Ευρώπη

30 Απριλίου 2015 21:27

Τρίτη ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ρέντσι

Έλαβε τρίτη ψήφο εμπιστοσύνης η ιταλική κυβέρνηση από την ιταλική Βουλή.

-



Και την τρίτη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης κέρδισε σήμερα η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, η οποία είχε συνδεθεί με τον αμφιλεγόμενο νέο εκλογικό νόμο στη χώρα.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και πολλών βουλευτών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, αποτελεί κεντρικό πυρήνα του προγράμματος του Ρέντσι για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στην τρίτη ψηφοφορία η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, με 342 ψήφους υπέρ και 15 κατά. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης καθώς και περίπου 38 «αντάρτες» του Δημοκρατικού Κόμματος απείχαν από την ψηφοφορία, διαμαρτυρόμενοι για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά και για την απόφαση του Ρέντσι να το περάσει από το κοινοβούλιο μέσω ψήφου εμπιστοσύνης, γεγονός που αποκλείει τη συζήτηση ή την κατάθεση τροπολογιών.

Έπειτα από τις τρεις ψηφοφορίες που αφορούσαν μεμονωμένα άρθρα του νομοσχεδίου, θα ακολουθήσει τη Δευτέρα η τελική ψηφοφορία επί του συνόλου του. Αυτή η ψηφοφορία δεν θα έχει τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης, ωστόσο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την κυβέρνηση, καθώς θα είναι μυστική, κάτι που σημαίνει ότι οι διαφωνούντες βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος θα μπορούν να το καταψηφίσουν χωρίς να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν δεν περάσει η αλλαγη του εκλογικού νόμου. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)