Κοινωνία

Χθες 20:27 Τελευταία ενημέρωση : Χθες 20:32

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Πτώση βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, άνοδος στις χαμηλόβαθμες

Τα αποτελέσματα με τις βάσεις ανακοινώθηκαν φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Οι υποψήφιοι ενημερώνονται εκτός από το gov,gr και μέσω SMS ή από τους καταλόγους, που αναρτώνται στα σχολεία

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Πτώση βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, άνοδος στις χαμηλόβαθμες
-

Άνοδο στο 38% των τμημάτων κατεγράφη με βάση τα στατιστικά στοιχεία των βάσεων εισαγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, παρατηρείται πτώση βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, άνοδος στις πιο χαμηλόβαθμες.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 73.161 (61.985 ΓΕΛ και 11.176 (ΕΠΑΛ) και συνολικά, εισήχθησαν στα ΑΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.412 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Πιο αναλυτικά, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων των ΓΕΛ ανήλθε στο 69,7% και το αντίστοιχο ποσοστό των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στο 37,61%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με τη διαδικασία του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, υποβλήθηκαν 21.511 αιτήσεις και οι επιτυχόντες ανήλθαν στους 16.211, με ποσοστό επιτυχίας εισαγωγής σε ΣΑΕΚ στο 75,36%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σε αριθμό μορίων κατέγραψαν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Αθήνας. Πιο αναλυτικά, η πρώτη τριάδα τμημάτων με τη μεγαλύτερη άνοδο έχει ως εξής: Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, μόρια: 14.310, αύξηση κατά 4.500 μόρια

Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Άρτα), μόρια: 15.250, αύξηση κατά 3.460 μόρια Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, μόρια: 14.510, αύξηση κατά 3.380 μόρια Στον αντίποδα, οι δυο από τις τρεις σχολές που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση σε αριθμό μορίων είναι στρατιωτικές σχολές. Αναλυτικότερα:

Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας, μόρια: 13.155, πτώση κατά 3.160 μόρια Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σώματα), μόρια 12.415, πτώση κατά 3.140 μόρια Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα), μόρια: 14.820, πτώση κατά 2.900 μόρια.

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2024 - Εξετάσεις

Οδηγός για τους υποψήφιους

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να επισκεφθούν τη διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr/ και να πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό τους καθώς και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Ονομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο), ώστε να δουν το τμήμα ή τη σχολή που εισήχθησαν.

Οι υποψήφιοι που είχαν εγγραφεί στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο Τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο. Στα Λύκεια θα αναρτηθούν τα αποτελέσματα των βάσεων σε εμφανές σημείο, χωρίς ονοματεπώνυμα, με τους κωδικούς των υποψηφίων και τις σχολές εισαγωγής.

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές - Εξετάσεις

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 73.161, εκ των οποίων 61.985 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 11.176 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ.

Συνολικά, εισήχθησαν στα ΑΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.412 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης

Για τα αποτελέσματα των ΣΑΕΚ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου (https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τον προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password) που είχαν χρησιμοποιήσει για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο: “Πνίγηκε” τρώγωντας... σουβλάκι - Πως σώθηκε ο νεαρός

Λάρισα: Φωτιά σε αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης (βίντεο)

Βραζιλία: Καρχαρίες στις ακτές του Ρίο “παίρνουν”... κοκαΐνη!

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)