Οικονομία

16 Μαΐου 2024 13:48

Μαρινάκης: Κάθε οικονομική μας επιτυχία είναι βήμα προς καλύτερους μισθούς (βίντεο)

Τι ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ σχετικά με την οικονομία, την άμυνα, την ακρίβεια και άλλα μέτωπα άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Μαρινάκης: Κάθε οικονομική μας επιτυχία είναι βήμα προς καλύτερους μισθούς (βίντεο)
-

«Τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης για την Ελλάδα προβλέπει η Κομισιόν σε σχέση με την ευρωζώνη όπως αποτυπώνεται στις εαρινές της προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν χθες για την πορεία της οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών. Η ανάπτυξη για τον μέσο όρο της ευρωζώνης το 2024 προβλέπεται 0,8% και 1,4% για το 2025. Για την Ελλάδα σύμφωνα με την Επιτροπή προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αναμένεται να έχει σχεδόν τριπλάσια ανάπτυξη από τον μ.ο. της ευρωζώνης ενώ βρίσκεται στην 5η υψηλότερη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες της ευρωζώνης και στην 9η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την Πέμπτη 16.05 , ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Οι προβλέψεις μάλιστα αυτές βρίσκονται πολύ κοντά σε εκείνες του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας όπου ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται σε 2,5% για φέτος και σε 2,6% για το 2025, στη βάση ταχύτερης αύξησης των επενδύσεων», τόνισε.

Αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των επενδύσεων που προβλέπει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανέρχεται σε 6,7% το 2024 και 8,4 % το 2025, την στιγμή που στο μέσο όρο της ευρωζώνης προβλέπεται σχεδόν μηδενική αύξηση των επενδύσεων, 0,1% το 2024 και μόλις 1,6% το 2025.

«Σύμφωνα με την Επιτροπή η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα, Μάλτα, στον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων τόσο για το 2024 όσο και για το 2025. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας οι εθνικές εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων είναι ακόμα υψηλότερες και ίσες με 9,1% το 2024 και 14,4% το 2025, οι οποίες εκτιμήσεις βασίζονται στην πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό».

Πρόσθεσε ως σημαντική την πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται το 2024 να αυξηθούν με ρυθμό υπερτετραπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης (4,2% έναντι 0,9%), ενώ και για το 2025 προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4% έναντι 3,1% στην ευρωζώνη).

«Τέλος είναι θετική η πρόβλεψη της Επιτροπής για την ταχύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Πιο συγκεκριμένα, για το 2024 η Επιτροπή προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 10,3% και το 2025 στο 9,7%», υπογραμμίζοντας ότι «η έκθεση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την σταδιακή αλλά σημαντική κάλυψη του επενδυτικού κενού της περασμένης δεκαετίας και τη συνεχή αύξηση στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας».

Επανέλαβε ότι «ο στόχος είναι κάθε θετική είδηση, ή πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία να μεταφράζεται σε επιτάχυνση του βασικού μας στόχου που είναι η σύγκλιση της χώρας μας σε επίπεδο απασχόλησης και εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συνεχίζουμε εφαρμόζοντας το οικονομικό μας πρόγραμμα για να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας τον στόχο μας που είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 900 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500».

Ακρίβεια

Σούπερ Μάρκετ

Στη συνέχεια ανέφερε ότι διαπιστώνεται «σταδιακή συγκράτηση των τιμών των προϊόντων στο σύνολο των αλυσίδων των σούπερ μάρκετ για τον Απρίλιο του 2024 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τα οποία βασίζονται σε ανάλυση στο σύνολο των πραγματικών μηνιαίων πωλήσεων, αποτυπώνεται μια πολύ μικρή αύξηση 1,1% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιανουάριο οι αυξήσεις τιμών ήταν στο 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τον Φεβρουάριο 2,7% και τον Μάρτιο μόλις 0,28%, δηλαδή ήταν σχεδόν μηδενικές».

Είπε επίσης ότι «οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών της τάξης του 4,57% καταγράφονται στις βρεφικές και παιδικές τροφές και ακολουθούν, χαρτικά, πάνες, απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού, βούτυρα, αυγά, αλλά και γαλακτοκομικά».

Και τόνισε πως «οι παρεμβάσεις και τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του αυξημένου πληθωρισμού και της εισαγόμενης ακρίβειας αποδίδουν σταδιακά, σε συνδυασμό με άλλους κρίσιμους παράγοντες, όπως είναι η αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές, η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, προσφορές, εκπτώσεις κλπ.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό και εργαζόμαστε σταθερά με παρεμβάσεις στην αγορά και έκτακτα μέτρα προκειμένου να μειώσουμε τις συνέπειες του φαινομένου».

Ενδεικτικά επεσήμανε πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης, αφού σωρευτικά έχουμε πληθωρισμό 15,1%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 20,4% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23,5%.

Και στο ζήτημα του πληθωρισμού τροφίμων σωρευτικά, η Ελλάδα έχει 30,3%, ενώ αντίστοιχα ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώνεται στο 33,8%.

Χρειάζονται συνεχείς παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό το παγκόσμιο, πολυπαραγοντικό φαινόμενο και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε».

Επιστολική ψήφος

Επιστολική ψήφος

Αλλάζοντας θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «συνεχίζεται ομαλά και με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία παράδοσης του εκλογικού υλικού στους Έλληνες που έχουν επιλέξει να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί ψηφοδέλτια επιστολικής ψήφου σε 150.000 περίπου Έλληνες από όλο τον κόσμο, σε σύνολο 202.515 εκλογέων, δηλαδή στα 3/4 των εγγεγραμμένων.

Οι φάκελοι με τα ψηφοδέλτια που επιστρέφονται από τους ψηφοφόρους παραλαμβάνονται από αντιπροσώπους των δικαστικών αρχών στο κέντρο διαλογής που έχει δημιουργηθεί στο Περιστέρι. Ο χώρος φρουρείται διαρκώς από την Ελληνική Αστυνομία και παρακολουθείται μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης».

Μεταρρύθμιση Ενόπλων Δυνάμεων

Στρατός - φαντάροι - στρατιώτες

Το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, ήταν το επόμενο θέμα. Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους του σχεδίου νόμου.

«Ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και βασική επιδίωξη της κυβέρνησης καθώς η ενίσχυσή τους συμβάλλει κατ' επέκταση στην θωράκιση της χώρας και την αμυντική ικανότητά της», πρόσθεσε.

Χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων

ταμειακή μηχανή

«Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των δύο δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης, μέσω του καθεστώτος De Minimis», είπε στη συνέχεια. Επεσήμανε πως «οι εν λόγω δράσεις αφορούν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση να αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ», προσθέτοντας πως «στην παρούσα φάση, ξεκινά η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

Κλείνοντας ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Πιερία. Συγκεκριμένα στις 18.30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Λιτόχωρο και στη συνέχεια την Κατερίνη. Την Παρασκευή και ώρα 10.00 ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην παρουσίαση τoυ «Ψηφιακού Σχολείου» από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Βέροια, στο ημερήσιο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων».

Ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

  • Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχετικά με τα μνημόνια της συμφωνίας των Πρεσπών που κατέθεσε προς ψήφιση ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως είναι από τις πιο ακατανόητες και ανεξήγητες κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πως κανένας Έλληνας δεν καταλαβαίνει τι εξυπηρετεί αυτή η ενέργεια. Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέντευξή του το πρωί και πως εφόσον δούμε αντίστοιχη στάση από την άλλη πλευρά θα μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. «Δικαιώνεται η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μη βιαστεί στην ψήφιση των συγκεκριμένων μνημονίων», υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας πως «δεν θα γίνουμε επισπεύδοντες όταν η άλλη η πλευρά δεν δέχεται τα βασικά». Επίσης δήλωσε πως είναι ψέματα και αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας τα περί γνώσης της συμφωνίας από τον κ. Γεραπετρίτη εκ των προτέρων. «Είναι ασύστολα ψεύδη. Τα διαψεύδουμε κατηγορηματικά. Αδιανόητο αυτό που έχει ειπωθεί», τόνισε. Για την ανακοίνωση της προέδρου της Β. Μακεδονίας ότι πρόκειται για ατομικό της δικαίωμα, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως όταν μιλάμε για την ανώτατη άρχουσα δεν μπορεί να μιλάμε για διγλωσσία και ατομικό δικαίωμα. «Είναι υποκριτικό να λέγεται και να ακούγεται κάτι τέτοιο και δεν είναι αποδεκτό ούτε από την Ελλάδα, ούτε από κανένα σοβαρό κράτος», ανέφερε. Σε ερώτηση για την αντίδραση του κ. Κοτζιά απέναντι στην κριτική για τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι με αυτή τη λογική, αντίστοιχα για τις τουρκικές παραβιάσεις της συνθήκης της Λωζάνης δεν φταίει ο Ερντογάν αλλά η συνθήκη της Λωζάνης, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως είναι ατυχής η σύγκριση. Κανείς –τόνισε– δεν κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ή τον κ. Τσίπρα για τη στάση της Προέδρου της Β. Μακεδονίας. «Κατηγορούμε τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ για την ανεξήγητη βιασύνη του να φέρει τα μνημόνια προς ψήφιση. Η σύγκριση και όλη αυτή η λογική του κ. Κοτζιά δεν έχει κάποια βάση, είναι αδικαιολόγητη», πρόσθεσε. Για τη θέση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι έπρεπε να έχουν κυρωθεί τα μνημόνια δήλωσε πως έχει διατυπώσει κάποιες θέσεις της δημόσια και πως η θέση της κυβέρνησης διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό.
  • Για την εκκένωση της κατάληψης στη Νομική και τις αντιδράσεις από το φοιτητικό κίνημα, απάντησε πως επιτέλους σε αυτή τη χώρα υπάρχει κυβέρνηση που κάνει το αυτονόητο και εφαρμόζεται ο νόμος. «Είναι κίνημα υπέρ των φοιτητών το άθροισμα νοσηρών μειοψηφιών;», ρώτησε μεταξύ άλλων και τόνισε πως χάθηκαν πολλά χρόνια, ότι δεν θα χαθούν άλλα και πως «το πάρτι τελείωσε».
  • Για την παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Κομισιόν για τις πολυεθνικές που τιμολογούν διαφορετικά προϊόντα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, είπε ότι θα είναι γραπτή, τεκμηριωμένη με επιχειρήματα και πρόκειται για μία ακόμα ενέργεια του κ. Μητσοτάκη εκτός συνόρων για την υπεράσπιση των συμφερόντων Ελλήνων πολιτών. «Είναι ουσιαστικά ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να γίνουν οι δέουσες ενέργειες», σημείωσε μεταξύ άλλων. Για τον φόρο επί των μερισμάτων είπε ότι δεν είναι ο μοναδικός φόρος που πληρώνει μια εταιρεία. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτόν υπάρχουν και άλλοι φορολογικοί συντελεστές οι οποίοι ισχύουν. Είναι ο τελευταίος φόρος και αποδίδει, σημείωσε χαρακτηριστικά.
  • Ερωτηθείς για τον τελικό του κυπέλου Ελλάδος που θα διεξαχθεί χωρίς φιλάθλους ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης και πως η Πολιτεία δια των αρμόδιων αρχών έδωσε κάθε διαβεβαίωση για να μην γίνει ο αγώνας κεκλεισμένων των θυρών. «Είναι λυπηρό που βλέπουμε τον τελικό του κυπέλου Ελλάδος κεκλεισμένων των θυρών. Είναι απόφαση της ΕΠΟ, ανεξήγητη και η διαχείριση και η απόφαση την στιγμή που στην ίδια χώρα διοργανώνεται ευρωπαϊκός τελικός με τη συμμετοχή ελληνικής ομάδας. Αντίφαση που πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους στο ποδόσφαιρο», δήλωσε. Είπε επίσης ότι επελέγη το μοναδικό γήπεδο της super league που δεν έχει τηρήσει τη νομοθεσία για τις κάμερες και γι αυτό γίνεται ο τελικός κεκλεισμένων των θυρών και πως δεν θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε το νόμο. «Κρίμα πραγματικά. Ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία φορά. Έχει δοκιμαστεί ο κρατικός μηχανισμός τελευταία σε σημαντικούς αγώνες και έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα φέρει εις πέρας», συμπλήρωσε.
  • Για τη δολοφονία στο Μενίδι δήλωσε πως είναι τραγική είδηση, πως κάθε μέρα η ΕΛ.ΑΣ κάνει περίπου 50 συλλήψεις για τέτοιες καταγγελίες που έχουν να κάνουν με ενδοοικογενειακή βία ενώ απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι ανήθικο να κάνει αντιπολίτευση πάνω σε μια γυναικοκτονία. Σημείωσε ότι στο θύμα είχε προταθεί το panic baton και η δυνατότητα του ξενώνα στέγασης αλλά δεν τα χρησιμοποίησε και τόνισε πως ποτέ δεν φταίει κανένα θύμα. Μετά από σχετική επόμενη ερώτηση είπε ότι περίπου 2000 αστυνομικοί έχουν επιστρέψει σε μάχιμες υπηρεσίες ενώ τόνισε πως δεν θα μπει στο σχολιασμό αποφάσεων σημειώνοντας ότι με βάση τον ποινικό κώδικα υπήρχε η δυνατότητα ο δράστης να κρατηθεί. «Γιατί αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος και ποιο είναι το σκεπτικό δεν το γνωρίζω και αδυνατώ να το σχολιάσω», σημείωσε.
  • Σε ερώτηση για το αίτημα της αντιεισαγγελέως Λάρισας να ενημερωθεί ποιος έδωσε εντολή να απομακρυνθούν τόνοι χώματος στα Τέμπη εντός 20 ημερών, απάντησε πως πρόκειται για εν εξελίξει δικαστική υπόθεση και δεν μπορεί να γνωρίζει στοιχεία της αλληλογραφίας.
  • Για το θέμα των θαλασσίων πάρκων είπε ότι απάντησε ο πρωθυπουργός με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο και πως δεν αφορά την Τουρκία ούτε θα πάρει άδεια η χώρα για να το προχωρήσει. «Θα το προχωρήσει. Δεν είναι υπό διαπραγμάτευση ζήτημα κυριαρχίας και δεν μπαίνει καν στο τραπέζι», τόνισε. Επίσης διέψευσε δημοσίευμα περί αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία κρυφά και τόνισε πως οποιοδήποτε υλικό δίνεται είναι κατόπιν απόφασης ΚΥΣΕΑ και πάντα μιλάμε για παροπλισμένο υλικό.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία - Μενίδι: Οι τρεις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, το panic button και οι μαρτυρίες (βίντεο)

Ολυμπιακός - Μπαρτζώκας: Ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες

Ενδοοικογενειακή βία: Σύλληψη για βιασμό της εν διαστάσει συζύγου του

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)