Ευρώπη

10 Ιουλίου 2015 11:20

«Θετικά» μηνύματα για την ελληνική πρόταση στον γερμανικό Τύπο

Για «δείγμα αποφασιστικότητας» και «συμμόρφωση» της Ελλάδας κάνουν λόγο οι εφημερίδες του Βερολίνου. Τι αναφέρουν για το θέμα του χρέους. Τι γράφουν για τον Αλέξη Τσίπρα.

-

Με ...«επαινετικά» σχόλια για την συνέπεια, αυτήν την φορά, της ελληνικής πλευράς σε ότι αφορά την αποστολή των προτάσεων στους εταίρους και δανειστές, αλλά και με «θετική αποτίμηση» του περιεχομένου του σχεδίου των 13 σελίδων που υπέβαλλε  η Αθήνα στους πιοστωτές, ιδίως σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις που αφορούν τα φορολογικά και τις συντάξεις, για τις οποίες υπάρχει ειδική αναφορά και στην επιστολή που εστάλη στον ESM για την παροχή νέου δανείου, αναφέρονται στις εξελίξεις οι γερμανικές εφημερίδες.

«Οι νέες προτάσεις της Αθήνας, ένα δείγμα αποφασιστικότητας», αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, προσθέτοντας ότι «μέχρι τώρα οι θεσμοί έπρεπε να αναμένουν για πολύ καιρό συγκεκριμένες προτάσεις από την Αθήνα, όμως αυτήν την φορά το mail του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήρθε στην ώρα του», τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία».

Η Die Zeit γράφει ότι «η Ελλάδα συμμορφώθηκε ως προς τις μειώσεις συντάξεων και την αύξηση φόρων», προσθέτοντας ότι «οι προτάσεις για περικοπές που υπέβαλε η Αθήνα, έφτασαν στην ώρα τους στις Βρυξέλλες και από αυτές είναι προφανές πως η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε σε κάποια από τα αιτήματα των πιστωτών».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, μετά το ΔΝΤ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε επιφυλακτικός, δηλώνοντας ότι η πιθανότητα μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, χωρίς όμως να αφήνει μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία.

«Ο Τσίπρας πάει στους πιστωτές και ζητεί 53,5 δις ευρώ», τιτλοφορείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας «περικοπές σε συντάξεις και αυξημένη φορολογία: οι νέες προτάσεις των Ελλήνων συγκλίνουν με τις μέχρι τώρα απαιτήσει των πιστωτών. Παρόλα αυτά παραμένει αμφίβολο αν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας».

Η FAZ εξηγεί ότι παρά τις νέες προτάσεις της Αθήνας, μένει να φανεί αν οι πιστωτές θα απαιτήσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, καθώς η ελληνική οικονομία δέχθηκε σφοδρό πλήγμα εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η είσπραξη φόρων. Παράλληλα, επισημαίνει η εφημερίδα, ότι ο Τσίπρας ενδέχεται να αντιμετωπίσει διαφωνίες και από το εσωτερικό του κόμματός του.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει «η Αθήνα παραδίδει και ζητεί 53,5 δις ευρώ», υπογραμμίζοντας ότι «η Αθήνα συγκλίνει με τις προτάσεις των πιστωτών σε πολλά σημεία, όπως η φορολογία και οι συντάξεις, σε αντάλλαγμα ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί νέα βοήθεια. Αρκούν αυτά για μια συμφωνία;».

«Η Ελλάδα υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό», επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung τονίζοντας ότι «το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει ήδη από σήμερα τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι οι προϋποθέσεις για να λάβει η Αθήνα νέο πρόγραμμα βοήθειας», εξηγεί η εφημερίδα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)