Γενικά

27 Φεβρουαρίου 2015 15:21

Ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της αναστολής των πρωταθλημάτων

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

-

Η προστασία της δημόσιας τάξης είναι καθήκον της πολιτείας, όχι των πειθαρχικών οργάνων των διοργανωτριών αρχών, τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM.

Ο κ. Κοντονής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της αναστολής των πρωταθλημάτων «εάν συνεχιστεί το ίδιο κλίμα». Ειδικότερα ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε:

Για τη βία στα γήπεδα

Εμείς εξαντλήσαμε τα περιθώρια του νόμου. Ο νόμος δεν δίνει άλλες δυνατότητες. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, εγώ περίμενα και πίστευα, ότι είχα την πολυτέλεια του χρόνου, να φέρω έναν ολοκληρωμένο και πλήρη αθλητικό νόμο, ο οποίος θα αξιοποιούσε όλα τα θετικά των προηγούμενων νομοθετημάτων ακόμα και του σχεδίου νόμου, του Γιάννη Ανδριανού, πού δεν είχε καταστεί νόμος, αλλά είχε δοθεί σε διαβούλευση. Ήδη είχαμε ξεκινήσει αυτή την εργασία αλλά τα γεγονότα μας υποδεικνύουν ότι δεν έχουμε  αυτή την πολυτέλεια.

Εκείνο που θα κάνει η πολιτεία είναι να ανακτήσει το δικαίωμά της, να παρεμβαίνει, όταν υπάρχουν τέτοιου είδους γεγονότα και παθογένειες, για τη προστασία του κοινωνικού συνόλου και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους έλληνες πολίτες.

Δεν έχουν καμία αρμοδιότητα τα πειθαρχικά όργανα των διοργανωτριών αρχών να προστατεύουν τη δημόσια τάξη. Αυτό είναι καθήκον της πολιτείας το οποίο κατά ένα περίεργο τρόπο δεν το ασκεί.

Εμείς δεν θεωρούμε, ότι σπάμε το αυτοδιοίκητο, με το να αναλάβει το κράτος και η πολιτεία αυτά που της αναλογούν. Εάν άλλοι νομίζουν, ότι επεμβαίνουμε στο αυτοδιοίκητο, ας εκφράσουν τις απόψεις τους εν ευθέτω χρόνω. Το ζήτημα όμως είναι, εκ το προτέρων το λέμε και το τονίζουμε, ότι εάν απειληθεί και το λέω εντός εισαγωγικών, όχι με την έννοια του ποινικού κώδικα, εάν απειληθεί η ελληνική πολιτεία , το ελληνικό κράτος, ότι δεν πρέπει να κάνει ότι εμείς νομίζουμε ότι πρέπει να γίνουν για την πάταξη της βίας και την ευταξία και επισείουν ποινές, για παράδειγμα αποκλεισμό ελληνικών ομάδων  σε διεθνή πρωταθλήματα, εμείς αξιολογούμε, ως ιερό μας καθήκον, να λύσουμε αυτό το θέμα της βίας και της διαπλοκής πού υπάρχει στον αθλητισμό και μετά να παίζουν οι ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Για δικογραφίες που παραμένουν στα συρτάρια

Έχει να κάνει με ένα σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής, που έχει στηθεί στο ποδόσφαιρο , έχει να κάνει με τους στημένους αγώνες , με μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί και σας λέω, ότι είμαστε απολύτως διατεθειμένοι να έρθουμε σε σύγκρουση. Γι αυτό το λόγο επισκέφτηκα τον υπουργό δικαιοσύνης τον καθηγητή τον Νίκο Παρασκευόπουλο και του ζήτησα να κάνει ότι είναι δυνατόν να επισπευσθούν αυτές οι δίκες και να ολοκληρωθούν για να υπάρχει απόλυτη εκκαθάριση.

-Θα προλάβουν να τα κάνουν όλα αυτά σε μια εβδομάδα; 

Όχι. Να δρομολογηθούν, είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να τα κάνουν σε μια εβδομάδα, αλλά να δρομολογηθούν αυτές οι εξελίξεις

-Αν δεν έχουν δρομολογηθεί θα ακυρώσετε και την επόμενη αγωνιστική της επόμενης εβδομάδας;

Αυτό εξαρτάται από τις εισηγήσεις, που θα λάβει ο αρμόδιος υπουργός , ο υφυπουργός αθλητισμού , από την ελληνική αστυνομία και την επιτροπή αντιμετώπισης της βίας. Διότι θα πρέπει και εδώ να γνωρίζετε, ότι η αρμοδιότητα του υπουργού, να κάνει αυτό πού έκανε, είναι δέσμια, δηλαδή πρέπει πρώτα να έχει εισηγήσεις για αυτό το ζήτημα.

-Θα επεκταθεί η αναστολή των πρωταθλημάτων;

Θα περιμένω να συζητήσω με τους εκπροσώπους των διοργανωτριών αρχών, θα αναμένω τις εισηγήσεις, των κατά νόμου αρμοδίων φορέων και θα αποφασίσει η κυβέρνηση, θα εισηγηθώ στο Πρωθυπουργό και θα αποφασίσουμε τι μέλλει γενέσθαι. Εάν υπάρχει το ίδιο κλίμα κι αυτό περιγράφεται στις προτάσεις, που θα μου καταθέσει και η ελληνική αστυνομία και η ΔΕΑΒ, βεβαίως θα πάμε σε επανάληψη του μέτρου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)