Γενικά

23 Αυγούστου 2016 13:08

Καθησυχάζει το υπουργείο Υγείας για τα κρούσματα ελονοσίας

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας", λέει το υπουργείο. Για ζοφερή εικόνα για τη χώρα κάνει λόγο ο Κουμουτσάκος. Η ΟΣΥΠΑ προτείνει τη δημιουργία Οργανικών Μονάδων.

Καθησυχάζει το υπουργείο Υγείας για τα κρούσματα ελονοσίας
-

H Ελλάδα αποτελεί τόπο ασφαλή, με αμελητέο κίνδυνο ελονοσίας, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται κανένα μέτρο προφύλαξης από όσους επισκέπτονται τη χώρα μας, διαβεβαιώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο τα 65 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε 12 δήμους (61 αλλοδαποί εργάτες από ασιατικές χώρες και 4 Έλληνες που δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό) έχουν θέσει σε συναγερμό τις περιφέρειες όπου εντατικοποιούν τους ψεκασμούς.

Καθησυχαστικό εμφανίζεται ωστόσο το υπουργείο Υγείας, με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Γιάννη Μπασκόζο, να τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. «Αυτό που συμβαίνει φέτος είναι το ίδιο που συμβαίνει το ίδιο με όλα αυτά που συνέβαιναν τα προηγούμενα πέντε - έξι χρόνια. Τα εγχωρίως μεταδιδόμενα κρούσματα φέτος, το 2016, είναι ευτυχώς μόνο τέσσερα. Ενώ από το 2009 και μετά κάθε χρόνο ήταν περισσότερα με ένα pick το 2012, που έφτασαν περίπου τα σαράντα» εξηγεί ο ίδιος σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για άθλια προπαγανδιστική τακτική, ενώ κάνει λόγο για μία ζοφερή εικόνα για τη χώρα, σχολιάζοντας την «αφωνία» όπως είπε, από πλευράς του αρμόδιου υπουργού την ώρα που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκανε μία ανακοίνωση και ζητούσε μία παραίτηση.

Εξάλλου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας καλεί τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έγκαιρα όλο το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι «τα αρμόδια υπουργεία τηρούν "σιγήν ιχθύος" τόσο για τα αίτια και τους κινδύνους της δημόσιας υγείας, όσο και για τα λειψά μέτρα πρόληψης που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε ανεπαρκή θωράκιση από τα λοιμώδη νοσήματα.

AP - κουνούπια - ελονοσία

Παράλληλα, τονίζει ότι οι περιφερειακές αρχές, από τη μεριά τους, έχοντας την ευθύνη εκτέλεσης προγραμμάτων προστασίας της δημόσιας υγείας και εφαρμόζοντας την πολιτική που τους αναθέτει το αστικό κράτος, "προσποιούνται" πως αντιμετωπίζουν τους κινδύνους από τα κουνούπια (ελονοσία κ.λπ.), οργανώνοντας προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, που όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων απέχουν κατά πολύ από τις ανάγκες που υπάρχουν, "μοιράζοντας" ταυτόχρονα χρήμα σε μεγάλες και μικρές ιδιωτικές εταιρείες...

Η ΟΣΥΠΑ προτείνει τη δημιουργία Οργανικών Μονάδων (Τμημάτων) ενταγμένων στις Υγειονομικές Υπηρεσίες (Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου) κάθε Περιφεριακής Ενότητας, κάθε Περιφέρειας, στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (επιστημονικό, εργατικό κ.α.), οι οποίες θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν οι ίδιες όλο το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές, εδαφολογικές κλπ συνθήκες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)