Ευρώπη

01 Μαρτίου 2016 15:25

“Καμπανάκι” ΟΗΕ: Στο χείλος μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης η Ευρώπη

Το κλείσιμο των συνόρων από κάποιες χώρες παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

“Καμπανάκι” ΟΗΕ: Στο χείλος μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης η Ευρώπη
-

Η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και  καταγγέλλει το κλείσιμο των συνόρων από κάποιες χώρες λέγοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Οι συνθήκες συνωστισμού των προσφύγων στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, καταλύματα και νερό, ενώ αυξάνεται η ένταση που τροφοδοτεί τη βία, διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία.

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει τη συσσώρευση 24.000 προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και την επιβολή νέων συνοριακών περιορισμών που αντιβαίνουν στον νόμο.

"Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καλεί την Ελλάδα και τα κράτη κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων να ενεργήσουν άμεσα για να αποτρέψουν μια καταστροφή και να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή κατάσταση με πνεύμα αλληλεγγύης", ανέφερε η Αρμοστεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας, 131.724 άνθρωποι διέσχισαν κατά το πρώτο δίμηνο του έτους 2016 τη Μεσόγειο, ξεπερνώντας ήδη τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που καταγράφηκαν τους πέντε πρώτους μήνες του 2015.

Επίσης, περί τους 410 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κατά την Ύπατη Αρμοστεία, είναι κρίσιμης σημασίας να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση 66.400 μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα που συμφωνήθηκε το 2015. Μέχρι στιγμής μόνο 325 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)