Ασία

01 Οκτωβρίου 2014 20:40

Σφυροκοπούν τους τζιχαντιστές τα αεροσκάφη της RAF

Βομβαρδίζουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους κοντά στη Βαγδάτη

-


Νέα αεροπορικά πλήγματα στους τζιχαντιστές του Ιράκ επέφεραν βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, το βράδυ της Τρίτης.

Δύο καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά Tornado της RAF, τα οποία σταθμεύουν στην Κύπρο, εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους εναντίον δύο οχημάτων του ΙΚ, το ένα εκ των οποίων είχε εγκατεστημένο οπλισμό, σε μια «αποστολή αναγνώρισης και υποστήριξης των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων στα δυτικά της Βαγδάτης».

«Η προκαταρκτική ανάλυση (της επιδρομής) καταδεικνύει ότι τα πλήγματα ήταν επιτυχή», σύμφωνα με το υπουργείο βρετανικό Άμυνας.

Αυτή η σειρά επιδρομών είναι η δεύτερη καθώς η Βρετανία εντάχθηκε την περασμένη Παρασκευή στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που επιχειρεί στο ιρακινό έδαφος εναντίον των τζιχαντιστών.

Στις πρώτες βρετανικές επιδρομές, την Τρίτη, καταστράφηκαν μια θέση πυροβολικού και ένα όχημα στο οποίο ήταν εγκατεστημένο ένα βαρύ πολυβόλο. Τα βρετανικά μαχητικά εκτελούσαν πτήση υποστήριξης Κουρδικών στρατευμάτων που είχαν στοχοθετήσει οι μαχητές του ΙΚ στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράκ.

Έξι Τορνέιντο της RAF συμμετέχουν, ήδη, εδώ και πολλές εβδομάδες σε αποστολές αναγνώρισης.Από την Παρασκευή είχαν κάνει πέντε εξόδους εφοδιασμένα με βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ και με πυραύλους, αλλά χωρίς να ανοίξουν πυρ.

Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ προχώρησε, επίσης, σε αεροπορικά πλήγματα στη Συρία εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του ΙΚ, οι οποίοι έχουν φθάσει επί θύραις της πόλης Άιν αλ Άραμπ (Κομπάνι στην κουρδική γλώσσα), σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο αμερικανοαραβικός συνασπισμός επέφερε τουλάχιστον πέντε αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στις γραμμές του μετώπου όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με τους Κούρδους, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κομπάνι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής της ΜΚΟ.

Παράλληλα, στο Ιράκ, μαχητές μια φυλής σουνιτών και ιρακινά κυβερνητικά στρατεύματα απώθησαν επίθεση του ΙΚ στην πόλη Ντουλουίγια, βόρεια της Βαγδάτης. Στις μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι τζιχαντιστές δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν την συνοικία Τζούμπουρ, όπου κατοικεί η ομώνυμη φυλή. «Επιτέθηκαν στην Τζούμπουρ από τρεις πλευρές την περασμένη νύχτα και οι μάχες συνεχίζονταν έως το πρωί», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στη Ντουλουίγια.

«Η επίθεσή τους απέτυχε αλλά υπάρχουν θύματα», είπε ο αξιωματικός, κάνοντας λόγο για επτά νεκρούς σε κάθε πλευρά, ανάμεσά τους έναν τζιχαντιστή καμικάζι βομβιστή. Τριάντα άνθρωποι τραυματίστηκαν στη φιλοκυβερνητική πλευρά, κυρίως πολίτες. Ο απολογισμός επιβεβαιώθηκε από κατοίκους με τους οποίους επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Κάμερον: "Εχθροί της Βρετανίας όσοι Βρετανοί πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ"


Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καταδίκασε όσους μεταβαίνουν στο Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εχθροί της Βρετανίας. 

«Εάν προσπαθήσετε να ταξιδέψετε στη Συρία ή το Ιράκ, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να σας σταματήσουμε – αφαίρεση του διαβατηρίου, δίωξη, καταδίκη και φυλάκιση – ή ακόμη, αν είστε ήδη εκεί, την αποτροπή της επιστροφής σας στη Βρετανία», είπε ο Κάμερον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος. 

Απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο σε όσους έχουν ταχθεί στο πλευρό των τζιχαντιστών ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόσθεσε: «Έχετε δηλώσει την πίστη σας (στο Ισλαμικό Κράτος), είστε ένας εχθρός του Ηνωμένου Βασιλείου και θα πρέπει να περιμένετε ότι θα αντιμετωπιστείτε ως τέτοιος».

 

Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι τουλάχιστον 500 πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους πέραν των 250 βρετανών υπηκόων που έχουν ήδη επιστρέψει. 

Το Λονδίνο έχει αυξήσει το βαθμό συναγερμού για πιθανό τρομοκρατικό πλήγμα στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο και αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)