Αφρική

06 Δεκεμβρίου 2013 20:00

Οι Αφρικανοί αποχαιρετούν τον "μεγάλο ηγέτη"

Με βαθιά θλίψη οι Αφρικανοί, σε πολλές χώρες της ηπείρου, άκουσαν την είδηση του θανάτου του Νέλσον Μαντέλα, του "ήρωα", όπως τον χαρακτηρίζουν.

-

Ένα ολόκληρο έθνος θρηνεί για το χαμό του Μαντέλα, τον οποίο οι Νοτιοαφρικανοί έβλεπαν ως «πατέρα» τους. Αφότου έγινε γνωστός ο θάνατος του Μαντέλα, οι Αφρικανοί πολιτικοί έσπευσαν να χαιρετίσουν τον "μεγάλο ηγέτη", όμως οι συμπολίτες τους δεν διστάζουν να κάνουν τη σύγκριση και να εντοπίσουν τις διαφορές τους με τον άνθρωπο που τιμούν.

Στο Διαδίκτυο, πολλοί χρήστες συνέκριναν επίσης τον "Μαντίμπα" με τους δικούς τους πολιτικούς ηγέτες, συχνά με ουδόλως κολακευτικά σχόλια. "Ο Μαντέλα είναι ο μοναδικός που του αξίζουν ύμνοι μετά το θάνατό του, οι άλλοι απλώς θα πεθάνουν και θα ξεχαστούν", σχολίασε ένας ανώνυμος στον ιστότοπο της κενυατικής εφημερίδας Standard. "Ήταν ο μόνος που έδειξε, με λόγια και με πράξεις, ότι αγαπούσε πραγματικά τη χώρα του", τόνισε λίγες γραμμές πιο κάτω ένας άλλος χρήστης που υπέγραψε με το όνομα Κουέσι Πρατ.

Στη Νιγηρία, στον ιστότοπο της εφημερίδας Punch ένας ανώνυμος έγραψε ότι "χρειαζόμαστε έναν ηγέτη όπως ο Μαντέλα γιατί (...) όλοι όσοι είχαμε μέχρι σήμερα (...) ήταν ηγέτες που εξυπηρετούσαν μόνο τα δικά τους συμφέροντα".

Ίδιος ο τόνος και στο Twitter όπου πολλοί καλούν τους ηγέτες τους "να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μαντέλα". "Αίνιγμα: ο ένας μαχόταν επί 27 χρόνια και κυβέρνησε μόνο 5. Ο άλλος μαχόταν επί 5 χρόνια και κυβερνάει επί 27. Ποιοι είναι;" έγραψε σκωπτικά ένας χρήστης από την Ουγκάντα, αναφερόμενος στον πρόεδρο της χώρας Γιοουέρι Μουσέβενι που κυβερνά τη χώρα από το 1986.

Στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν κέρδος από το θάνατο του Μαντέλα πουλώντας μπλουζάκια με την εικόνα του και βραχιόλια με το όνομά του.

Πολλοί ήταν και εκείνοι που θεώρησαν ότι οι χαρακτηρισμοί του "ήρωα" και του "μαχητή" δεν αρκούν όταν μιλά κανείς για τον Μαντέλα και δεν δίστασαν να τον αποκαλέσουν "προφήτη" και να τον συγκρίνουν με τον Γκάντι και τον Ιησού Χριστό. 

"Θα περάσουν αιώνες μέχρι να εμφανιστεί ένας νέος Μαντέλα", σχολίασε ένας τραπεζίτης στη Γιαουντέ ενώ μια γυναίκα που πουλούσε ψητά καλαμπόκια σε έναν δρόμο της πόλης ευχαρίστησε τον Θεό που κάλεσε κοντά του τον γηραιό ηγέτη "επειδή είχε υποφέρει πολύ. . .".

Ο Μαντέλα, με το σθεναρό παράδειγμα της ζωής του που την αφιέρωσε στη μάχη κατά της καταπίεσης, έγινε ένα είδος πολιτικού σταρ τον οποίο λάτρεψαν απλοί άνθρωποι αλλά και διασημότητες από όλους τους χώρους.

Κυβερνήτες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, ακόμη και μοντέλα βομβάρδισαν το Διαδίκτυο με ύμνους για το ήθος και τη συνεισφορά τού μαύρου ηγέτη στην παγκόσμια Κοινότητα.

Συγκίνηση και στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας προκάλεσε η είδηση του θανάτου του ιστορικού ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

Εν τω μεταξύ, ένα τραγικό παιχνίδι έπαιξε η μοίρα στη Ζίντζι Μαντέλα, η οποία βρισκόταν σε κινηματογράφο του Λονδίνου για την πρεμιέρα της νέας ταινίας για τη ζωή του πατέρα της.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)