Κόσμος

Χθες 23:59

Λονδίνο: Περιορίστηκε η φωτιά στο Somerset House - Έτσι σώθηκαν τα έργα του Μονέ και του Βαν Γκογκ

Έσβησε η φωτιά στο Somerset House του Λονδίνου, το ιστορικό κτήριο όπου φιλοξενούνται ανεκτίμητα έργα των Μονέ, Βαν Γκογκ και Σεζάν. Πώς σώθηκαν τα έργα.

Λονδίνο: Περιορίστηκε η φωτιά στο Somerset House - Έτσι σώθηκαν τα έργα του Μονέ και του Βαν Γκογκ
-

Περισσότεροι από 125 πυροσβέστες εργάστηκαν για την κατάσβεση πυρκαγιάς το Σάββατο στο Somerset House, έναν μεγάλο καλλιτεχνικό χώρο στο κέντρο του Λονδίνου που περιέχει ανεκτίμητα έργα των Μονέ, Σεζάν και Βαν Γκογκ.

Ο πυκνός καπνός και οι φλόγες που φαίνονταν να βγαίνουν από την οροφή γύρω στο μεσημέρι είχαν κοπάσει λίγες ώρες αργότερα,. Σε βίντεο φάνηκε ότι οι φλόγες είχαν ανοίξει τρύπα στην οροφή του κτιρίου που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Τάμεση. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου.

Η φωτιά έχει περιοριστεί

Ένα μέλος του προσωπικού ασφαλείας δήλωσε στην Mirror ότι το έργο των πυροσβεστών φαίνεται να έχει τελειώσει. Βγήκε από τον κλοιό λίγο πριν από τις 3 μ.μ.(τοπική ώρα) και είπε: «Δεν είναι ακόμη σαφές να αφήσουμε τον κόσμο να επιστρέψει, αλλά φαίνεται ότι η δράση των πυροσβεστών έχει τελειώσει.

Το Somerset House δήλωσε ότι το προσωπικό και το κοινό ήταν ασφαλείς και ότι τα έργα τέχνης δεν βρίσκονταν στην περιοχή της πυρκαγιάς. Ο χώρος είχε προγραμματιστεί να φιλοξενήσει εκδήλωση breakdancing. «Μια φωτιά εντοπίστηκε περίπου το μεσημέρι σε μια γωνία της δυτικής πτέρυγας, ο χώρος εκκενώθηκε αμέσως και κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου, η οποία έφτασε πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Jonathan Reekie, διευθυντής του Somerset House Trust.

«Η δυτική πτέρυγα είναι κυρίως γραφεία και εγκαταστάσεις back-of-house, δεν υπάρχουν έργα τέχνης σε αυτόν τον χώρο».

Δεν βρέθηκαν σε κίνδυνο τα καλλιτεχνικά έργα στο Somerset House του Λονδίνου

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην απέναντι πλευρά του μεγάλου συγκροτήματος από την γκαλερί Courtauld, η οποία φιλοξενεί έργα όπως η «Αυτοπροσωπογραφία με το μπανταρισμένο αυτί» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και η «Κάθοδος από τον Σταυρό» του Πέτερ Πολ Ρούμπενς.

Ο καθηγητής Mark Hallett, διευθυντής της Marit Rausing στο Courtauld, δήλωσε: «Το Courtauld, συμπεριλαμβανομένων των γκαλερί μας και της συλλογής έργων τέχνης, δεν επηρεάστηκε από την πυρκαγιά. «Για προληπτικούς λόγους, έχουμε κλείσει τις γκαλερί για το υπόλοιπο της ημέρας». Το Somerset House επιβεβαίωσε ότι «όλο το προσωπικό και το κοινό είναι ασφαλείς» και πρόσθεσε ότι όλα τα ανεκτίμητα έργα τέχνης του, συμπεριλαμβανομένου ενός πίνακα του Βαν Γκογκ, δεν έχουν υποστεί ζημιές.

Το νεοκλασικό κτήριο ανακατασκευάστηκε πριν από σχεδόν 250 χρόνια, αφού το αρχικό Somerset House κατεδαφίστηκε μετά από παραμέληση. Το αρχικό παλάτι χτίστηκε το 1547 από τον Edward Seymour, δούκα του Somerset, ο οποίος αργότερα εκτελέστηκε στον Πύργο του Λονδίνου. Η βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ έζησε στο παλάτι ως πριγκίπισσα για πέντε χρόνια πριν ανέλθει στο θρόνο, αναφέρει το Associated Press.

Το κτήριο έγινε διάσημο από πολλές ταινίες που γυρίστηκαν εκεί, όπως το "Love Actually" ("Αγάπη είναι…" -- 2003), δύο ταινίες του Τζέιμς Μποντ ή ακόμη το "Sleepy Hollow" ("Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη") του Τιμ Μπάρτον (1999).

Ειδήσεις σήμερα:

Φούρνοι Ικαρίας: Φωτιά και μήνυμα εκκένωσης από το 112

Λωρίδα της Γάζας – Μπάιντεν: Πιο κοντά από ποτέ η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας

Ρέθυμνο: Στη φυλακή 58χρονος για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικης

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)