Κόσμος

Χθες 21:59 Τελευταία ενημέρωση : Χθες 22:14

Ουκρανία - Γερμανία: Δεν θα υπάρξει νέα στρατιωτική βοήθεια

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών που ελέγχονται από τους Πράσινους εξέφρασαν τη διαφωνία τους. Αλλά και το Υπουργείο Άμυνας τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω μεταφοράς χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων στην Ουκρανία.

Ουκρανία - Γερμανία: Δεν θα υπάρξει νέα στρατιωτική βοήθεια
-

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει να χρηματοδοτεί νέα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, λόγω των περικοπών στον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης έκδοσης της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται εσωτερικά έγγραφα, email και συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπου καθίσταται σαφές ότι ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έδωσε οδηγίες να μην εγκριθούν περαιτέρω αιτήσεις στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από το Υπουργείο Άμυνας. Οι αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί εξαιρούνται πάντως από τις περικοπές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περιορισμοί θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι το 2028.

Όπως γράφει η FAS, στις αρχές Αυγούστου, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ διαβίβασε αυτή την οδηγία με επιστολή του προς τον Υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και την Υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. Σύμφωνα με την FAS, η επιστολή αναφέρει ότι νέα μέτρα βόηθειας στο Κίεβο μπορούν να αποφασιστούν μόνο εάν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση στον τρέχοντα και τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς. Η Γερμανία έχει προϋπολογίσει να διαθέσει εφέτος για την Ουκρανία δαπάνες ύψους περίπου οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το προβλεπόμενο ανώτατο όριο για το επόμενο έτος είναι τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και προφανώς έχει ήδη προϋπολογιστεί. Αλλά δεν πρόκειται να εγκριθούν άλλα κονδύλια

Ουκρανία - Ρωσία - Πόλεμος

Αντιδράσεις στην κυβέρνηση

Η κίνηση αυτή πυροδοτεί πάντως αντιδράσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών που ελέγχονται από τους Πράσινους εξέφρασαν τη διαφωνία τους. Αλλά και το Υπουργείο Άμυνας με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη Μπόρις Πιστόριους τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω μεταφοράς χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων στην Ουκρανία.

Ο Λίντνερ τόνισε πάντως ότι η διακοπή της νέας βοήθειας δεν σημαίνει το τέλος κάθε ενίσχυσης στο Κίεβο. Μόνο η χρηματοδότηση θα αλλάξει. Αντί να χρηματοδοτούνται από τον γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Αλλά και αυτό το επιχείρημα γνώρισε μικρή αποδοχή. Σύμφωνα με την FAS, ο πρόεδρος των Πρασίνων στην επιτροπή προϋπολογισμού της Bundestag, Σεμπάστιαν Σέφερ τόνισε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο πέρα ??από τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών για τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων».

Ειδήσεις σήμερα:

Φούρνοι Ικαρίας: Φωτιά και μήνυμα εκκένωσης από το 112

Λωρίδα της Γάζας – Μπάιντεν: Πιο κοντά από ποτέ η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας

Ρέθυμνο: Στη φυλακή 58χρονος για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικης

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)