΝΤ1 ότι «Πρώτη φορά από το 2009 γίνονται μόνες τους οι Ευρωεκλογές, καθώς το 2014 και το 2019 ήταν μαζί με άλλες εκλογές, εθνικής ή αυτοδιοικητικές» και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στους πολίτες λέγοντας ότι «Πρέπει να σκεφτούμε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκλογές» και αναφέροντας μια σειρά από εξελίξεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και καθορίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετιζόμενες με την οικονομία και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. 

Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα

Ο κ. Μπαλέρμπας απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι γύρω στις 21:00 της Κυριακής αναμένεται να γίνει η πρώτη εκτίμηση του ΥΠΕΣ για το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι στις 23:00 της Κυριακής αναμένεται να υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ίσως για μικρότερα κόμματα να χρειαστεί παραπάνω ώρα για να υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα για το αν εκλέγουν ή όχι ευρωβουλευτή. 

«Πολλά μέλη  εφορευτικών επιτροπών δεν έχουν δηλώσει αλλαγή διεύθυνσης ή ότι είναι για πολλά χρόνια στο εξωτερικό», ανέφερε, εξηγώντας ότι πέραν της απροθυμίας όσων πολιτών κληρώνονται για μέλη των εφορευτικών επιτροπών, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους παρατηρούνται πάντοτε μεγάλα κενά στις συνθέσεις τους σε πολλά εκλογικά τμήματα, ενώ εξήγησε ότι «όπως στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών θα έχουν και τώρα μια συμβολική ανταμοιβή, ύψους 40 ευρώ».

Ειδήσεις σήμερα:

Καλαμάτα: “Κωσταλέξι” με 29χρονη να ζει σε κλουβιά μέσα στο σπίτι της (εικόνες)

Σύζυγος Γιώργου Καραϊβάζ: Νιώθω μούδιασμα, αλλά όχι μένος για τους δολοφόνους του (βίντεο)

ΑΠΘ - Primavera: Επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)