ΗΠΑ - Καναδάς

17 Οκτωβρίου 2014 06:37

Εφέδρους στη μάχη κατά του Έμπολα «ρίχνει» ο Ομπάμα

Οι αμερικανικοί στρατιωτικοί έφεδροι θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά του ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική.

-

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε σήμερα τη χρησιμοποίηση των αμερικανικών στρατιωτικών εφεδρειών για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά του ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική.

Σε επιστολή του προς τους ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου ο πρόεδρος Ομπάμα, αναφέρει ότι ένας- προς το παρόν- απροσδιόριστος αριθμός εφέδρων θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ενεργοποίηση των υπηρεσιών υποστήριξης της αποστολής κατά του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική.

Πιθανώς η ενεργοποίηση των αμερικανών εφέδρων θα μπορούσε να περιλαμβάνει μονάδες μηχανικού και ειδικούς της επικοινωνίας χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμα ποιοι θα κληθούν. 

Άρρωστη πιθανόν σε δύο πτήσεις η νοσοκόμα με Έμπολα

Εν τω μεταξύ, η νοσοκόμα από το Τέξας, Άμπερ Βίνσον, η οποία ταξίδεψε μέσα στο Σαββατοκύριακο στο Οχάιο των ΗΠΑ για να επιμεληθεί ορισμένες προετοιμασίες για τον γάμο της, πιθανόν να είχε ήδη προσβληθεί την Παρασκευή από  τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ο δρ. Κρίστοφερ Μπράντεν δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Οχάιο, ότι το CDC θα συμπεριλάβει στις έρευνές του για πιθανά κρούσματα τους επιβάτες της πτήσης στην οποία επιβιβάστηκε στις 10 Οκτωβρίου η Βίνσον.

Νωρίτερα ο διευθυντής του CDC δήλωσε ότι η 29χρονη νοσοκόμα είχε μιλήσει με ένα αξιωματούχο της υπηρεσίας προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και αυτός της είπε ότι μπορούσε να ταξιδέψει με χαμηλό πυρετό.  

Ωστόσο, στη δημοσιότητα δόθηκε ένα βίντεο από μία συνομιλία της νοσοκόμας Νίνα Φαμ που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα με τον γιατρό της στο Τέξας. Η Αμερικανίδα, που μολύνθηκε από τον θανατηφόρο ιό μετά την φροντίδα που είχε προσφέρει εθελοντικά σε έναν Λιβεριανό σε νοσοκομείο του Ντάλας, είχε τεθεί σε καραντίνα σε νοσοκομείο του Τέξας και μεταφέρθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, όπου θα συνεχίσει την θεραπεία της.

Υπό παρακολούθηση 75 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Presbyterian

Την ίδια ώρα, περίπου 75 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Presbyterian του Ντάλας βρίσκονται υπό παρακολούθηση μετά το θάνατο του Λιβεριανού Τόμας Έρικ Ντάνκαν ο οποίος είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, ενώ τους έχει γίνει σύσταση να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω σε δημόσιους χώρους και να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δήλωσαν την Πέμπτη Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η εθελοντική συμφωνία με τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου η 29χρονη νοσοκόμα ταξίδεψε με αεροπλάνο στο Οχάιο.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να πάνε στο Κρόγκερ (σουπερ-μάρκετ)», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο δικαστής της κομητείας του Ντάλας, Κλέι Τζένκινς, μετά από συνεδρίαση σχετικά με το εάν είναι απαραίτητο η χώρα να κηρυχθεί κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.

Ο Ντάνκαν εισήχθη πριν από μερικές ημέρες στο νοσοκομείο Presbyterian αφού είχε παρουσιάσει συμπτώματα του ιού και ήταν ο πρώτος ασθενής που διαγνώστηκε ότι είχε προσβληθεί με τον Έμπολα στις ΗΠΑ. Ο Ντάνκαν κατέληξε την περασμένη εβδομάδα και έκτοτε δύο ακόμα νοσοκόμες που επιμελούνταν τη θεραπεία του και είχαν στενή επαφή μαζί του μολύνθηκαν με τη σειρά τους από τον ιό.

Ο Τζένκινς δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως οι 75 εργαζόμενοι θα τηρήσουν τη συμφωνία και θα παραμείνουν μακριά από δημόσιους χώρους.             

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)