Ευρώπη

30 Ιουνίου 2016 17:25

Κατασχέσεις χρημάτων από μετανάστες και πρόσφυγες στη Δανία

Σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος που επιτρέπει την κατάσχεση χρημάτων και αντικειμένων αξίας από αιτούντες άσυλο.

Κατασχέσεις χρημάτων από μετανάστες και πρόσφυγες στη Δανία
-


Μετρητά ύψους περίπου 11.000 ευρώ κατέσχεσε, την Πέμπτη, από μετανάστες η δανέζικη αστυνομία εφαρμόζοντας τον αμφιλεγόμενο νόμο που δίνει στις αρχές το δικαίωμα να αφαιρούν αντικείμενα αξίας και χρήματα από αιτούντες άσυλο.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο νόμος αφότου ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Η αστυνομία στην Κοπεγχάγη ανακοίνωσε πως «συγκέντρωσε περίπου 79.600 κορόνες (10.700 ευρώ) από πέντε ξένους που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα χρησιμοποιώντας πλαστά χαρτιά».

Δύο άντρες και τρεις γυναίκες ιρανικής καταγωγής, μεταξύ 26 και 35 ετών, συνελήφθησαν αργά την Τρίτη στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και τέθηκαν υπό κράτηση επειδή κατείχαν πλαστά έγγραφα.  Οι πέντε συλληφθέντες, που είχαν στην κατοχή τους και περισσότερες  129.000 κορόνες,  κατέθεσαν  αίτημα για άσυλο το οποίο επεξεργάζεται στην παρούσα φάση κατά τα λεγόμενα  της αστυνομίας.

Ο  νόμος, που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, επιτρέπει στις αρχές να κατασχέσουν μετρητά που ξεπερνούν τις 10.000 κορόνες (1.340 ευρώ) και οποιοδήποτε αντικείμενο αντίστοιχης αξίας.  Η εφημερίδα Washington Post σύγκρινε το νόμο με παρόμοιο κανονισμό που επέτρεπε στους Ναζί να κατάσχουν τα αντικείμενα αξίας που ανήκαν στους Εβραίους.

Η Δανία δέχθηκε πάνω από 21.000 αιτήματα για άσυλο το 2015, δηλαδή 44% περισσότερα από το 2014. Η προσφυγική κρίση έχει οδηγήσει τη χώρα να ενισχύσει τον έλεγχο στα σύνορα, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η Δανία έχει ασκήσει αυστηρή κριτική στην Ε.Ε. για την έλλειψη προστασίας στα εξωτερικά σύνορα του συνασπισμού.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)