Διεθνείς Οργανισμοί

31 Δεκεμβρίου 2017 20:00

ΟΗΕ: σε “κόκκινο συναγερμό” ο πλανήτης το 2018 (βίντεο)

Αντί ευχών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

ΟΗΕ: σε “κόκκινο συναγερμό” ο πλανήτης το 2018 (βίντεο)
-

Σε μία προσπάθεια να αφυπνίσει τη διεθνή κοινή γνώμη, και κυρίως τους ηγέτες του κόσμου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επέλεξε φέτος να στείλει ένα ασυνήθιστο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, κήρυξε τον πλανήτη σε κατάσταση “κόκκινου συναγερμού”, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος κινδυνεύει. Τόνισε πως η ανησυχία για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ενώ συμπλήρωσε πως η κλιματική αλλαγή προχωρά με γοργότερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν.

Αναλυτικά το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ:

«Αγαπητοί φίλοι σε όλον τον κόσμο: Ευτυχισμένη Πρωτοχρονιά!

Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, πριν από έναν χρόνο, απηύθυνα έκκληση το 2017 να είναι ένα έτος ειρήνης. Δυστυχώς, με ουσιαστικούς τρόπους, η κατάσταση στον κόσμο έχει αντιστραφεί.

Την Πρωτοχρονιά του 2018 δεν απευθύνω έκκληση. Απευθύνω προειδοποίηση, μια “κόκκινη” προειδοποίηση για τον κόσμο μας.

Οι συγκρούσεις έχουν επιδεινωθεί και έχουν προκύψει νέοι κίνδυνοι. H παγκόσμια ανησυχία για τα πυρηνικά όπλα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και η κλιματική αλλαγή προχωρά γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν. Οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται. Και βλέπουμε τρομακτικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο εθνικισμός και η ξενοφοβία βρίσκονται σε άνοδο.

Καθώς μπαίνουμε στο 2018, απευθύνω κάλεσμα για ενότητα. Πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας πιο ασφαλή. Μπορούμε να διευθετήσουμε τις συγκρούσεις, να ξεπεράσουμε το μίσος και να υπερασπιστούμε τις κοινές αξίες, αλλά μπορούμε να το κάνουμε μόνο μαζί.

Καλώ τους ηγέτες παντού να υλοποιήσουν τα ψηφίσματα της νέας χρονιάς. Να περιορίσουν τα κενά, να γεφυρώσουν τις διαφορές, να αποκαταστήσου την εμπιστοσύνη, φέρνοντας κοντά τους ανθρώπους, γύρω από κοινούς στόχους. Η ενότητα είναι ο δρόμος. Το μέλλον μας εξαρτάται από αυτό.

Σας εύχομαι ειρήνη και υγεία το 2018. Σας ευχαριστώ».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)